Χωρίς κυλικείο το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου

16.51

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, το μεγαλύτερο Μουσείο της Κρήτης, προβάλει τα υλικά κατάλοιπα της σπουδαίας πολιτιστικής κληρονομιάς της μεγαλονήσου στην πορεία επτά χιλιάδων ετών, από την Νεολιθική έως την Ρωμαϊκή εποχή», αναφέρει σε ερώτησή του στην αρμόδια υπουργό, ο γραμματέας Π.Ε. της Ν.Δ. και βουλευτής Ηρακλείου κ. Λ. Αυγενάκης.
Αναλυτικά αναφέρει στην ερώτησή του τα εξής

«Η μοναδικότητα του έγκειται ασφαλώς στην περίφημη Μινωική συλλογή, η οποία το κατατάσσει ως ένα από τα σπουδαιότερα και σημαντικότερα Μουσεία της Ευρώπης.

Δυστυχώς σήμερα, το δεύτερο Μουσείο σε επισκεψιμότητα πανελλαδικά, παραμένει χωρίς κυλικείο, με αποτέλεσμα και ενόψει της έναρξης της τουριστικής σεζόν οι επισκέπτες του να μην μπορούν να αγοράσουν έστω ένα μπουκάλι νερό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο η σύμβαση του ιδιώτη  έχει λήξει από το φθινόπωρο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για προκήρυξη νέου διαγωνισμού.

Λαμβάνοντας υπόψιν, τις χρονοβόρες διαδικασίες που ακολουθούν μια τέτοια προκήρυξη και το γεγονός ότι η περαιτέρω καθυστέρηση αποτελεί πλήγμα τόσο για την εικόνα όσο και για την εύρυθμη λειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου».

 

Ερωτάται η αρμόδια υπουργός

Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε έτσι ώστε να λειτουργήσει άμεσα το κυλικείο εντός του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ
Ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, με ερώτηση του προς τo Υπουργείo Πολιτισμού και Αθλητισμού, ζητά να τρέξουν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες και να λειτουργήσει το κυλικείο εντός του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου, ενόψει μάλιστα της νέας τουριστικής σεζόν.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: 
  

«Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου Κρήτης είναι από τα πιο μεγάλα και αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα και ένα από τα σημαντικότερα στην Ευρώπη. Τα εκθέματά του περιλαμβάνουν αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλες τις περιόδους της κρητικής προϊστορίας και ιστορίας, που καλύπτουν περίπου 5.500 χρόνια, από τη νεολιθική εποχή μέχρι τους ρωμαϊκούς χρόνους. Κυρίαρχη θέση, όμως, στις συλλογές του κατέχουν τα μοναδικά αριστουργήματα της μινωικής τέχνης, την οποία μπορεί κανείς να θαυμάσει σε όλη της την εξέλιξη. Η συλλογή με τις μινωικές αρχαιότητες είναι η σημαντικότερη στον κόσμο και το μουσείο δίκαια θεωρείται το κατ' εξοχήν μουσείο του μινωικού πολιτισμού.
Δυστυχώς σήμερα, σύμφωνα και με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, οι επισκέπτες δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν ούτε ένα μπουκάλι νερό, αφού από τότε που έληξε (από πέρυσι το Φθινόπωρο) η σύμβαση του ιδιώτη που λειτουργούσε το κυλικείο του μουσείου, δεν έχουν προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες, με συνέπεια να είναι ορατός ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει φέτος κυλικείο εντός του μουσείου.
Επειδή πρόκειται για χρονοβόρες διαδικασίες.
Επειδή οι αρμόδιοι όφειλαν και μπορούσαν εγκαίρως να έχουν μεριμνήσει για τις σχετικές διαδικασίες, ώστε να μην δημιουργούνται αρνητικές εντυπώσεις και να μην ταλαιπωρούνται οι επισκέπτες και
επειδή το αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου είναι το δεύτερο σε επισκεψιμότητα Μουσείο της χώρας και είναι τουλάχιστον απαράδεκτο το γεγονός να μην ασχολείται κανείς με την εύρυθμη λειτουργία του, ενόψει μάλιστα της νέας τουριστικής σεζόν. 

Ερωτάσθε κ.κ Υπουργοί:

-Για ποιο λόγο μέχρι σήμερα δεν έχουν τρέξει οι σχετικές διαδικασίες και σε ποιες άμεσες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να λειτουργήσει άμεσα το κυλικείο εντός του αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου;».