BINTEO: Ολομέτωπη επίθεση Παπαδογιάννη στη Δημοτική Αρχή Χανίων

12.26
Για έλλειψη αυτοδιοικητικής κουλτούρας και συνείδησης κατήγγειλε σήμερα την Δημοτική Αρχή Χανίων ο επικεφαλής της Δημοτικής Πρωτοβουλίας 100/5 Άρης Παπαδογιάννης. Ο κ. Παπαδογιάννης άσκησε σκληρή κριτική στον Δήμαρχο Χανίων για μια σειρά από μεγάλα θέματα, όπως την επιμήκυνση του δανείου του δήμου, την αγορά νεοκλασσικού που θα στεγάσει την βιβλιοθήκη, την αξιοποίηση του κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου και την παραχώρηση των Νεωρίων.

 

Όπως τόνισε ο κ. Παπαδογιάννης:
"Συνηθίζουμε σαν παράταξη να καταθέτουμε, ως οφείλει ο κάθε αυτοδιοικητικός, τις προτάσεις, τις σκέψεις, τις αντιρρήσεις, την κριτική μας στο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο ο κος Δήμαρχος απαξιώνει πλήρως.
Μετά όμως τους απαράδεκτους χαρακτηρισμούς και τις εκφράσεις εκ μέρους του Δημάρχου προς την αντιπολίτευση που στερούνται στοιχειώδους ευγένειας, αισθανόμαστε την υποχρέωση να ενημερώσουμε τους συμπολίτες μας για ορισμένα επίκαιρα ζητήματα που αφορούν τον Δήμο Χανίων.
Να γνωρίζει ο κος Δήμαρχος ότι δεν είμαστε ούτε κυνικοί, ούτε ανέντιμοι επειδή αντιδρούμε στην πρόταση του σχετικά με την αναχρηματοδότηση και την επιμήκυνση σε 15 χρόνια των δανείων των 4,2 εκατομμυρίων ευρώ τα οποία είχαν συναφθεί από τους πρώην Καποδιστριακούς Δήμους που θα επιβαρύνει πλέον του ενός εκατομμυρίου ευρώ τους Χανιώτες πολίτες, όταν η αποπληρωμή του είχε προβλεφθεί σε 5 χρόνια και μέχρι τώρα εξυπηρετείτο.
Τελικά, τα οικονομικά του Δήμου είναι, όπως μας λέει ο κος Δήμαρχος ανθηρά; Γιατί εξ όσων γνωρίζουμε παρόμοιες πρακτικές εφαρμόζονται μόνο από επιχειρήσεις και οργανισμούς όταν βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο.
Μήπως είναι υποκριτικό από πλευράς του Δημάρχου να υποστηρίζει ότι η αντιπολίτευση του στερεί την δυνατότητα να παράξει έργο την στιγμή που διέθεσε ένα εκατομμύριο ευρώ –εκ των οποίων 500.000 ευρώ από ίδιους πόρους του Δήμου- για την αγορά ενός ερειπίου στο οποίο αναγκάστηκε να τοποθετήσει προειδοποιητικές πινακίδες «ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΙΝΔΥΝΟΣ!» αμέσως μετά την εξαγορά του από τον Δήμο;
Είναι έντιμο να απαξιώνονται οι υπηρεσίες και τα στελέχη του Δήμου για ότι κακό συμβαίνει, επιρρίπτοντας σε αυτούς την ευθύνη προκειμένου να καλύπτονται οι αδυναμίες και ανεπάρκειες τις δημοτικής αρχής;
Είμαστε μήπως κυνικοί που κατηγορούμε την δημοτική αρχή για την εκχώρηση της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου – ακόμη και του κοινωνικού παντοπωλείου- σε ΜΚΟ (Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις) στερώντας από το Δήμο ευρωπαϊκά κονδύλια και θέσεις εργασίας για τους δημότες μας;
Η δημοτική αρχή έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Ανακοίνωσε ότι θα παραχωρήσει το υπό κατασκευή κτιρίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου σε ιδιώτη, προκειμένου να δημιουργηθεί ξενοδοχείο πολυτελείας. Ένα κτίριο το οποίο περιήλθε σαν περιουσιακό στοιχείο στον Δήμο και αποκτήθηκε με τεράστιες προσπάθειες και δικαστικούς αγώνες από την τότε δημοτική αρχή. Ένα κτίριο που προοριζόταν, κατ’ αρχήν, να στεγάσει τις χερσαίες εγκαταστάσεις ενός πολύ φιλόδοξου σχεδίου, του «Ενάλιου Πολιτιστικού Πάρκου», που παρουσιάστηκε μέσω της διαχειριστικής αρχής της περιφέρειας Κρήτης σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και έτυχε μεγάλης αποδοχής και στη συνέχεια, αφού αυτό το πλάνο εγκαταλείφθηκε, οδηγήθηκε να στεγάσει τις υπηρεσίες του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.
Τελικά ποιος είναι ο ρόλος του Δήμου; Να αναδεικνύει την πολιτιστική μας κληρονομιά, να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος και να συνεισφέρει στην τουριστική προβολή του τόπου μας, δράσεις που θα του αποφέρουν διαχρονικά τεράστια οικονομικά οφέλη ή να παίζει τον ρόλο του ξενοδόχου;
Δυστυχώς η δημοτική αρχή στερείται αυτοδιοικητικής κουλτούρας, στερείται αυτοδιοικητικής συνείδησης.
Ευτυχώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και οι χρονοβόρες διαδικασίες δεν θα του επιτρέψουν να προλάβει να υλοποιήσει ένα απαράδεκτο αλλά και προσβλητικό διοικητικά εγχείρημα στην διάρκεια της δικής της δημοτικής θητείας.
Χαίρεται ο Δήμαρχος για την εκ νέου παραχώρηση των Νεωρίων, από το υπουργείο πολιτισμού, στον Δήμο Χανίων. Θα έπρεπε όμως να λυπάται συγχρόνως γιατί τα Νεώρια είχαν επιστραφεί στο Υπουργείο ένεκα της ασυνέπειας και της μη τήρησης των υποχρεώσεων του Δήμου. Θα έπρεπε να λυπάται γιατί χάθηκαν 450.000 ευρώ -εξασφαλισμένη χρηματοδότηση- που αφορούσε στην αποκατάσταση της επικινδυνότητας τους και στην επαναλειτουργία τους σαν δομή πολιτισμού στην παλιά πόλη, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση τους. Σήμερα, δυστυχώς, παραμένουν ακόμη αποθήκες.
Θα έπρεπε επίσης να λυπάται γιατί χάθηκαν 150.000 ευρώ από το ίδιο πρόγραμμα που αφορούσαν την αποκατάσταση του κτιρίου του παλιού Δημαρχείου που βρίσκεται στην πλατεία σιντριβανίου και που σήμερα παραμένει ακόμη με υποστυλώματα.
Θα ήταν ωφελιμότερο, ο κος Δήμαρχος και η δημοτική αρχή, αντί να χρησιμοποιούν αγενείς χαρακτηρισμούς για την αντιπολίτευση και να επιρρίπτουν ευθύνες στα στελέχη των υπηρεσιών του Δήμου, να ασχοληθούν με τα πολλά και σοβαρά προβλήματα του Δήμου τα οποία προς το παρών έχουν κλειδωθεί στο συρτάρι του Δημάρχου.".