Αρνητικό το Κίεβο μετά τον ολονύκτιο μαραθώνιο στο Μινσκ

10.15
Να απορρίπτει όρους που θέτει η Ρωσία εμφανίζεται ο ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο στις συνομιλίες-πόλεμο νεύρων στο Μινσκ: «Δεν υπάρχουν ακόμη καλά νέα» λέει, μετά από 14 συνεχείς ώρες διαβουλεύσεων. 
 
Αρχικές αναφορές ήθελαν τους ηγέτες να παρουσιάζουν κοινό κείμενο με στόχο την κατάπαυση πυρός σε 48 ώρες, αλλά στο τέλος του διπλωματικού μαραθωνίου η εικόνα έχει θολώσει αρκετά.
 
Ενώ στο Μινσκ ξημέρωνε την Πέμπτη, οι Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ συνέχιζαν τις συνομιλίες -ενδεικτικό της περιπλοκότητάς τους και ιδιαίτερα της επιμονής των ηγετών Γαλλίας και Γερμανίας να μην ναυαγήσει η πρωτοβουλία για συμφωνία εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία. 
 
Μετά τις εννέα (ώρα Ελλάδας), ο Πούτιν φαίνεται, όπως μεταδίδει το Reuters, ότι αποχώρησε σε ξεχωριστή αίθουσα και οι Ολάντ, Μέρκελ και Ποροσένκο έμειναν στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε λίγο αργότερα πως «οι συνομιλίες συνεχίζονταν». 
 
Το ρωσικό RIA μετέδωσε πως στη συνέχεια ο Ποροσένκο ανέφερε ότι η θέση της Ρωσίας δεν μπορούσε να γίνει αποδεκτή και «δεν υπάρχουν ακόμη καλές ειδήσεις» από τις συνομιλίες.
 
Οι διπλωματικές αντιπροσωπείες μιλούσαν για πολύωρο πόλεμο νεύρων πάνω από το τραπέζι. Μετά τη μακρά νύχτα για τους Πούτιν, Ποροσένκο, Ολάντ και Μέρκελ, οι δημοσιογράφοι που περίμεναν στους διαδρόμους του λευκορωσικού προεδρικού μεγάρου -εξαντλημένοι και οι ίδιοι- πήραν την πληροφορία στις οκτώ το πρωί (τοπική ώρα) ότι οι τέσσερις ηγέτες θα υπογράψουν από κοινού κείμενο, χωρίς να δίνονται περισσότερες λεπτομέρειες.
 
Το βασικό σημείο του κειμένου, αν τελικά υπάρξει σύγκλιση, θα είναι η κατάπαυση πυρός και συνολικά θα περιέχει, αναφέρεται, 12 με 13 σημεία. Διπλωματική πηγή επέμεινε πως «υπάρχει ελπίδα για συμφωνία».
 
Τα κεντρικά ζητήματα για την εκεχειρία παραμένουν δύσκολα: Η συμφωνία για τις γραμμές μεταξύ ουκρανικού στρατού και φιλορώσων στην ανατολική Ουκρανία, η «στρατιωτική χαλάρωση» στη ρωσική πλευρά των συνόρων και οι όποιες παραχωρήσεις για αυτονομία στους αυτονομιστές.
 
Στην παρούσα φάση, βάσει τουλάχιστον όσων διαρρέουν, το πιθανό κείμενο για εκεχειρία προσκόπτει ιδιαίτερα στο πόσος έλεγχος θα δοθεί στους φιλορώσους. 
 
Η ρωσική πλευρά, διά του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη Μόσχα, είχε υποστηρίξει το βράδυ πως οι συζητήσεις «είναι ενεργητικές», το οποίο χαρακτηριστικά ερμήνευσε «καλύτερα από τέλειο». 
 
Οι αναφορές από την ευρωπαϊκή πλευρά δείχνουν περισσότερο την περιπλοκότητα της απόπειρας. Τόσο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ όσο και ο γάλλος Λορέν Φαμπιούς ανέβαλαν προγραμματισμένα ταξίδια τους για την Πέμπτη ενώ οι ανεπίσημες αναφορές μιλούσαν για «πολύ δύσκολες συνομιλίες». Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων επικαλέστηκε αναφορά διπλωμάτη πως… «όλοι χασμουριούνται, αλλά συνομιλούν».
 
Newsroom ΔΟΛ