Άρματα μάχης με υψωμένη τη ρωσική σημαία στο ουκρανικό Σλαβιάνσκ

14.45
Ντόνετσκ
Έξι τανκς, σύμφωνα με τις διαθέσιμες αναφορές των ουκρανικών δυνάμεων, με υψωμένη τη ρωσική σημαία μπήκαν στο Σλαβιάνσκ, ενώ οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακτήσουν τον έλεγχο από φιλορώσους ενόπλους στην περιφέρεια του Ντονέτσκ. Ξεχωριστές αναφορές θέλουν και το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου της πόλης του Ντονέτσκ να πέφτει στον έλεγχο φιλορώσων, ενώ το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα για «εξαγωγή τρομοκρατίας».

Την ίδια ώρα, επτά τανκς με την ουκρανική σημαία έκαναν «βόλτα» στο Κραματόρσκ, νότια του Σλαβιάνσκ, με τις παράλληλες επιδείξεις δύναμης να συνθέτουν το σκηνικό της τετραμερούς συνάντησης στη Γενεύη την Πέμπτη.

Στο Κραματόρσκ μεταβαίνει ο ουκρανός υπουργός Άμυνας για να ελέγξει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, τουλάχιστον τρία τεθωρακισμένα οχήματα που έφτασαν στον πόλη Σλαβιάνσκ πέρασαν στα χέρια φιλορώσων.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, ανταποκριτές των ξένων ΜΜΕ και αυτόπτες μάρτυρες είδαν έξι άρματα μάχης στα οποία είχε υψωθεί η ρωσική σημαία να κινούνται σε πομπή προς το Σλαβιάνσκ.

Οι ένοπλοι πάνω στα τανκς φορούσαν διάφορων τύπων στολές παραλλαγής, ήταν οπλισμένοι με οπλοπολυβόλα και εκτοξευτές χειροβομβίδων. Εκτός από τη ρωσική σημαία, οι ένοπλοι είχαν την σημαία του «ανεξάρτητου Ντονέσκ» αλλά και κορδέλες με μαύρες και πορτοκαλί ρίγες, «σύμβολο» της απόσχισης από την Ουκρανία.Ένας εξ αυτών, μεταδίδει το Associated Press, υποστήριξε πως τα άρματα μάχης ήταν από τις ουκρανικές δυνάμεις και «αυτομόλησαν» στη φιλορωσική πλευρά. Oι φιλορώσοι ένοπλοι στο Σλαβιάνσκ τα υποδέχτηκαν με επευφημίες.Η οχηματοπομπή ερχόταν από τα νότια, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο ότι τα άρματα είχαν ξεκινήσει από το Κραματόρσκ, όπου την προηγούμενη ημέρα βρίσκονταν ουκρανικές δυνάμεις.Ελάχιστα αργότερα, επτά άρματα μάχης με την ουκρανική σημαία βγήκαν στο  Κραματόρσκ. Την ίδια ώρα, μαχητικό της ουκρανικής αεροπορίας πέταξε για αρκετά λεπτά πάνω από το κέντρο του Σλαβιάνσκ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης της Ντονέτσκ -της πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας, στην οποία επίσης βρίσκεται το Σλαβιάνσκ- ανέφερε στο Reuters ότι φιλορώσοι ένοπλοι κατέλαβαν το κτίριο του δημοτικού συμβουλίου.

Η εκπρόσωπος είπε πως επρόκειτο για περίπου 20 άτομα, οπλισμένα, που δεν έχουν διατυπώσει αιτήματα. 

Κίεβο: Η Ρωσία εξάγει τρομοκρατία

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσένιουκ επέρριψε εκ νέου την ευθύνη για την κλιμάκωση στη Μόσχα, λέγοντας πως η Ρωσία υποκινεί τις αποσχιστικές τάσεις στα ανατολικά της Ουκρανίας.

Μιλώντας για «εξαγωγή τρομοκρατίας», ο Γιατσένιουκ κάλεσε την Τετάρτη τη ρωσική κυβέρνηση «να αποσύρει άμεσα τις ομάδες μελών των υπηρεσιών πληροφοριών της, να καταδικάσει τους τρομοκράτες και να απαιτήσει την αποχώρησή της τους από τα κτίρια που έχουν καταλάβει».

«Όλα αυτά εάν την Ρωσία όντως την ενδιαφέρει η σταθεροποίηση της κατάστασης, πράγμα για το οποίο αμφιβάλλω πολύ» είπε ο μεταβατικός πρωθυπουργός της Ουκρανίας.

Newsroom ΔΟΛ