Χανιά: Χρονιά ρεκόρ για την ποιότητα του ελαιολάδου στα Χανιά – Πόση η φετινή παραγωγή

19.05

Τελικά πως εξελίχθηκε η φετινή ελαιοκομική περίοδος; Έπεσαν μέσα φορείς και παραγωγοί; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής από 66 ελαιουργεία σε σύνολο 83, το 93% των ελαιολάδων είναι έξτρα παρθένα δηλαδή από 3 έως 5 γραμμές.

Έτσι η χρονιά τουλάχιστον για τα τελευταία πολλά χρόνια, χαρακτηρίζεται ως χρονιά ρεκόρ ποιότητας ελαιολάδου.

Η ποιότητα όμως δεν συνοδεύτηκε και από την ποσότητα. Μπορεί οι καύσωνες να οδήγησαν στο να μην αναπτυχθεί δάκος αλλά από την άλλη δεν προέκυψε πολύ καρπός για να παραχθεί περισσότερο λάδι.

Η χρονιά 2024 – 2025 αναμένεται να κλείσει στους 20.000 τόνους που χαρακτηρίζεται ως μέση προς τα κάτω όμως παραγωγική χρόνιά. Μια καλή βεδέμα για τα Χανιά είναι γύρω στους 35.000 τόνους, όπως είχε καταγραφεί το 2002, το 2006 ή το 2010.

Σε ότι αφορά στους Δήμους ο Πλατανιάς στέφεται ακόμα μια φορά πρωταθλητής στην παραγωγή με καλύτερο μήνα τον Νοέμβριο και περίπου 4 χιλιάδες τόνους παραγωγής σε ένα μήνα.

Υπάρχουν αρκετοί που πιστεύουν πως η ελαιοπαραγωγή οφείλεται στο νερό και πως τα έτη στα οποία τα βροχομετρικά είναι υψηλά, θα πάει καλά . Αυτό δεν ισχύει λέει ο κ. Μαμιδάκης καθώς το 2019 με πολλά μεγάλες ποσότητες νερού η παραγωγή ήταν πάνω κάτω ίδια με την φετινή καθώς παρήχθησαν 21,5 χιλιάδες τόνοι..

Πάντως αν παρατηρήσει κανείς τα στοιχεία της τελευταίας 20ετίας η παραγωγή βαίνει από το 2018 και μετά διαρκώς μειούμενη με μια μικρή αναλαμπή στους 28,5 χιλιάδες τόνους το 2022. Εκεί θα πρέπει να αναζητηθούν και άλλοι παράγοντες πέραν των καιρικών συνθηκών όπως η εγκατάλειψη των νέων από την ύπαιθρο τα ελλιπή και ακριβά εργατικά χέρια και το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Το καλό νέο εκτός από την ποιότητα του ελαιόλαδου είναι ότι δεν υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε υψηλές συγκεντρώσεις κάτι που πέρυσι είχε παρατηρηθεί κατά κόρον. Αυτό που συνέβη όμως είναι τουλάχιστον τα πρώτα του Οκτώβρη να μην είναι γευστικά.