Cine-Ιστορίες 2014

15.50

 
Από 17-19 Οκτωβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και την «Πυξίδα της Πόλης» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων
το 2ο Πανόραμα Κινηματογράφου και άλλων τεχνών
 με τον τίτλο Cine-Ιστορίες 2014.
 
Το Πανόραμα άνοιξε τα πανιά του το 2013 σε μια δύσκολη συγκυρία αλλά παράλληλα σε μια στιγμή που φαίνεται ότι όλοι ζητάμε στοιχεία δημιουργικότητας αλλά και προοπτικής μέσα από τον πολιτισμό. Το πανόραμα αποτέλεσε και αποτελεί ουσιαστικά συνάντηση τεχνών με επίκεντρο τον Κινηματογράφο.
 
Σ΄αυτή τη δεύτερη χρονιά του το πανόραμα έχει θέμα  «Τέχνη  και Επιστήμη» .
Ταινίες που αναδεικνύουν την συνάντηση τέχνης και επιστήμης αλλά και σημαντικοί επιστήμονες οι οποίοι δουλεύουν στη βάση της συνάντησης των τεχνών θα αποτελέσουν το επίκεντρο  της 3ημερης συνάντησης μας.
 
·         Τέσσερις ταινίες μυθοπλασίας (Ο Ξεχωριστός Γουίλ Χάντινγκ, Το δωμάτιο του Fermat , Proof , π ) και τέσσερα ντοκιμαντέρ με ότι ποιο σύγχρονο απασχολεί την επιστημονική έρευνα (Η επιστήμη της αναδημιουργίας,Ντόπινγκ εγκεφάλου
           Μυστήρια της σκοτεινής ύλης,Όνειρα με το DNA ) με την συνεργασία του κέντρου     έρευνας και επιστήμης CAID και του ομότιτλου φεστιβάλ  συνθέτουν ένα διήμερο κινηματογραφικό πρόγραμμα με αμείωτο ενδιαφέρον.
 
·         Ο μαθηματικός – συγγραφέας Τεύκρος Μιχαηλίδης, ο διευθυντής των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης Στέφανος Τραχανάς, ο καθηγητής δημοσιογραφίας Αντώνης Σκαμνάκης είναι μερικοί από τους προσκεκλημένους μας οι οποίοι μεταξύ άλλων θα μοιραστούν τις σκέψεις τους μαζί μας σε μια συνάντηση για την «Τέχνη και την Επιστήμη» το Σάββατο 18 Οκτωβρίου από τις 10:30 το πρωί. Αφορμή για την συζήτηση μας τα τελευταία βιβλία του Τεύκρου Μιχαηλίδη (Μιλώντας στην Άννα για τα Μαθηματικά) και του Στέφανου Τραχανά ( Το Φάντασμα της Όπερας).
 
·       Ο Θανάσης Κωνσταντόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης παρουσιάζει επίκαιρα ερευνητικά θέματα πλαισιωμένα με ζωντανή μουσική από ένα από τα δυναμικότερα Blues-Rock group της Ευρώπης, τους «Νίκος Ντουνούσης και οι Backbone» και αναρωτιέται μαζί μας Πόσα πιάνει η «επιστήμη στην πιάτσα»; Την Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014 στις 7.30 το απόγευμα.
·         Η συγγραφέας Τασία Βενέτη θα είναι μαζί μας στο 2ο Πανόραμα cine-Istories 2014 και την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 11 το πρωί καλεί τους φίλους της στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων  σε μια συνάντηση – συζήτηση με αφορμή το βιβλίο της «Του Χιονιού»
·           /  Ένας Μαθηματικός (ο ΣΠΥΡΟΣ ΖΕΡΒΟΥΔΑΚΗΣ) και ένας Φυσικός (ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ)  μας ταξιδεύουν στην σχέση των ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ ΤΟΥΣ με την ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥΣ.
Μια ιδιαίτερη παρουσίαση την Κυριακή 19 Οκτωβρίου στις 12:30 μμ.
·        Παράλληλα οι μαθητές των Χανίων, στα πλαίσια του πανοράματος και της δράσης cine-μαθήματα  για 5 ημέρες θα μπορούν να δουν ταινίες με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ και ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ για τις κοινωνικές δομές των Χανίων. Δράση στην οποία την προηγουμένη χρονιά συμμετείχαν 4000 μαθητές και συγκέντρωσε 3 τόνους τρόφιμα τα οποία μοιράστηκαν σε 9 κοινωνικές δομές.
·        Τέλος μια έκθεση βιβλίου με τίτλους που τα τελευταία χρόνια έρχονται να γεφυρώσουν τα πεδία της επιστήμης, της τέχνης και το ευρύ κοινό θα φιλοξενηθεί στα πλαίσια του πανοράματος.
ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ
Το πανόραμα διοργανώνει η Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και η «Πυξίδα της Πόλης» με την συνεργασία  του Πνευματικού Κέντρου Χανίων, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, των Δήμων Χανίων και Πλατανιά, του ΜΑΙΧ,  καθώς και μιας μεγάλης ομάδας φορέων αλλά και ανθρώπων του Κινηματογράφου όπως το Φεστιβάλ Κινηματογράφου  Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, το Φεστιβάλ Επιστημονικών Ταινιών – Caid, η Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Το Κινηματογραφικό Εργαστήρια Χανίων, η δράση safari internet, το Νεανικό Πλάνο. Όλοι μαζί  συναντιόμαστε για την υλοποίηση του Πανοράματος πιστεύοντας στην ανάπτυξη μιας σημαντικής κινηματογραφικής (και όχι μόνο) δράσης στα Χανιά.
Αναλυτικά πληροφορίες για το πρόγραμμα του 2ου Πανοράματος Κινηματογράφου και άλλων Τεχνών –  cine-Istories 2014 –  στην διεύθυνση :
http://cine-istories2014.blogspot.gr/
https://www.facebook.com/events/1498229877113479/?ref_dashboard_filter=hosting
Πληροφορίες : Ματθαίος Φραντζεσκάκης (κιν:6974739122 Υπεύθυνος Δράσης)