Χανιά | Καθαρίζουν ποτάμια και ρέματα για να μην πλημμυρίσουμε τον χειμώνα

17.02

Το 2019 η Δυτική Κρήτη και κυρίως ο Δήμος του Πλατανιά βρέθηκαν στο επίκεντρο του κυκλώνα Ιανού με τον θάνατο ενός κτηνοτρόφου και των τεσσάρων ατόμων μέσα σε ένα αυτοκίνητο στο Ηράκλειο. Ακολούθησε η κακοκαιρία που έπληξε την Αγία Πελαγία πέρυσι με τον θάνατο δύο ανθρώπων που παρασύρθηκαν στη θάλασσα από χείμαρρο επίσης σε αυτοκίνητο και τώρα η κακοκαιρία Daniel  που έπνιξε 17 συνανθρώπους μας στη Θεσσαλία. Άραγε φέτος πόσο έτοιμοι είμαστε στο επίπεδο της πρόληψης με αντιπλημμυρικά έργα για να αποφευχθούν ανάλογες συνέπειες;

Το πρωί συνεδρίασε το Συντονιστικό όργανο της Περιφερειακής ενότητας Χανίων όπου οι εμπλεκόμενοι φορείς συζήτησαν το τι έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στο επίπεδο της πρόληψης. Το μόνο σοβαρό έργο οριοθέτησης κοίτης ποταμού είναι αυτό του Ταυρωνίτη καθώς όλα τα υπόλοιπα ποτάμια, παραπόταμοι και χείμαρροι καθαρίζονται από φερτά υλικά και βλάστηση περιστασιακά. Σε ότι αφορά στον Κλαδισό έχει καθαριστεί από την Περιφέρεια μέχρι το ύψος του ΒΟΑΚ και τώρα τα συνεργεία θα κατευθυνθούν νοτιότερα. Αυτό που λείπει είναι η ολοκλήρωση μελετών αλλά και η χρηματοδότηση από το Κράτος όπως τόνισαν και οι Δήμοι που κάθε χρόνο είναι ολοένα και μικρότερη για αντιπλημμυρικά έργα, αφού απαιτούνται συνολικά περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει εδώ και καιρό ενημερώσει τους αρμόδιους φορείς για τις δικές της ευαίσθητες περιοχές όπως προκύπτει από τον αριθμό των συμβάντων που δέχεται κάθε φορά που ξεσπά ένα έντονο καιρικό φαινόμενο.

Πάντως υπηρεσιακοί παράγοντες της Αντιπεριφέρειας Χανίων τόνισαν ότι τα μεγάλα προβλήματα παρατηρούνται στις περιοχές που υπάρχει έντονη οικιστική ανάπτυξη που με το καθεστώς των ανταλλάξιμων ιδιοκτησιών από παλιά περιορίστηκαν κοίτες ποταμών και ρεμάτων.