Βαρουφάκης: Δεν είχα εγώ σήμερα επικοινωνία με εκπροσώπους των Θεσμών

19.13

Η τηλεδιάσκεψη έγινε μεταξύ του Γ.Χουλιαράκη (πρόεδρος ΣΟΕ) και της παλαιάς «τρόικας», δηλαδή των εκπροσώπων του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν – Το υπουργείο Οικονομικών συζητά την άμεση υλοποίηση μεταρρυθμίσεων για να λάβει η Ελλάδα μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ

Να υλοποιήσει άμεσα μεταρρυθμίσεις για να λάβει η Ελλάδα μέρος της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ συζητά το υπουργείο Οικονομικών με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ

Μπορεί να μην ήρθαν τελικά τα τεχνικά στα κλιμάκια των ελεγκτών στην Αθήνα, όπως ανέφεραν πληροφορίες εχθές Δευτέρα, αλλά κυβερνηση και θεσμοί βρίσκονται πλέον σε «ανοικτή γραμμή», καθώς μέσα στην ημέρα συνεχίζονται οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους δανειστές.

Το απόγευμα θα υπάρξει μάλιστα και νέα επικοινωνία του συνεργάτη του κ.Βαρουφάκη και προέδρου του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) κ. Γιώργου Χουλιαράκη και των εκπροσώπων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ρίσι Γκογιάλ, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ.

Σύμφωνα με πληροφορίες προηγήθηκε και επικοινωνία του κ. Βαρουφάκη με τις Βρυξέλλες, με θέμα τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το επόμενο διάστημα και το ενδεχόμενο να λάβει η Ελλάδα μια υποδόση από τα 7,5 δισ. των δανείων, εφόσον εφαρμόσει άμεσα κάποια από τις μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: Δεν είχα σήμερα συνάντηση με τους θεσμούς

«Ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης διαψεύδει κατηγορηματικά ότι είχε σήμερα οποιαδήποτε επικοινωνία με εκπροσώπους των θεσμών» επισημαίνεται σε δελτίο τύπου που εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών.

Προετοιμασία ενόψει Eurogroup
Στο Eurogroup ο κ. Βαρουφάκης θα παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις μεταρρυθμίσεις που σχεδιάζει να εφαρμόσει άμεσα για το φορολογικό, τις αποκρατικοποιήσεις (ΟΣΕ) και τα  ΣΔΙΤ Ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι βρίσκεται σε εκκρεμότητα ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η αξιολόγηση της λίστας μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης, όπως συμφωνήθηκε στο τελευταίο Eurogroup.

Ήδη η κυβέρνηση αποφάσισε να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα  άλλων φορέων για τη διασφάλιση ρευστότητας καθώς σύμφωνα με πληροφορίες -μεταξύ άλλων- θα προσπαθήσει να εξοικονομήσει χρήματα από τις δαπάνες στα νοσοκομεία και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

Τα περίπου 300 εκατ. ευρώ από κοινοτικά προγράμματα για τους Έλληνες αγρότες αποτελούν την εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα. Ανάλογες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν και για ταμειακά διαθέσιμα και άλλων φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, όπως το «Πράσινο Ταμείο».

«Μαχαίρι» αναμένεται να μπει και στις δαπάνες των νοσοκομείων, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων  με στόχο να εξοικονομηθούν 40-50 εκατ. ευρώ, αν κάτι τέτοιο προς το παρόν διαψεύδεται από τον υπουργό Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Εκτιμάται ότι αυτές οι κινήσεις συνολικά μπορούν να φέρουν γύρω στα 5,5 δισ. ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών πάντως, με ανακοίνωση που εκδόθηκε το απόγευμα της Τρίτης «διαψεύδει κατηγορηματικά» τις πληροφορίες που ήθελαν την κυβέρνηση να «βάζει χέρι» και στα αποθεματικά 40 Δήμων της χώρας. «Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά δημοσιεύματα για δήθεν απόφαση της κυβέρνησης "να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά 40 Δήμων" προκειμένου να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις μέσα στο Μάρτιο» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όπως προβλέπει η κοινή υπουργική απόφαση Μάρδα-Λαφαζάνη για τις επιδοτήσεις των αγροτών, το δημόσιο μπορεί να υποχρεώσει τους κρατικούς φορείς να βάζουν σε λογαριασμό της ΤτΕ κάθε ευρώ που περισσεύει μετά τις πληρωμές υποχρεώσεων σε δικαιούχους (συνταξιούχους, επιδοτούμενους κλπ), ενώ αν χρειαστούν ξανά τα λεφτά αυτά, μπορούν να τα ανακτούν (κατά ένα μέρος τουλάχιστον ή εν όλω) μέσα σε 2 μέρες από τη στιγμή που θα το ζητήσουν από την Τράπεζα της Ελλάδος.

protothema.gr