Άρση της απαγόρευσης πτήσεων προς Τελ Αβίβ από τις ΗΠΑ

10.00
Ουάσινγκτον
Την απόφαση να άρει την απαγόρευση των πτήσεων προς το διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ έλαβε την Πέμπτη η αμερικανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (FAA). Η FAA πάντως προειδοποιεί για την ρευστότητα της κατάστασης, καθώς συνεχίζεται η διαμάχη στη Γάζα. 

«Προτού ληφθεί η συγκεκριμένη απόφαση, η FAA συνεργάστηκε με την αμερικανική κυβέρνηση προκειμένου να εκτιμήσει τους κινδύνους και να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα και τα μέτρα που έλαβε η ισραηλινή κυβέρνηση για να αποτρέψει τον κίνδυνο στις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας. Η Υπηρεσία θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τη ρευστή κατάσταση γύρω από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και θα λάβει το οποιοδήποτε επιπλέον μέτρο χρειαστεί» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι αμερικανοί ήταν οι πρώτοι που ανακοίνωσαν «πάγωμα» πτήσεων την Τρίτη, μόλις έγινε γνωστό ότι ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας έπεσε λίγα χιλιόμετρα από τον διεθνή αερολιμένα.

Ακολούθησε η ευρωπαϊκή υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ωστόσο, πολλές ευρωπαϊκές εταιρείες, όπως η British Airways, συνεχίζουν τις πτήσεις.

Εκπρόσωπος της εταιρείας δήλωσε ότι η British «δεν θα πετούσε στο Ισραήλ εάν δεν ήταν ασφαλές», προσθέτοντας ότι και κάθε εταιρεία «εξάγει τα δικά της συμπεράσματα» ως προς την ασφάλεια.

Όλες οι ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες, El Al, Arkira και Israir, λειτουργούν κανονικά.

Σύμφωνα με το ισραηλινό υπουργείο Τουρισμού, συνολικά 22 ξένες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν κανονικά τις πτήσεις προς το Τελ Αβίβ, περιλαμβανομένων πέραν της British, της Aeroflot και της Ukrainian Airlines.

Πάντως, ακόμα και προτού γίνει γνωστή η απόφαση της FAA, εκπρόσωπος της Delta Airlines είχε δηλώσει ότι η εταιρεία θα σεβαστεί τις όποιες ανακοινώσεις της Υπηρεσίας, αλλά θα εξετάσει και μόνη της την κατάσταση προτού επαναλάβει τις πτήσεις.

Ο «αποκλεισμός» του διεθνούς αεροδρομίου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις στο Τελ Αβίβ, με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου να απευθύνεται προσωπικά στον επικεφαλής του Στέιτ Ντπάρτμεν Τζον Κέρι. 

Στις ΗΠΑ ένας ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής αναρωτήθηκε -κατηγορώντας τον Ομπάμα- αν η αμερικανική κυβέρνηση βρήκε τρόπο να μποϊκοτάρει το Ισραήλ.

Στη Γάζα, η Χαμάς έκανε λόγο για μεγάλη νίκη. «Το κλείσιμο του εναέριου χώρου του Ισραήλ είναι μία μεγάλη νίκη για την αντίσταση και το αποκορύφωμα της αποτυχίας του Ισραήλ» ανέφερε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρ σε ανακοίνωσή του.

Από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Λωρίδας της Γάζας Γάζας την 8η Ιουλίου περίπου 2.120 ρουκέτες έχουν εκτοξευθεί εναντίον του Ισραήλ, εκ των οποίων οι 1.752 έχουν πέσει στην ισραηλινή επικράτεια και 433 έχουν αναχαιτιστεί από το σύστημα πυραυλικής άμυνας «Σιδηρούς Θόλος».

Newsroom ΔΟΛ