«Όχι στην κατάργηση τομέων-ειδικοτήτων στην Επαγγελματική Εκπαίδευση»

07.26

 Πιστό στην τακτική των περικοπών που επιβάλλει η πολιτική των μνημονίων, το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει να υπονομεύει τα εκπαιδευτικά δικαιώματα των μαθητών μας και τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων μας. Αυτή την φορά στο στόχαστρο βρέθηκε η Επαγγελματική Εκπαίδευση και τα ολιγομελή τμήματα Τομέα στη Β' τάξη των ΕΠΑΛ που δεν πήραν έγκριση λειτουργίας από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. 

 Στο επίπεδο του Νομού μας δύο τμήματα του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου: Τμήμα Δομικών Έργων, Δομημένου Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού και Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών οδεύουν προς κατάργηση επειδή δεν πληρούν, με μικρή διαφορά, τον απαραίτητο αριθμό μαθητών. Το έδαφος είχε εντέχνως καλλιεργηθεί ήδη από την προηγούμενη σχολική χρονιά όπου ο Περιφερειακός Διευθυντής, ακολουθώντας εντολές άνωθεν, είχε "κόψει" ολιγομελή τμήματα ειδικότητας της Α' Λυκείου από το 1ο ΕΠΑΛ και από το ΕΠΑΛ Γαράζου. Η κίνηση αυτή ήταν προκλητική αφού ανάμεσα στις ειδικότητες που "κόπηκαν" ήταν και πρώην κατηργημένες ειδικότητες που επεστρέψαν στα σχολεία μόλις την προηγούμενη χρονιά.
           
Οι παράγοντες του Υπουργείου προβάλλουν την επιλογή της μετακίνησης των μαθητών σε κοντινό σχολείο όπου λειτουργούν οι συγκεκριμένοι τομείς, πράγμα που στην περίπτωση μας θα σήμαινε την μετακίνηση των μαθητών σε σχολείο εκτός Νομού. Επομένως η μη έγκριση των τομέων αυτών θα σημάνει την στέρηση της δυνατότητας των μαθητών να παρακολουθήσουν τις ειδικότητες που τους ενδιαφέρουν και είτε να επιλέξουν κατ' ανάγκη άλλη, είτε να τις αναζητήσουν επί πληρωμή εκτός του Δημόσιου Σχολείου.
          
Ο στόχος είναι προφανείς: τα παιδιά να συσσωρευτούν σε λίγες ειδικότητες και οι τεχνητά πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί να διατίθενται σε δομές όπως τα ΔΙΕΚ στη θέση αναπληρωτών και ωρομισθίων εκπαιδευτικών. Η μη έγκριση των ολιγομελών τμημάτων τομέων των ΕΠΑΛ ήρθε ως φυσική συνέχεια της κατάργησης των ολιγομελών στις ξένες γλώσσες, στην κατάργηση της τρίωρης απασχόλησης στο εργαστήριο Φ.Ε. και Πληροφορικής, στην μείωση των ωρών μαθημάτων στο Γυμνάσιο χωρίς κανένα παιδαγωγικό κριτήριο κ.τ.λ. Υπό την δαμόκλειο σπάθη του Δημοσιοοικονομικού κόφτη, τα κονδύλια για την Παιδεία μειώνονται ποικιλοτρόπως με άμεσο ή έμμεσο τρόπο.

Απαιτούμε από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης να εγκρίνει τα ολιγομελή τμήματα του ΕΠΑΛ αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της περιοχής και τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουν οι μαθητές σε αντίθετη περίπτωση. Επισημαίνουμε πως ήδη η μαθητική κοινότητα του 1ου ΕΠΑΛ βρίσκεται σε δυναμικές κινητοποιήσεις, με την λειτουργία των τομέων αυτών να αποτελεί βασική διεκδίκηση. Η υπεράσπιση των μορφωτικών δικαιωμάτων των μαθητών μας πρέπει να γίνει υπόθεση όλης της κοινωνίας.