Δάνεια και δουλειά σε φοιτητές από το Iδρυμα Kρατικών Yποτροφιών

09.41
Πρόταση-«αλεξικέραυνο» στις παρενέργειες των μετεγγραφών που αναμένεται να πλήξουν εφέτος τα κεντρικά ΑΕΙ της χώρας, αλλά και 300 νέες θέσεις εργασίας σε νέους και νέες με αυξημένα προσόντα προσφέρει εφέτος το Ιδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ). Τα φοιτητικά δάνεια, θεσμός που εφαρμόζεται με επιτυχία σε πολλές χώρες αλλά στην Ελλάδα δεν είχε προχωρήσει ως σήμερα, μπαίνουν σε εφαρμογή από το Ιδρυμα από τους επόμενους μήνες. Παράλληλα η πρόεδρος του ΙΚΥ κυρία Εφη Μπάσδρα αποκαλύπτει μιλώντας στο «Βήμα» ότι, ενώ οι υποτροφίες του ΙΚΥ δίνονταν με βάση τη βαθμολογία των υποψηφίων, πιθανότατα από την επόμενη χρονιά θα γίνονται εξετάσεις με τη συνεργασία των πανεπιστημίων.
Θέσεις εργασίας
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης και ενώ τα πανεπιστήμια αγκομαχούν σε έναν ανήφορο χωρίς στηρίγματα, το ΙΚΥ έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να γεμίσει τα ταμεία του. Τα προγράμματα που «έτρεξαν» επί μήνες οι εκπρόσωποι του ΙΚΥ παρουσίασαν απορροφητικότητα κοινοτικών κονδυλίων που πλησίασε το 100% και κατάφεραν να γεμίσουν τα ταμεία του.
Στο πλαίσιο αυτό προσφέρονται 300 νέες θέσεις εργασίας σε υποτρόφους του με διάρκεια τεσσάρων ετών σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις. Μεγάλος εταίρος σε αυτή τη συμφωνία είναι η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΤΕ), η οποία ύστερα από ένα μεγάλο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου αναζητούσε στην αγορά νέα στελέχη. Το νέο σχέδιο αποτελεί το επόμενο βήμα ενός πιλοτικού προγράμματος του ΙΚΥ πέρυσι, με τον ίδιο «σκελετό», την ΕΤΕ, το οποίο αφορούσε 100 υποτρόφους.
Παράλληλα 300 υπότροφοι του ΙΚΥ με μεταπτυχιακές σπουδές και εκτός αγοράς θα έχουν τη δυνατότητα δωδεκάμηνης επιδοτούμενης πρακτικής άσκησης σε ελληνικές επιχειρήσεις.
Επίσης φοιτητές θα λαμβάνουν υποτροφίες του ΙΚΥ για διετείς μεταπτυχιακές σπουδές σε ελληνικά πανεπιστήμια, ενώ παράλληλα θα κάνουν πρακτική άσκηση σε επιχείρηση. Στο διάστημα αυτό θα καλύπτεται στους υποτρόφους τόσο η σίτιση όσο και μέρος – αν όχι ολόκληρο – του ποσού των διδάκτρων τους. Μετά την ολοκλήρωση του μεταπτυχιακού, η επιχείρηση στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας με το ΙΚΥ θα προσλαμβάνει τον υπότροφο με καθεστώς πλήρους απασχόλησης για δύο επιπλέον χρόνια. Οπως είναι φυσικό, η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε πέρυσι, τράβηξε το ενδιαφέρον πολλών νέων και ανέβασε τις προσδοκίες για επέκταση του προγράμματος αυτού σε πολλούς τομείς και αντικείμενα.
Λύση για τις μετεγγραφές
Εφέτος το ΙΚΥ ενεργοποιεί και το τεράστιο θέμα των φοιτητικών δανείων που θεσπίστηκε πρόσφατα αλλά ποτέ δεν εφαρμόστηκε. «Η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους υπό μορφή κρατικών επιδοτούμενων δανείων είναι το αντίδοτο στις μετεγγραφές και στην αλλοίωση της κατανομής των φοιτητών στα περιφερειακά πανεπιστήμια» λέει η κυρία Μπάσδρα στο «Βήμα», άποψη την οποία ενστερνίζονται αρκετοί. «Επιπλέον όταν οι φοιτητές γνωρίζουν ότι έχουν την οικονομική δυνατότητα να φοιτήσουν οπουδήποτε στη χώρα, θα επιλέγουν αυτό που πραγματικά θέλουν να σπουδάσουν και η απόφασή τους δεν θα καθοδηγείται από οικονομική ανάγκη» επισημαίνει. 
Η σχετική πρόβλεψη για τα φοιτητικά δάνεια υπάρχει στον κανονισμό λειτουργίας του ΙΚΥ εδώ και δεκαετίες, χωρίς ωστόσο να εφαρμόζεται, ενώ τον Αύγουστο του 2013 ψηφίστηκε και νέος νόμος που την επικαιροποίησε. Οπως ορίστηκε, στους προπτυχιακούς φοιτητές μπορούν να παρέχονται άτοκα δάνεια και οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη εκπαιδευτικών αναγκών τους, με κριτήριο την ατομική ή την οικογενειακή τους κατάσταση και την επίδοσή τους στις σπουδές.
«Φυσικά όταν λέμε δάνεια, δεν εννοούμε τα καταναλωτικά δάνεια που έδιναν σε άλλες περιόδους οι τράπεζες σε φοιτητές» λέει η κυρία Μπάσδρα. «Εννοούμε κρατικά δάνεια όπως δίδονται σε όλες τις χώρες και στηρίζουν τη φοίτηση και τις σπουδές των νέων».
Τα κρατικά αυτά δάνεια θα μπορούσαν να προέλθουν από μόχλευση χρημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που δίδονται στο πλαίσιο στήριξης δράσεων στη χώρα μας. Κάτι ανάλογο προβλέπει και το νέο πρόγραμμα «Erasmus+» σε όσους ενδιαφέρονται να πραγματοποιήσουν έναν πλήρη κύκλο μεταπτυχιακών σπουδών.

Προτάσεις
Ατοκα και με περίοδο χάριτος

Το ΙΚΥ προτείνει τα κρατικά δάνεια προς φοιτητές να είναι:

Ατοκα επιδοτούμενα για όλη τη διάρκεια των σπουδών, για εκείνους τους φοιτητές που θα έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη όπως θα αποδεικνύεται από τις φορολογικές δηλώσεις της οικογένειας ή του ιδίου. Ενας φοιτητής δηλαδή που δανείζεται 10.000 ευρώ, στο τέλος των σπουδών του θα οφείλει 10.000 ευρώ.

Εντοκα μη επιδοτούμενα με ελάχιστο επιτόκιο για όλη τη διάρκεια των σπουδών για όσους δεν θα έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη, όπως θα αποδεικνύεται από τις φορολογικές δηλώσεις της οικογένειας ή του ιδίου.

Το ύψος του δανείου θα είναι αυξανόμενο ανά έτος. Σε φοιτητές προστατευόμενα μέλη θα ανέρχεται: για πρωτοετείς στις 4.800 ευρώ, για δευτεροετείς στις 5.400 ευρώ κ.ο.κ., με ανώτατο όριο τις 6.000 ευρώ. Αντίστοιχα σε φοιτητές μη προστατευόμενα μέλη (ανεξάρτητους) θα ανέρχεται: για πρωτοετείς στις 5.400 ευρώ, για δευτεροετείς στις 6.000 ευρώ κ.ο.κ., με ανώτατο όριο τις 7.000 ευρώ.
Οσον αφορά την αποπληρωμή, τα δάνεια θα πρέπει να έχουν μια μικρή περίοδο χάριτος γύρω στους έξι μήνες με έναν χρόνο μετά την αποφοίτηση των δανειοληπτών. Μετά την πάροδο των έξι-δώδεκα μηνών θα αρχίζει η αποπληρωμή του δανείου με επιτόκιο το ύψος του οποίου θα καθορίζεται με πολιτική επιδότησης και θα ισχύει για ένα έτος.

tovima.gr