Χωρίς παρελειπόμενα οι τελετές παράδοσης-παραλαβής

13.44

Χωρίς ιδιαίτερες αιχμές αλλα με μηνύματα ολοκληρώνονται οι διαδικασίες παράδοσης-παραλαβής στα Υπουργεία μετα τον ανασχηματισμό:

Υπ. Παραγωγικής Ανασυγκρότησης

«Φεύγω διαφωνώντας με την πολιτική συμφωνία με τους θεσμούς, αλλά θα συνεχίσω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, παραδίδοντας καθήκοντα στον Πάνο Σκουρλέτη. «Εξαναγκασμένοι, συνεχίζουμε με τις αντιφάσεις μας» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Π.Σκουρλέτης και ενόψει της ψηφοφορίας της Τετάρτης στη Βουλή κάλεσε σε «χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία και ενωτική διάθεση».
 
«Είναι μία στιγμή δύσκολη για μένα, αλλά η πολιτική έτσι είναι, υπάρχουν αυτές οι εναλλαγές και πρέπει να δείχνει κανείς αντοχή και στις ευχάριστες και στις δύσκολες στιγμές» είπε ο Π.Λαφαζάνης. 
 
«Φεύγω από το υπουργείο με τις καλύτερες αναμνήσεις, φεύγω αλλά συνεχίζω να είμαι παρών στη μάχη που δίνει το κόμμα μου ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζω πλήρως την ενότητά του μέσα από τη διαφορετικότητα των απόψεων» συνέχισε. 
 
«Φεύγω διαφωνώντας βεβαίως με μία πολιτική συμφωνία που αποφάσισε η κυβέρνηση με τους λεγόμενους θεσμούς. Δεν απογοητεύομαι όμως, θα αγωνιστώ ώστε το νέο μνημόνιο να γίνει μικρή παρένθεση για την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ» τόνισε. 
 
Παραδίδοντας στον Π.Σκουρλέτη, ο Π.Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ηλεκτρική καρέκλα» το υπουργείο, λέγοντας ότι «έχει μεγάλα συμφέροντα απέναντί του που το πολιορκούν και ο Πάνος Σκουρλέτης θα είναι πάνω από αυτά τα συμφέροντα και θα προσβλέπει μόνο στο συμφέρον του ελληνικού λαού».
 
Όσον αφορά τη συμφωνία με τη Ρωσία για τον αγωγό, ανέφερε πως ασκούνται πιέσεις «ακόμη και αυτήν την ώρα» εναντίον του από την «ευρωπαϊκή και την υπεραντλαντική πλευρά».
 
Ο Π.Λαφαζάνης στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα των επιχειρήσεων ενέργειας, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί κεντρικής σημασίας το δημόσιο χαρακτήρα τους. «Στόχος ήταν η προάσπιση της νομιμότητας και η προστασία του περιβάλλοντος και του δημόσιου συμφέροντος» τόνισε, λέγοντας πως «η Eldorado κινείται όλο και περισσότερο σε δρόμους ασύμβατους με τη συμφωνία» που έχει υπογραφεί.
 
Π.Σκουρλέτης: «Εξαναγκασμένοι, συνεχίζουμε με τις αντιφάσεις μας»
 
Από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι «δεν μιλάμε για αλλαγή κυβέρνησης, αλλά αλλαγή σκυτάλης».
 
«Πολλά έχουν αλλάξει κατά την πορεία αυτής της δύσκολης διαπραγματεύσης» είπε, λέγοντας ότι «επιβεβαιώθηκε ότι οι συσχετισμοί καθορίζουν τον ρου της ιστορίας». «Εξαναγκασμένοι με βάση τους υπάρχοντες συσχετισμούς» είπε, «κλειδώσαμε μία συμφωνία που γνωρίζουμε ότι δεν είναι το σχέδιό της, δεν αντιστοιχεί στις απόψεις και το πρόγραμμά της, που όμως την επέλεξε γνωρίζοντας ότι σε άλλη περίπτωση θα υπήρχε ένα τσουνάμι που θα διόγκωνε την ανθρωπιστική κρίσης». 
 
«Ταυτόχρονα όμως, με το ελληνικό θρίλερ έχει ανοίξει μία συζήτηση στην Ευρώπη» συνέχισε, λέγοντας πως «γνωρίσαμε ένα άνευ προηγουμένου κύμα υποστήριξης από τις ευρωπαϊκές κοινωνίες, εκεί που δεν βρήκαμε συμμάχους στις πολιτικές ηγεσίες» είπε. 
 
Ο Π.Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι χρειάζεται ουσιαστική απομείωση του ελληνικού χρέους. «Εξαναγκασμένοι λοιπόν, συνεχίζουμε μέσα από τις αντιφάσεις μας» τόνισε χαρακτηριστικά.
 
«Παραμένει στρατηγικό ζήτημα ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔΕΗ και των εταιρειών της» τόνισε, λέγοντας «θα πρέπει να βάλουμε εμπρός ώριμα επενδυτικά πακέτα που υπάρχουν».
 
«Έχουμε μία κρίσιμη ψηφοφορία την Τετάρτη, που όλοι αντιλαμβάνονται ότι θα είναι καθοριστική» είπε ο Π.Σκουρλέτης, καλώντας σε «χαμηλούς τόνους, ψυχραιμία και ενωτική διάθεση».  

Υπ. Οικονομικών

Τα βάρη που θα υποστούν οι εργαζόμενοι είναι δυσβάσταχτα, δήλωσε η Νάντια Βαλαβάνη παραδίδοντας το χαρτοφυλάκιο των δημοσίων εσόδων στο νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη.
 
Στην ομιλία της η απερχόμενη αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε πως «δεν μπορέσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα αυτό το διάστημα. Κάναμε πιο ουσιαστικά πράγματα για τους αγρότες, που όμως τώρα τα παίρνει το νέο πλαίσιο.»
 
Ο Τρύφωνας Αλεξιάδης αναφερόμενος στη φοροδιαφυγή τόνισε ότι «θα γίνουν πράξη όσα τόσα χρόνια σχεδιάζαμε κατά της φοροδιαφυγής».
 
Είπε ακόμη πως δεν θα δοθεί νέα παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις πέραν αυτής που δόθηκε για τα τέλη Αυγούστου.
 

Υπ. Εργασίας

Με μηνύματα ενότητας και χωρίς ιδιαίτερες αιχμές πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.
 
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος παρέλαβε το υπουργείο από τον Πάνο Σκουρλέτη και ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαικάλης από τον προκάτοχό του, Δημήτρη Στρατούλη.
 
Παραδίδοντας τη θέση του στο υπουργείο Εργασίας ο Πάνος Σκουρλέτης είπε ότι «μέσα σε έξι μήνες μάς δόθηκε η δυνατότητα να έρθουμε σε επαφή με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης πολιτικής».
 
Κάνοντας έναν απολογισμό του πεντάμηνου έργου του υπουργείου είπε ότι σε αυτό το χρονικό διάστημα έγιναν μικρά βήματα που κάποια είχαν και αποτέλεσμα, ενώ υπογράμμισε ότι «προλάβαμε την τελευταία στιγμή τις απολύσεις στο μετρό Θεσσαλονίκης».
 
«Η κυβέρνηση έκανε δύσκολη και πρωτόγνωρη διαπραγμάτευση, περάσαμε το νόμο για την ανθρωπιστική κρίση, πριν λίγες μέρες περάσαμε και τον νόμο για την επανασύνδεση της ΔΕΗ σε άπορες οικογένειες» είπε.
 
«Κάναμε ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό δίνοντας ανάσες σε μικρομεσαίους. Θα τα υπερασπιστούμε αυτά τα μέτρα, γιατί είναι στη σωστή κατεύθυνση» πρόσθεσε.
 
Ο κ. Σκουρλέτης που αναλαμβάνει το υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, στη θέση του Παναγιώτη Λαφαζάνη υπογράμμισε ότι προμετωπίδα είναι ο νόμος για τις Συλλογικές Συμβάσεις. «Επανεκκινήσαμε τον διάλογο, πήγαμε στο εξωτερικό και μιλήσαμε με τον ILO. Παρά τη συμφωνία και τα εμπόδια, θα επιχειρήσουμε με όπλο τον ILO να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου».
 
Αναφερόμενος στον κατώτατο μισθό των 751 ευρώ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι «πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες ο στόχος αυτός θα μείνει ζωντανός, όπλο εδώ και η μελέτη του ΟΟΣΑ» και υπογράμμισε ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου μπορεί να προχωρήσει σε αυτά τα ζητήματα.
 
Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Δημήτρης Στρατούλης, ο οποίος παραδίδει τη θέση του ως αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων στον Παύλο Χαϊκάλη τόνισε ότι «ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θα προσπαθήσω να στηρίξω τα συμφέροντα εργαζομένων και συνταξιούχων. Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή».
 
«Καταφέραμε να δίνουμε στην ώρα μας τις συντάξεις» πρόσθεσε.
 
Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, τόνισε ότι το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα είναι παρακαταθήκη και μίλησε για «αναγκαστική υποχώρηση που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα». 
 
Αναφερόμενος στις προαπαιτούμενες δράσεις είπε ότι «τα περιθώρια είναι ελάχιστα, αλλά για τη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια».
 
Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τα δύο μεγάλα πεδία μάχης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι εργασιακές σχέσεις. «Πήραμε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσω. Δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.
 
Ο νέος υπουργός τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων».
 
«Είμαι χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Πάνο και τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης (Στρατούλης) είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.
 
«Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στην Αριστερά παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Διότι δεν είναι Βαρκιζα η συμφωνία που υπεγράφη, διότι δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τα όπλα αυτά» πρόσθεσε.
 
Για τον Γ.Ρωμανιά που υπέβαλε την παραίτησή του τόνισε ότι τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί. 
 
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Παύλος Χαϊκάλης τόνισε: «Ξέρω πολύ καλα τι αναλαμβάνω. Δεν έχω άγνοια κινδύνου, αλλά με τη βοήθεια του κ. Στρατούλη οι γνώσεις μου βρίσκονται σε ένα επίπεδο που πράγματι θα σταθώ το ύψος των περιστατάσεων».
 
Ο κ. Χαϊκάλης τόνισε ότι βασική του αρχή είναι «όχι πολλά λόγια, αλλά πράξεις» και υπογράμμισε: «Θα κάνω αυτά που πρέπει να κάνω με προτεραιότητα την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την πάταξη της φοροδιαφυγής. Η χώρα είναι σε πολύ δύσκολη θέση και δεν ώρα για κομματική αντιπαράθεση».

Newsroom ΔΟΛ