Βαρουφάκης: Δύσκολη η συμφωνία, αλλά πρέπει να επιτευχθεί άμεσα

15.12
Στα θέματα «αγκάθια» που δεν επιτρέπουν ακόμη την επίτευξη συμφωνίας με τους πιστωτές αναφέρθηκε μετά την ολοκλήρωση του «σκληρού» και πιεστικού για την Ελλάδα Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ωστόσο πως στις συζητήσεις με τους εταίρους τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν σαφείς ενδείξεις για σύγκλιση και ότι οι διαφορές θα γεφυρωθούν.
 
«Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε, δηλώνοντας ανοιχτός σε προτάσεις για την επίσπευση των διαδικασιών, όχι όμως και στην αποδοχή δεσμεύσεων που δεν μπορούν να επιτευχθούν, όπως υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ή μέτρων που είναι αντιπαραγωγικά και καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία, όπως η μείωση συντάξεων ή οι πλειστηριασμοί α' κατοικίας.
 
Αν υπήρχε «μερική εκταμίευση» δόσεων οι εξελίξεις θα ήταν ταχύτερες, σημείωσε ακόμη ο υπουργός, ενδεχόμενο ωστόσο που λίγα λεπτά νωρίτερα είχε απορρίψει κατηγορηματικά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γ.Ντάισελμπλουμ, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το ιδιαιτέρως σκληρό και σε οξείς τόνους Eurogroup.
 
Ειδικότερα, μιλώντας σε δημοσιογράφους ο κ. Βαρουφάκης είπε πως στο Eurogroup συζητήθηκε η πορεία των διαραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών. «Εκφράστηκε από όλους η βούληση να επιτευχθεί συμφωνία, αλλά και ανησυχία για την καθυστέρηση ενόψει των χρονικών περιορισμών που αντιμετωπίζουμε».
 
Ανέφερε, επίσης, ότι διαπιστώθηκε σαφέστατη πρόοδος και σύγκλιση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, επισημάνθηκε η ανάγκη για επίσπευση των διαδικασιών και συζητήθηκαν οι έως τώρα διαφορές που δεν έχουν γεφυρωθεί.
 
Όπως υπογράμμισε ο υπουργός, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις πως στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων τις τελευταίες εβδομάδες διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων με τους θεσμούς και πρόοδος και απέκρουσε κάθε κριτική για αδιαλλαξία της ελληνικής πλευράς λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση κάθε άλλο παρά δογματική είναι.
 
Είπε, επίσης, ότι οι διαδικασίες της «παλιάς σχολής Τρόικας» ήταν εξαιρετικά αργές και δεν θα επιστρέψουμε σε αυτήν την κατάσταση, τη στιγμή που έχουν ξαναρχίσει να εμφανίζονται πληροφορίες ότι οι δανειστές επιθυμούν επιστροφή στο παλιό καθεστώς των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς στην Αθήνα.
 
Ο υπουργός Οικονομικών είπε πως η ελληνική πλευρά είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε προτάσεις μπορούν να επιταχύνουν τις συζητήσεις. «Η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει το δικαίωμα να αποτύχει στις διαπραγματεύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά.
 
Επίσης, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι η διαπραγματευτική διαδικασία θα επιταχυνόταν αν οι δανειστές συμφωνούσαν σε «μερική εκταμίευση» δόσεων, σε αντάλλαγμα για μια πιο σαφή «στενότερη λίστα των μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό είχε απορρίψει δημοσίως ο Γ.Ντάισελμπλουμ λίγο νωρίτερα, δεχόμενος σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου. 
 
Επιπλέον υπογράμμισε πως «οι συζητήσεις θα μπορούσαν να έχουν επιταχυνθεί αν οι Ευρωπαίοι συμφωνούσαν σε τμηματικές μεταρρυθμίσεις», ενώ προσέθεσε πως «αν και η συμφωνία με τους πιστωτές είναι δύσκολη, θα επιτευχθεί, και γρήγορα, καθώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».
 
Eστιάζοντας στις διαφωνίες είπε πως η Ελλάδα επιθυμεί συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που δεν θα ναρκοθετεί την ανάπτυξη. «Δεν θέλουμε να υπογράψουμε δεσμεύσεις για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι απίθανο να επιτευχθούν», υπογράμμισε. Οι πληφορορίες θέλουν τους εταίρους-δανειστές να αποδέχονται το αίτημα για χαμηλό πρωτογενές πλεόνασμα φέτος, όχι όμως και για τα επόμενα χρόνια.
 
Αναφέρθηκε δε στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Eurogroup, για την απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση των επικουρικών συντάξεων, λέγοντας πως αυτό είναι «κάτι το οποίο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποδεχτεί εν μέσω μιας αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης».
 
Κατά τον ίδιο η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει και στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, το οποίο χαρακτήρισε αντιπαραγωγικό μέτρο.
 
Για τα σημεία σύγκλισης με τους πιστωτές έφερε ως παράδειγμα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, τις μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα, την αγορά αγαθών και υπηρεσιών και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
 
Ειδικά για το θέμα της ρευστότητας ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως το πρόβλημα οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση ξεπληρώνει με δικούς της πόρους τις υποχρεώσεις της τον τελευταίο χρόνο, καθώς από το περασμένο καλοκαίρι δεν έχουν εκταμιευθεί χρήματα προς την Ελλάδα. 
 
Η Ελλάδα είναι συνεπής και εκπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις από ίδια αποθέματα ρευστότητας και αυτό είναι «αξιοσημείωτο», υπογράμμισε.
 
Ερωτηθείς δε αν επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για το επόμενο διάστημα, ο Γ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν θα το σχολιάσει.
 
Newsroom ΔΟΛ