​Η χορτοφαγία μειώνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2

12.23

Η διατροφή που περιλαμβάνει πολλά φρούτα, λαχανικά, όσπρια, πλήρη δημητριακά και ξηρούς καρπούς μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή διατροφής και επιδημιολογίας Φρανκ Χου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό PLoS Medicine, ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερους από 200.000 άνδρες και γυναίκες για πάνω από 20 χρόνια, συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με την υγεία τους.

Διαπιστώθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν πιστά μια χορτοφαγική διατροφή, αποφεύγοντας το κρέας και τα ζωικά προϊόντα γενικώς, είχαν κατά μέσο όρο 20% λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με όσους δεν ήταν χορτοφάγοι.

Για τους φανατικούς χορτοφάγους, η μείωση του κινδύνου έφτανε το 34%, ενώ για όσους έκαναν διατροφικούς «συμβιβασμούς» (καταναλώνοντας αναψυκτικά με ζάχαρη, όχι πλήρη δημητριακά, πατάτες κ.α.), η μέση μείωση του κινδύνου για διαβήτη ήταν 16%.

Ακόμη και όσοι έκαναν μια μικρή μόνο μείωση στην κατανάλωση ζωικών προϊόντων, από πέντε με έξι μερίδες την ημέρα σε τέσσερις, εμφάνιζαν κάπως μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συσχετίσει τη χορτοφαγική διατροφή με τη βελτιωμένη υγεία, ενώ η νέα έρευνα είναι η πρώτη που εστιάζει στον διαβήτη, συγκρίνοντας την επίδραση της χορτοφαγίας με άλλα είδη διατροφής.

Η χορτοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, ακόρεστα λιπαρά οξέα και ιχνοστοιχεία μετάλλων, πράγμα που, εκτός των άλλων, φαίνεται πως επιδρά θετικά και στις μικροβιακές κοινότητες του ανθρώπινου εντέρου.

onmed.gr