Χομς: Εκατοντάδες άμαχοι κρατούνται μετά την απομάκρυνση

13.03

Δαμασκός

Την ανησυχία τους για την ασφάλεια εκατοντάδων ανδρών και αγοριών που κρατούνται και ανακρίνονται από τις συριακές αρχές μετά την απομάκρυνσή τους από τη Χομς, εκφράζουν οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ.

Περισσότεροι από 330 άνδρες που απομακρύνθηκαν από την Παλιά Πόλη της Χομς, κρατήθηκαν προσωρινά από τις αρχές και ανακρίθηκαν. Ο κυβερνήτης της Χομς, Ταλάλ Μπαράζι, δηλώνει ότι 111 από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ κρατούνται ακόμα 190.

«336 άνδρες, ηλικίας από 15 έως 55 ετών, συνελήφθησαν μετά την απομάκρυνσή τους από τη Χομς για να ανακριθούν» δήλωσε η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Μελίσα Φλέμινγκ

Πάνω από 1.100 άτομα έχουν εγκαταλείψει την πόλη από την Παρασκευή, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή εκεχειρία μεταξύ του συριακού στρατού και των ανταρτών.

Το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέφρασε τη βαθιά του ανησυχία για την κράτηση των ανδρών της πόλης. «Είναι κρίσιμης σημασίας να μην πάθουν τίποτα (τα αγόρια και οι άνδρες που κρατούνται)» δήλωσε ο Επίτροπος του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρόμπερτ Κόλβιλ.

Δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα συνεχίσει να πιέζει για εφαρμογή της διεθνούς νομοθεσίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η Φλέμινγκ είπε ότι οι άνδρες και τα αγόρια κρατήθηκαν σε εγκαταλελειμμένο σχολείο. Τα μέλη της Ύπατης Αρμοστείας είναι παρόντα στον χώρο του σχολείου, αλλά δεν παρευρίσκονται στις ανακρίσεις, διευκρίνισε η εκπρόσωπος.

«Παρακολουθούμε την κατάσταση. Γνωρίζουμε το πόσοι βρίσκονται εκεί και ποιοι βρίσκονται εκεί» είπε.

Χωρίς πρόοδο οι συνομιλίες στη Γενεύη

Ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάχνταρ Μπραχίμι δήλωσε την Τρίτη ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα στη συριακή κυβέρνηση και στην αντιπολίτευση δεν σημειώνουν πρόοδο.

«Η έναρξη (των συνομιλιών) αυτή την εβδομάδα είναι όσο επίπονη ήταν και την πρώτη εβδομάδα. Δεν σημειώνουμε μεγάλη πρόοδο» είπε ο Μπραχίμι έπειτα από την κοινή συνάντησή του με τις αντιπροσωπείες των δυο αντιμαχόμενων πλευρών.

«Φυσικά για να προχωρήσει πραγματικά (η διαπραγμάτευση) χρειαζόμαστε συνεργασία κι από τις δυο πλευρές εδώ και πολλή υποστήριξη απ' έξω» πρόσθεσε.

Ο Μπραχίμι, ο οποίος πρόκειται να συναντηθεί με ανώτατους Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες στη Γενεύη την Παρασκευή, είπε πως σχεδιάζει να υποβάλει μια αναφορά στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσα στις αμέσως προσεχείς εβδομάδες.

Νωρίτερα, η συριακή κυβερνητική αντιπροσωπεία είχε αναφέρει ότι δεν έχει συμφωνηθεί κάποια ατζέντα για τις ειρηνευτικές συνομιλίες που βρίσκονται σε εξέλιξη κι είχε επιρρίψει την ευθύνη για το αδιέξοδο στην άρνηση της αντιπολίτευσης να συζητήσει σχετικά με το ζήτημα της «τρομοκρατίας».

«Άλλη μια ημέρα χάθηκε διότι οι αντιπρόσωποι του (Συριακού Εθνικού) Συνασπισμού», της κυριότερης παράταξης της αντιπολίτευσης, «επέμειναν ότι τρομοκρατία στη Συρία δεν υπάρχει και δεν ήθελαν να συζητήσουν για το ζήτημα», είπε ο Φάισαλ Μέκνταντ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ ο οποίος είναι ο επικεφαλής της επίσημης συριακής κρατικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη.

Το ζήτημα «αυτό θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα για κάθε Σύρο… Έπειτα από αυτό, είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε για ο,τιδήποτε» πρόσθεσε ο Μέκνταντ.

tovima.gr