Η χερσαία εισβολή πνίγει στο αίμα τη Γάζα

12.12

Η χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας είναι πλέον γεγονός από τα ξημερώματα της Παρασκευής, με το Ισραήλ να κλιμακώνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στην περιοχή, που έχουν εισέλθει στην 11η ημέρα του.

Εκρήξεις φώτισαν τον ουρανό κατά τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και κάτοικοι σε αρκετές περιοχές αυτής της πυκνοκατοικημένης λωρίδας, όπου ζουν 1,8 εκατ. Παλαιστίνιοι, δήλωσαν πως είδαν μικρούς αριθμούς ισραηλινών αρμάτων μάχης να έχουν διασχίσει τα σύνορα από το Ισραήλ.

Οπως αναφέρει το Ισραήλ, πρόκειται για αντίποινα στη συνεχιζόμενη ρίψη ρουκετών και μία προσπάθεια να προκαλέσουν «σημαντικό πλήγμα στη Χαμάς» που ελέγχει τη Γάζα. Από την πλευρά της η Χαμάς προειδοποιεί ότι το Ισραήλ θα πληρώσει ακριβά το τίμημα της χερσαίας επίθεσης.

Στην ανακοίνωσή του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε: Μετά δέκα ημέρες επιθέσεων από τη Χαμάς από ξηρά, αέρα και θάλασσα και μετά τις επανειλημμένες απορρίψεις προτάσεων για αποκλιμάκωση της κατάστασης οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις προχωρούν σε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας»

Από το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρεται πως έδωσε διαταγές να καταστραφούν σήραγγες που χρησιμοποιούν μαχητές για να διεισδύσουν στο Ισραήλ και να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος δήλωσε πως το Ισραήλ δεν διεξάγει την επίθεση για να ανατρέψει την Χαμάς.

Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι δήλωσε προς το Ρόιτερς απαντώντας στην ανακοίνωση για την έναρξη της ισραηλινής εισβολής: «Προειδοποιούμε τον Νετανιάχου για τις φοβερές συνέπειες μιας τέτοιας απερίσκεπτης πράξης».

Στους 258 οι νεκροί
Από την έναρξη των επιχειρήσεων αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων ανέρχεται στους 258.

Τις τελευταίες ώρες έξι Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων οι τέσσερις προέρχονταν από την ίδια οικογένεια. Δύο άλλοι βρήκαν το θάνατο στο Μπέιτ Χανούν, στο βορρά, δήλωσε ο εκπρόσωπος των παλαιστινιακών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών Άσραφ αλ-Κούντρα.

Νωρίτερα σήμερα είχαν σκοτωθεί από τους Ισραηλινούς επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων ένας άνδρας από το Σετζάιγεχ, στην ανατολική Γάζα, δήλωσε ο Κούντρα.

Τέσσερις άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα μωρό πέντε μηνών, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια χωριστών επεισοδίων στην πόλη Ράφα (νότια Λωρίδα της Γάζας), σύμφωνα με τον Κούντρα.

Από την πλευρά του Ισραήλ ένας στρατιώτης σκοτώθηκε -ο πρώτος νεκρος από τη χερσαία επίθεση εναντίον της Γάζας-, ενώ μετρούν άλλη μία απώλεια από τη ρίψη ρουκετών, ενώ άλλοι έχουν τραυματιστεί.

tanea.gr