BINTEO: Πρωτόγνωρα περιστατικά βίας σε σχολεία του Ρεθύμνου

11.38

Άνανδρη επίθεση μέσα στο γραφείο του δέχτηκε διευθυντής γυμνασίου στο Αμάρι Ρεθύμνου, όταν θερμόαιμος αδελφός μαθητή που αποβλήθηκε, του ζήτησε το λόγο ξυλοφορτώνοντας τον με μία μαγκούρα.

Ο διευθυντής του σχολείου στην προσπάθεια του να προστατεύσει το κεφάλι του από τα χτυπήματα, υπέστη κάταγμα στο χέρι.

 Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα αύριο προγραμματίζει συλλαλητήριο στο Ρέθυμνο, ενώ γνώση του περιστατικού έχουν λάβει και οι εισαγγελικές αρχές του νομού.

Αναλυτικότερα, έλυσε τις διαφορές του χρησιμοποιώντας μια μαγκούρα, την οποία έστρεψε με ευκολία εναντίον του διευθυντή του σχολείου στο οποίο φοιτά ο αδελφός του. Ο λόγος για έναν 23χρονο στο Αμάρι Ρεθύμνου, ο οποίος ξυλοφόρτωσε τον διευθυντή του γυμνασίου Συβρίτου, επειδή έδωσε τριήμερη αποβολή στον αδελφό του.

Την ώρα που ο Βαγγέλης Ανυφαντάκης βρισκόταν μόνος στο γραφείο του ο θερμόαιμος άνδρας παρουσία και του μαθητή, εισέβαλε μέσα, του ζήτησε το λόγο και στη συνέχεια “μίλησε” η μαγκούρα.

Ο κ. Ανυφαντάκης -που φέρει κάταγμα στο χέρι- έχει ήδη υποβάλει μήνυση κατά του 23χρονου, ενώ σήμερα συναντήθηκε και με τον αστυνομικό διευθυντή Ρεθύμνου.

Ανάστατη η εκπαιδευτική κοινότητα από το πρωτόγνωρο περιστατικό βίας, αύριο στις 12 το μεσημέρι θα βρίσκεται στους δρόμους σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Όπως εξηγεί ο Βαγγέλης Ανυφαντάκης ο εν λόγω μαθητής μαζί με τρεις ακόμα συμμαθητές του είναι οι πλέον «ζωηροί» του σχολείου και μάλιστα τον τελευταίο ένα χρόνο η σχολική κοινότητα κατέβαλε προσπάθειες για να τους συνετίσει. Όμως μάταια.

Ο 23χρονος -παρά τις έρευνες της αστυνομίας- παραμένει άφαντος, ενώ γνώση του περιστατικού έχουν λάβει και οι εισαγγελικές αρχές.

Η επιστολή του Ανδρέα Ταξάκη

Με αφορμή το πρωτοφανές περιστατικό βίας που διαδραματίστηκε σε σχολείο της ενδοχώρας, ο διευθυντής της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Ρεθύμνου, Ανδρέας Ταξάκης, σε επιστολή του παραθέτει περιστατικά άσκησης βίας και εκφοβισμού καθηγητών, επισημαίνοντας το ρόλο των θεσμικών τοπικών παραγόντων προκειμένου να αποσοβηθεί ο κίνδυνος επανάληψης παρόμοιων γεγονότων.

«Κατόπιν των επανειλημμένων θλιβερών περιστατικών ενδοσχολικής βίας και ανάρμοστης συμπεριφοράς απέναντι στους εκπαιδευτικούς του Νομού μας, υποκινούμενα από γνωστές σε όλους, μεμονωμένες τοπικές νοοτροπίες, οι οποίες εκθέτουν πανελληνίως τον Νομό μας, η Δ/νση Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνου αισθάνεται την ανάγκη να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιας φύσεως περιστατικά.

Φαινόμενα δολιοφθοράς οχημάτων εκπαιδευτικών και διευθυντών Σχολικών Μονάδων, με αυτουργούς ανήλικους μαθητές των επαρχιακών Σχολείων της Περιφέρειάς μας, όχι μόνο δε συνάδουν με το ήθος, τη συμπεριφορά και τον ρόλο του παιδιού ως μαθητή, αλλά λειτουργούν ανασταλτικά στη θέληση των εκπαιδευτικών να αποτελέσουν τον σημαντικότερο θεσμό κοινωνικοποίησης του παιδιού, ο οποίος να λειτουργεί όχι μόνο συμπληρωματικά, αλλά και διορθωτικά και τον οποίο τόσο έχουν ανάγκη οι απομακρυσμένες περιοχές του Νομού μας.

Αντιλαμβανόμαστε ότι καταλυτικό ρόλο για αυτές τις συμπεριφορές παίζει η οικογένεια, γεγονός που δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πρόσφατα με τον πιο τραγικό τρόπο, όταν αδελφός μαθητή εισέβαλε σε γραφείο Δ/ντή επαρχιακής Σχολικής Μονάδας και προέβη σε βίαιη απροκάλυπτη, σωματική και φραστική επίθεση κατά του Δ/ντή, με αποτέλεσμα τον σοβαρότατο τραυματισμό και τη μετάβαση του τελευταίου σε Νοσοκομειακή Μονάδα της πόλης μας, o oποίος ως εκ θαύματος απέφυγε σοβαρότατη κρανιο-εγκεφαλική κάκωση.

Από πλευράς Δ/νσης Δευτ/θμιας Εκπ/σης Ν. Ρεθύμνου, θα υπάρξουν κινητοποιήσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού μας και εφόσον παραστεί ανάγκη θα προσφύγουμε ως Υπηρεσία σε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου οι εκπαιδευτικοί μας να δύνανται να πραγματοποιούν το έργο τους απρόσκοπτα και με ασφάλεια.

Τέλος, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι είναι καθήκον όλων των θεσμικών τοπικών παραγόντων της περιοχής να προβούν σε αυτές τις ενέργειες, ώστε να αποσοβήσουν τον κίνδυνο επανάληψης παρόμοιων περιστατικών.

Ο Διευθυντής Δ.Δ.Ε. Ρεθύμνου

Ανδρέας Κ. Ταξάκης».