Βαρουφάκης: Δεν θα πάρουμε τη δόση αν πρέπει να συνεχίσουμε το Μνημόνιο

13.48
Στην πρόθεση της κυβέρνησης να μην λάβει την δόση των 7,2 δισ. ευρώ αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του Μνημονίου αναφέρθηκε σήμερα Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης μιλώντας στον ραδιοσταθμό ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ.
 
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times σχετικά με το παρασκήνιο των προηγούμενων Eurogroup, ενώ έδωσε και εξηγήσεις για ενδεχόμενη «έκτακτη εισφορά» που θα μπορούσε να επιβάλει η κυβέρνηση.
 
Ειδικότερα, ο υπουργός Οικονομικών κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ στους Financial Times πως πρέπει η Ελλάδα υιοθετήσει μεταρρυθμίσεις για να πάρει μέρος της δόση τον Μάρτιο αποσαφήνισε πως η κυβέρνηση δεν έχει την νομιμοποίηση να εφαρμόσει το Μνημόνιο, ώστε να λάβει τη δόση που αντιστοιχεί στην τελευταία αξιολόγηση.
 
«Δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως», ανέφερε χαρακτηριστικά.
 
Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.
 
«Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση. Συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά», είπε.
 
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση ο κ. Βαρουφάκης κράτησε χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως «δεν είναι ακριβώς έτσι» όπως τα εξιστορεί ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
 
Κληθείς να δώσει εξηγήσεις για το ενδεχόμενο να επιβληθεί ένας έκτακτος φόρος στους έχοντες, από ένα όριο εισοδήματος και πάνω, στο οποίο αναφέρθηκε στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν».
 
Αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει ο ανώτατος συντελεστής, χαρακτηρίζοντας πολύ υψηλό το 23%. 
 
«Θα επιθυμούσα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Και από κάτω προς τα πάνω και από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.
 
Εξάλλου, στην ίδια γραμμή με τον κ. Βαρουφάκη , ο οποίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ στα τσιγάρα τα ποτά και τυχερά παιχνίδια, κινήθηκε σήμερα ο  β' αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπαλάφας.
 
Μιλώντας στον τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κ. Μπαλάφας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνει αναπροσαρμογή του ΦΠΑ στα αλκοολούχα ποτά και τα καπνικά προϊόντα.
 
 
Newsroom ΔΟΛ