Χωρίς προσωπικό, αλλά με Wi-Fi! Ελεύθερο ασύρματο internet και στο νοσοκομεείο Ρεθύμνου

17.47
Μπορεί το δημόσιο σύστημα υγείας να μαστίζεται από ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, αλλά σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας, «31 δημόσια νοσοκομεία της Eυρύτερης Περιφέρειας αποκτούν για πρώτη φορά υπηρεσίες ασύρματης πρόσβασης και επικοινωνίας τοποθετώντας τη χώρα μας στο χάρτη των σύγχρονων υπηρεσιών και εφαρμογών ηλεκτρονικής υγείας».

Με την υποδομή παρέχεται ελεύθερη και ταχεία πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους ασθενείς, το προσωπικό, και τους επισκέπτες των συγκεκριμένων νοσοκομείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «το έργο καλύπτει επίσης σημαντικό μέρος από τις σύγχρονες ανάγκες επικοινωνίας των ανθρώπων που εργάζονται ή νοσηλεύονται σε δημόσιες νοσοκομειακές μονάδες, με τη χρήση έξυπνων συσκευών νέας τεχνολογίας, ενώ οι υποδομές αυτές θα συμβάλλουν επίσης στη μείωση του λειτουργικού κόστους των πληροφοριακών συστημάτων των Νοσοκομείων».

Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 536 Wi-Fi Hotspot (από τα προβλεπόμενα 910) σε 19 από τα προβλεπόμενα 31 νοσοκομεία που περιλαμβάνονται στο έργο «Ένταξη Νοσοκομειακών Μονάδων στο δίκτυο ΕΔΕΤ για την υποστήριξη ερευνητικών και κλινικών δραστηριοτήτων στην ιατρική και στη βιολογία, σε νεφoϋπολογιστικό περιβάλλον (Cloud Computing)» του Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΕΠ) Ψηφιακή Σύγκλιση.

«Μάλιστα σε λίγες εβδομάδες θα τεθούν σε δημόσια χρήση και τα υπολειπόμενα σημεία των υπολοίπων 12 νοσοκομείων που καλύπτονται από το εν λόγω έργο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει τέλος ότι ο εξοπλισμός διαθέτει προηγμένα πρότυπα ασφάλειας και αξιοπιστίας, ώστε να προσφέρει υψηλές ταχύτητες σύνδεσης στους χρήστες φορητών συσκευών (κινητά τηλέφωνα και ταμπλέτες), να εξυπηρετεί ταυτόχρονα έναν πολύ μεγάλο αριθμό χρηστών, και να απαιτεί ελάχιστο διαχειριστικό φορτίο για την λειτουργία τους, με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.

Το έργο προβλέπει την ασφαλή κάλυψη των χώρων που φιλοξενούν ιατρικό, νοσηλευτικό, τεχνικό ή διοικητικό προσωπικό, για την διευκόλυνση της πρόσβασης όλων σε ψηφιακές εφαρμογές και δεδομένα μεγάλης κλίμακας, επιτρέποντας στο άμεσο μέλλον την υποστήριξη συγχρονων εφαρμογών e-Health (electronic Health) και m-Health (mobile-Health), υποστηρίζοντας αποφασιστικά την τεχνολογική εξέλιξη των υπηρεσιών ηλεκτρονικής υγείας.

Τα Νοσοκομεία με Wi-Fi Hotspots είναι:
1. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ
2. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΧΙΟΥ «ΣΚΥΛΙΤΣΕΙΟ»
3. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΡΑΜΑΣ
4. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
5. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ «ΣΙΣΜΑΝΟΓΛΕΙΟ»
6. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΒΟΛΟΥ «ΑΧΙΛΛΟΠΟΥΛΕΙΟ»
7. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
8. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
9. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΡΙΚΑΛΩΝ
10. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ
11. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
12. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ Η ΒΟΗΘΕΙΑ»
13. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΤΡΩΝ «ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»
14. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ «ΚΟΥΤΛΙΜΠΑΝΕΙΟ & ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΕΙΟ»
15. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
16. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΙΤ/ΝΙΑΣ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
17. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΟΡΙΝΘΟΥ
18. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ
19. ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Μαίρη Μπιμπή

health.in.gr