Χωρίς κοινό ανακοινωθέν το Eurogroup

15.00

Ο Ντάισελμπλουμ εξουσιοδοτήθηκε να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης

Δεν θα υπάρξει κοινό ανακοινωθέν από το σημερινό Eurogroup, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχει εξουσιοδοτηθεί να ενημερώσει τους ηγέτες της ευρωζώνης στη βάση των όσων συμφωνήθηκαν προφορικά μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ.

Νωρίτερα, η Wall Street Journal μετέδιδε ότι το προσχέδιο περιλαμβάνει την πρόταση Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ για πέντε χρόνια.

Το έγγραφο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, που διέρρευσε χθες το απόγευμα, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη το Eurogroup, ανέφερε πως η ελληνική πρόταση είναι ανεπαρκής και υπογράμμιζε ότι αν δεν βελτιωθεί, η Ελλάδα θα πρέπει να βγει για πέντε χρόνια από το ευρώ καθώς και να σταλεί ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα.

Πάντως, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια που εξετάζονται για τη χώρα μας. Το πρώτο είναι να ψηφιστούν τα μέτρα που ζητούν οι δανειστές από το ελληνικό κοινοβούλιο μέχρι την Τετάρτη, ώστε να υπάρξει χρηματοδότηση. Το δεύτερο είναι ότι η Ελλάδα θα φύγει από τη ζώνη του ευρώ.

Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση του Eurogroup διήρκεσε 2,5 ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις για το ελληνικό ζήτημα ήταν δύσκολες.

Το άσχημο κλίμα, όμως, είχε φανεί ήδη πριν από την έναρξη της συνεδρίασης με τις αρνητικές δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης, αν και νωρίτερα η ανακοίνωση για ακύρωση της Συνόδου Κορυφής των 28 ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ γέμισε πολλούς με αισιοδοξία.

Το προσχέδιο συμπερασμάτων
Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, το Eurogroup, μέχρι τη διακοπή των εργασιών του, το Σάββατο το βράδυ, και πριν επαναληφθεί εκ νέου σήμερα, επεξεργαζόταν το εξής σχέδιο απόφασης: «Το Eurogroup έλαβε την αίτηση των ελληνικών αρχών για ένα τριετές πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και την προσαρτώμενη σε αυτό λίστα δεσμεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και ολοκληρωμένης λίστας προαπαιτουμένων. Το Eurogroup επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά την ανάγκη συνεχιζόμενης εμπλοκής (στο πρόγραμμα) του ΔΝΤ».

Σύμφωνα με το προσχέδιο, από την Αθήνα ζητείται να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, να προχωρήσει σε συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση ως αντιστάθμισμα των δημοσιονομικών επιπτώσεων που προέκυψαν από την απόφαση του ΣτΕ για τις συντάξεις το 2012, να υλοποιήσει φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό, να υιοθετήσει πλήρως την «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» και να προωθήσει το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, μέτρα για τις περιόδους των εκπτώσεων, την απελευθέρωση των ΜΗΣΥΦΑ και την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ -εκτός και αν βρεθούν ισοδύναμα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως σημειώνει το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται ακόμη για αναβαθμισμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και πλήρη εναρμόνιση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Εκτός από το εν λόγω έγγραφο, σύμφωνα με το Reuters, από τους εταίρους ζητήθηκε ακόμη να περάσει νομοθεσία από την ελληνική Βουλή για τον ΦΠΑ, αλλά και την περεταίρω ανεξαρτητοποίηση της ελληνικής στατιστικής αρχής (ΕΛΣΤΑΤ).

Δείτε live εικόνα από την έξοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης

protothema.gr