Χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας φέτος η σεζόν – Στην ατομική ευθύνη η απομόνωση των τουριστών

15.10

Όταν κάνουμε λόγο για ατομική ευθύνη εννοούμε ακριβώς αυτό που συμβαίνει στη χώρα σε ότι αφορά τη στάση του καθένα μας για την προστασία του απέναντι στον κορωνοϊό. Σε ότι αφορά τους τουρίστες το τι θα πράξουν σε περίπτωση που βρεθούν θετικοί στον κορωνοϊό κατά τη διάρκεια των διακοπών τους είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Φέτος δεν υπάρχουν ξενοδοχεία καραντίνας γεγονός που προκαλεί ένα μεγάλο πρόβλημα για την καραντίνα των 5 ημερών των επισκεπτών που νοσούν.

Σύμφωνα με τις οδηγίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας πρέπει ο τουρίστας να απομονωθεί για 5 μέρες από τη μέρα που θα βρεθεί θετικός και αν είναι απύρετος να ταξιδέψει. Άραγε αν κάποιος έρθει για λίγες ημέρες στην Κρήτη για διακοπές θα το πει στον ξενοδόχο ότι έχει κορωνοϊό για να απομονωθεί για 5 μέρες;

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν προβλέπουν κανέναν έλεγχο και έτσι δεν μπορεί να ξέρεις αν δε στο πει ο ίδιος ποιος νοσεί και ποιος όχι. Οι ίδιοι οι τουρίστες αγοράζουν σελφ τεστ από τα φαρμακεία για να δουν τις συμβαίνει και αν είναι για παράδειγμα λίγες μέρες πριν την επιστροφή τους στην πατρίδα τους, αν δεν παρουσιάζουν βαριά συμπτώματα, δεν το γνωστοποιούν και ταξιδεύουν κανονικά διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουν για τις παραπάνω μέρες παραμονής τους σε καραντίνα αλλά και για να αλλάξουν τα εισιτήρια τους. Έτσι αρκετοί φαίνεται πως προτιμούν να ταξιδέψουν με κορωνοϊό.

Οι ξενοδόχοι σε περίπτωση που τους κοινοποιηθεί ότι κάποιος πελάτης τους είναι θετικός και δεν μπορούν να παρατείνουν την παραμονή του για καραντίνα στο δωμάτιο του, γιατί ακολουθεί νέα κράτηση, προσπαθούν να του βρουν δωμάτιο σε άλλο ξενοδοχείο, αν αυτό τους δεχτεί ενώ οι ίδιοι δεν είναι υποχρεωμένοι να τον ελέγξουν για το τι θα κάνει και να τον κρατήσουν σε καραντίνα.

Η χαλάρωση των μέτρων και υγειονομικών πρωτοκόλλων έχει οδηγήσει σε νέα άνοδο των κρουσμάτων με την Κρήτη να καταγράφει καθημερινά αυξητική τάση και η επιτροπή δε μπορεί να πάρει απόφαση για την κατάργηση της απομόνωσης των κρουσμάτων για 5 μέρες μόνο για τους τουρίστες και όχι για τους μόνιμους κατοίκους.