Χάος σε αντίπαλες διαδηλώσεις στη Βενεζουέλα, τρεις νεκροί

09.34
Καράκας
Πανικός ξέσπασε στους δρόμους του Καράκας μετά από αντίπαλες συγκεντρώσεις υπέρ και κατά της κυβέρνησης Μαδούρο: Τουλάχιστον τρία άτομα σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα, με τις κινητοποιήσεις να καταλήγουν σε συγκρούσεις που κράτησαν μέχρι τη νύχτα. Σύμφωνα με τις αναφορές στα ΜΜΕ, τουλάχιστον δύο θύματα έχουν πυροβοληθεί. Κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιρρίπτουν εκατέρωθεν την ευθύνη των βίαων επεισοδίων, με τον Μαδούρο να μιλά για «απόπειρα πραξικοπήματος».

Σε διαδηλώσεις εναντίον του Μαδούρο κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων έχουν συλληφθεί 13 διαδηλωτές, οι περισσότεροι φοιτητές. Η αντιπολίτευση είχε καλέσει σε νεά συγκέντρωση εναντίον της κυβέρνησης την Τετάρτη, η οποία εξελίχθηκε σε συγκρούσεις με την αστυνομία που κράτησαν μέχρι το βράδυ (τοπική ώρα). Όπως είναι ο κανόνας, το κάλεσμα ακολούθησε η πρόσκληση σε φιλοκυβερνητική αντιδιαδήλωση.

Σύμφωνα με το Reuters, η γενικής εισαγελλέας της χώρας Λουίζσα Ορτέγκα Ντίαζ επιβεβαίωσε το θάνατο δύο ατόμων από πυροβολισμούς, όπως και τον τραυματισμό άλλων 23 ατόμων στις συγκεντρώσεις ανά την χώρα. Μέχρι εκείνη την ώρα, 29 άτομα είχαν τεθεί υπό κράτηση.

Oι συγκρούσεις μεταφέρθηκαν το βράδυ στο Τσακάο, στο ανατολικό τμήμα της πόλης. Ο δήμαρχος του διαμερίσματος ανέφερε ότι στο προάστιο έπεσαν πυροβολισμοί. 

Η αντιπολίτευση, η οποία έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από το βίαια επεισόδια, επέρριψε στην κυβέρνηση της ευθύνη των αιματηρών επεισοδίων με «ανάπτυξη» των λεγόμενων colectivos -υποστηρικτών αρχικά του Τσάβες και τώρα του Μαδούρο, που έχουν σχηματίσει ομάδες που, όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, βγαίνουν ακόμη και οπλισμένες στις διαδηλώσεις.

Ενας από τους νεκρούς ταυτοποιήθηκε ως ο 24χρονος φοιτητής Μπασίλ ντα Κόστα. Ο δεύτερος ήταν από το στρατόπεδο των υποστηρικτών του Τσάβες, και μάλιστα από τους colectivos, ο Χουάν Μοντόγια. 

Σύμφωνα με την El Pais, ο Μοντόγια βρισκόταν ανάμεσα σε ομάδα πίσω από τις γραμμές των αστυνομικών που προσπαθούσαν να εμποδίσουν τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές. 

Ο θάνατος του τρίτου ατόμου, που ακόμη δεν έχει ταυτοποιηθεί, επιβεβαιώθηκε από τον δήμαρχο του Τσακάο.

Αλληλοκατηγορίες Μαδούρο και αντιπολίτευσης

Σε δηλώσεις του που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε για τα επεισόδια «μικρές φασιστικές ομάδες» που μπήκαν στις διαδηλώσεις, με τελικό στόχο την ανατροπή του.

«Θέλουν να ανατρέψουν με τη βία την κυβένρηση» είπε, συνεχίζοντας: «Δεν έχουν ηθικό κώδικα, δεν θα επιτρέψουμε τέτοιες επιθέσεις». Το κυβερνητικό στρατόπεδο υποστηρίζει ότι πίσω από τις διαδηλώσεις βρίσκεται απόπειρα πραξικοπήματος. 

Όπως αναφέρει πάντως το Reuters, δεν υπάρχουν ενδείξεις πως οι συγκρούσεις των τελευταίων ημερών μπορούν να ανατρέψουν τον Μαδούρο.

Ένας από τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, ο Λεοπόλδο Λόπεζ, που έχει κινητοποιήσει τους υποστηρικτές του στις διαδηλώσεις, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως σχεδίασε τα βίαια επεισόδια ώστε να αμαυρώσει τις κινητοποιήσεις.

«Η κυβένρηση παίζει το χαρτί της βίας, και δεν είναι η πρώτη φορά» δήλωσε. «Με κατηγορούν χωρίς αποδείξεις» είπε. «Έχω ήρεμη συνείδηση επειδή έχουμε καλέσει σε ειρήνευση, δεν θα υποχωρήσουμε και δεν μπορούμε να υποχωρήσουμε επειδή πρόκειται για το μέλλον των παιδιών μας» συνέχισε ο Λόπεζ.

Newsroom ΔΟΛ