[BINTEO] Στ. Θεοδωράκης: «Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν»

16.49
«Δεν δίνουμε λευκή επιταγή σε κανέναν», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης ερωτώμενος στο Ηράκλειο της Κρήτης για τις μετεκλογικές συνεργασίες. «Ο Φεβρουάριος θα είναι από τους κρισιμότερους μήνες των τελευταίων ετών», επεσήμανε ο επικεφαλής του Ποταμιού ασκώντας σκληρή κριτική τόσο στην ”ανίκανη κυβέρνηση” όσο και στην ”επιπόλαιη αξιωματική αντιπολίτευση”.
«Είναι σαφές ότι πάνε να κάνουν έναν αιφνιδιασμό στην κοινωνία και οι λόγοι είναι προφανείς. Ο Σαμαράς έχει αδυναμία να βρει λύσεις για τα προβλήματα της χώρας και ο Βενιζέλος έχει πρόβλημα να βρει λύσεις ακόμα και για το ΠΑΣΟΚ. Δε δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για εκλογές όποτε αυτή θέλει, για εκλογές το 2016. Να προσδιορίσει το χρόνο της εκλογής από τώρα – εμείς προτείναμε μια ημερομηνία, προτείναμε τα τέλη του Νοέμβρη του 2015, για να περάσει η τουριστική περίοδος- και μέχρι τότε να λύσουμε σημαντικά ζητήματα της χώρας τα οποία αν δε λυθούν θα δυσκολέψουν το έργο και της επόμενης κυβέρνησης».
Ο επικεφαλής του Ποταμιού μίλησε για την ανευθυνότητα που επιδεικνύει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται η χώρα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται να κυβερνήσει, υπερήφανος πάνω στο άτι και δεν θέλει να αλλάξουμε το Σύνταγμα για να αντιμετωπίσουμε την ασυλία των υπουργών; Γιατί, δε θα γίνουν τα ίδια με τον ΣΥΡΙΖΑ αύριο; Ή έχουν κάποιο κοκαλάκι του αδιάφθορου; Δεν υπάρχει κοκαλάκι τέτοιο. Αν το ταμείο είναι γεμάτο και αν δεν υπάρχουν θεσμοί, θα πάρουν το ταμείο και θα φύγουνε. Αυτό δείχνει η πολιτική ιστορία, όχι της Ελλάδας, όλου του κόσμου από τα Σοβιέτ μέχρι τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μπορεί να δώσει κάποιος μια λογική εξήγηση γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται αυτή η Βουλή να χρίσει την επόμενη αναθεωρητική;».
Στην ερώτηση τι διαφορετικό θα μπορούσε να κάνει ο ίδιος αν είναι στην κυβέρνηση την επόμενη μέρα, απάντησε πως κανένας δεν θα μπορούσε να κάνει κάτι μόνος του.
«Είναι πολύ πιο μπετόν τα πράγματα για τη χώρα αυτή τη στιγμή. Όπως δεν μπόρεσε ο Σαμαράς, έτσι δεν θα μπορέσει και ο Τσίπρας. Όπως δε θα μπορούσε και ο Θεοδωράκης. Τη διαπραγμάτευση με την Ευρώπη θα μπορούσε να την κάνει μόνο ένας. Ο Έλληνας. Δηλαδή κάποιος που θα πήγαινε εκεί και θα έλεγε “έχω μια συμμαχία του 51%, η πλειοψηφία δηλαδή του ελληνικού λαού είναι μαζί μου και ζητώ αυτό”. Αυτό ίσως υπό κάποιες προϋποθέσεις οι Ευρωπαίοι να το ακούσουνε. Αλλά δεν έχουν κανένα λόγο να ακούσουνε το 30 αριστερά, όπως δεν έχουν κανένα λόγο και το ξέρετε και το είδατε, να ακούσουν το 30 δεξιά».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε και στο ερώτημα αν ο λόγος του Ποταμιού και αυτά που υποστηρίζει ο ίδιος είναι ρομαντικά για την εποχή μας.
«Η χώρα αυτή τη στιγμή κατρακυλάει. Θα πρέπει λοιπόν να πάρουν το θάρρος να παραμερίσουν τους προσωπικούς τους εγωισμούς, να παραμερίσουν τις απίστευτες φιλοδοξίες, που έχουν και να συνεννοηθούν για 3-4 μεγάλες αποφάσεις. Ακούω συνέχεια πως ο μεγάλος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι να αυξήσει τα συσσίτια , να δώσει το ρεύμα στις οικογένειες που δεν έχουν ρεύμα, αυτές είναι οι προτεραιότητες φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, για τις ΜΚΟ, αυτές θα πάνε να ενώσουν το ρεύμα. Ο Ιερώνυμος κάνει συσσίτια, ο Ειρηναίος κάνει συσσίτια , αλλά ένα κόμμα εξουσίας δεν λέει θα πολλαπλασιάσω τα συσσίτια αλλά πρέπει να λέει θα κάνω δουλειές. Θα προχωρήσω την ανάπτυξη, θα μειώσω την ανεργία. Θέλω να ακούσω αν υπάρχει κάποια στιγμή μέχρι την Κυριακή των εκλογών μία πρόταση για την ανεργία . Με 1,5 εκατομμύριο κόσμο στην ανεργία είναι ώρα να μιλήσουμε για δουλειές και όχι μόνο για συσσίτια».
Στο ερώτημα αν το Ποτάμι έχει προσεγγίσει στελέχη από άλλους χώρους, είπε:
«Δεν έχουμε κάποια αγωνία να προσεγγίσουμε συγκεκριμένους χώρους αλλά το Ποτάμι είναι ένα κίνημα ανοιχτό, δεν έχει κλειστές πόρτες. Οι οργανώσεις μας είναι εθελοντικά σχήματα, έρχεται κόσμος, προστίθεται κόσμος και από το ΠΑΣΟΚ και μεταρρυθμιστές της αριστεράς και φιλελεύθεροι προοδευτικοί άνθρωποι. Διαμορφώνεται η συνείδηση ότι το Ποτάμι είναι ένα μεγάλο κίνημα του κέντρου».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης ρωτήθηκε επίμονα και για το πως επιλέγει το Ποτάμι τους υποψήφιους βουλευτές του και απάντησε:
«Η συντριπτική πλειοψηφία των υποψηφίων στο Ποτάμι θα είναι καινούριοι, θα είναι νέοι άνθρωποι, νέοι στην πολιτική, νέοι δημιουργοί. Θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν δραστηριοποιηθεί σε άλλους πολιτικούς χώρους. Αλλά δε θα είναι οι λερωμένοι, θα είναι οι καθαροί του παρελθόντος».
Νωρίτερα ο Σταύρος Θεοδωράκης είχε συναντηθεί με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη.
Πηγή: topotami.gr