Χρέος και έξοδος από το μνημόνιο στη συνάντηση Σαμαρά – Μέρκελ

09.28
Αθήνα
Τη στήριξη της Γερμανίας σε δύο βασικά ζητήματα, το χρέος και την έξοδο από το μνημόνιο, προσδοκά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ κατά τη συνάντηση που θα έχουν σήμερα, Τρίτη, στο Βερολίνο. 

Η κυβέρνηση επενδύει πολλά στη συνάντηση, με το βλέμμα στις πολιτικές εξελίξεις, ωστόσο η καγκελαρία έχει φροντίσει να προσγειώσει την ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του κυβερνητικού της εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ, ώστε να μην τρέφει μεγάλες ελπίδες για τη σημερινή συνάντηση, αφού οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

 
Αναμφίβολα όμως πολλά ζητήματα θα τεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών με βασικό αυτό του ελληνικού χρέους και το πώς επηρεάζει και τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις. Προφανώς και η ελληνική κυβέρνηση δεν αναμένει να υπάρξει λύση ή απόφαση σήμερα, ωστόσο είναι μια καλή ευκαιρία για τον πρωθυπουργό να διαγνώσει προθέσεις και να ακούσει από «πρώτο χέρι» την άποψη της Καγκελαρίου για το ελληνικό ζήτημα.
 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να λάβει τη δέσμευση της Ανγκελα Μέρκελ πως θα στηρίξει πλήρως την Ελλάδα, η οποία, κατά τον ίδιο, εισέρχεται στην τελευταία φάση του προγράμματος.

 
Στο τραπέζι της συζήτησης που γίνεται μια εβδομάδα πριν από την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, αναμένεται να εξεταστεί και βήμα προς βήμα ο οδικός χάρτης της κυβέρνησης με ορίζοντα τις αρχές Ιανουαρίου του 2015. Σε αυτό το πλαίσιο ο πρωθυπουργός θέλει να αποτρέψει το ενδεχόμενο νέων δημοσιονομικών μέτρων, αλλά και αλλαγών επί τα χείρω σε ασφαλιστικό και εργασιακά, με δεδομένο ότι η τρόικα έχει απαιτήσεις και θέτει ζητήματα που καίνε.
 
Ως εκ τούτου ο βασικός πρωθυπουργικός στόχος είναι να πεισθεί η καγκελάριος για να μειωθεί η πίεση των δημοσιονομικών μέτρων στην Ελλάδα, ενώ θα της τεθεί και το πολιτικό θέμα με την προβολή του επιχειρήματος πως δεν μπορεί να πιεστεί άλλο η παρούσα δικομματική κυβέρνηση, διότι οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες δεν έχουν άλλες αντοχές και ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

 

Στη συνάντηση θα γίνει και η αυτονόητη κίνηση να προβληθεί από τον κ. Σαμαρά η θετική εικόνα που παρουσιάζουν οι οικονομικοί δείκτες, κάτι που παραδέχθηκε χθες και η γερμανική πλευρά, αλλά και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
 
Με όπλο τα θετικά στοιχεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός θα επισημάνει στην καγκελάριο τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να μην υπάρξει νέο μνημόνιο και πως θα επιδιωχθεί η άντληση κεφαλαίων από τις αγορές, καθώς στόχος είναι η οριστική αποχώρηση των δανειστών.
 
Ο κ. Σαμαράς επιμένει και θα το τονίσει στην κυρία Μέρκελ ότι η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνον δεν χρειάζεται επιπλέον κεφάλαια αλλά, αντιθέτως, μπορεί να αντέξει χωρίς τα χρήματα που ήταν να δώσει το ΔΝΤ το 2015-16 και χωρίς, παράλληλα, να αντλήσει χρήματα από τα κεφάλαια του ΤΧΣ για τις τράπεζες.
 
Επίσης, ο πρωθυπουργός θα θέσει και το ζήτημα να υπάρξει ανοχή από την τρόικα στους δημοσιονομικούς στόχους του 2015, ώστε να υλοποιηθεί το πακέτο των φοροελαφρύνσεων, που αναμένεται να ενσωματωθεί στον προσχέδιο του προϋπολογισμού, με την εγγύηση πως δεν θα διακινδυνεύσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Παράλληλα, ο Αντώνης Σαμαράς στοχεύει στο να αποτραπούν νέες ρυθμίσεις στο ασφαλιστικό.
 
Ήδη το κλίμα αρχίζει και διαμορφώνεται, τόσο από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη που είπε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο, επενδύοντας στην έξοδο στις αγορές όσο και από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο που ανέφερε πως «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει επανέλθει ήδη στις αγορές με πάρα πολύ καλούς όρους, δηλαδή με επιτόκια δανεισμού καλύτερα από τα επιτόκια δανεισμού του ΔΝΤ».
 
Παρά το γεγονός ότι η Καγκελαρία έσπευσε εξ αρχής να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών για την ελληνική πλευρά, εντούτοις η σημερινή συνάντηση δεν είναι σαν τις προηγούμενες και έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς απ’ αυτήν θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό και το πολιτικό περιβάλλον της επόμενης περιόδου με φόντο και την προεδρική εκλογή ή ακόμα και τις πρόωρες εκλογές.

Newsroom ΔΟΛ