Δέχτηκαν διάλογο με την κυβέρνηση οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

11.25

Λίγες ώρες αφότου ο κυβερνήτης, Λεούνγκ Τσουν Γινγκ, απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, οι διαδηλωτές που έχουν αποκλείσει σημεία – κλειδιά στο Χονγκ Κονγκ δέχθηκαν να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου με την κυβέρνηση.

Ως «απάντηση» στο τελεσίγραφο που τού είχε τεθεί για παραίτηση, ο Λεούνγκ έθεσε αργά το βράδυ της Πέμπτης το αίτημα για συνομιλίες.

Το Πεκίνο έχει δείξει την πλήρη στήριξή του στον Λεούνγκ, χαρακτηρίζοντας τις διαδηλώσεις παράνομες και καταδικασμένες σε αποτυχία.

Την Παρασκευή το Χονγκ Κονγκ έκλεισε προσωρινά κάποια κυβερνητικά γραφεία στην κεντρική περιοχή των διαδηλώσεων, λέγοντας ότι το προσωπικό μπορεί να δουλέψει από το σπίτι του, καθώς η πρόσβαση στα κεντρικά γραφεία είναι αποκλεισμένη λόγω των διαδηλωτών.

Οι διαδηλωτές αυξάνονται τη νύχτα και μειώνονται τις πρωινές ώρες. Σήμερα το πρωί λίγες ομάδες έχουν παραμείνει στους δρόμους.

Εδώ και αρκετές ημέρες οι διαδηλωτές έχουν κατασκηνώσει σε κεντρικά σημεία της πόλης αντιδρώντας στα σχέδια της Κίνας να επιλέξει τους υποψήφιους για την εκλογή κυβερνήτη του Χονγκ Κονγκ το 2017.

Δέχτηκαν διάλογο με την κυβέρνηση οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ

 

«Σοβαρές συνέπειες»
Αργά το βράδυ της Πέμπτης λίγο πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο των διαδηλωτών για παραίτηση του Λενούνγκ, ο κυβερνήτης δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θέλει να συνομιλήσει με τις ηγετικές ομάδες των φοιτητών.

Ανώτατη αξιωματούχος του Χονγκ Κονγκ, η γενική γραμματέας Κάρι Λαμ, είπε ότι ο διάλογος θα ανοίξει το συντομότερο δυνατό, χωρίς να δώσει συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο.

«Δεν θα παραιτηθώ γιατί πρέπει να συνεχίσω τη δουλειά για τις εκλογές», τόνισε ο Λεούνγκ, προσθέτοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια από τους διαδηλωτές να καταλάβουν κτίρια θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες».

Δέχτηκαν διάλογο με την κυβέρνηση οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
 

Οι διαδηλωτές, ένα αμάλγαμα φοιτητών, υποστηρικτών του δημοκρατικού κινήματος Occupy Central και άλλων έχουν αποκλείσει τρεις κεντρικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής από την Κυριακή.

Είχαν απειλήσει με καταλήψεις κτιρίων, ωστόσο τώρα λένε ότι θα συνομιλήσουν με την κυβέρνηση.

Απογοήτευση και καχυποψία
Κάποιοι από τους διαδηλωτές υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ανοίγοντας παράθυρο διαλόγου, ενώ περιμένουν να μειωθούν.Οι διαδηλωτές, ένα αμάλγαμα φοιτητών, υποστηρικτών του δημοκρατικού κινήματος Occupy Central και άλλων έχουν αποκλείσει τρεις κεντρικές περιοχές του Χονγκ Κονγκ, συμπεριλαμβανομένης και της κεντρικής επιχειρηματικής περιοχής από την Κυριακή.

Είχαν απειλήσει με καταλήψεις κτιρίων, ωστόσο τώρα λένε ότι θα συνομιλήσουν με την κυβέρνηση.

Απογοήτευση και καχυποψία
Κάποιοι από τους διαδηλωτές υποπτεύονται ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κερδίσει χρόνο ανοίγοντας παράθυρο διαλόγου, ενώ περιμένουν να μειωθούν.

Δέχτηκαν διάλογο με την κυβέρνηση οι διαδηλωτές του Χονγκ Κονγκ
 

«Η κυβέρνηση έχει ήδη μία απάντηση στο μυαλό της. Δεν θα μας αφήσουν να έχουμε πραγματική και καθολική ψηφοφορία. Εμείς πιστεύουμε ότι είναι μία τακτική να κατευνάσει το πλήθος γιατί είναι μία εργάσιμη μέρα και όχι αργία», είπε ο Ισαακ Τσαν, ένας 22χρονος καθηγητής μουσικής.

«Δεν ανησυχούμε για τη βία από την αστυνομία, καθώς δεν περιμένουμε ότι θα επαναλάβει αυτά που είδε όλος ο κόσμος. Ανησυχούμε ότι το κίνημα θα εξατμιστεί χωρίς έναν ξεκάθαρο ηγέτη. Ανησυχούμε ότι ο κόσμος θα γυρίσει πίσω στην κανονική ζωή του σαν να μη συνέβη τίποτα», είπε με τη σειρά του ο 22χρονος Κένεθ Μοκ, πολιτικός μηχανικός.

Ομάδες φοιτητών καλωσόρισαν το άνοιγμα της κυβέρνησης σε διάλογο, ωστόσο προέτρεψαν τους ακολούθους τους να παραμείνουν και να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση.

Το κίνημα «Καταλάβατε το Κέντρο με Αγάπη και Ειρήνη» επανέλαβε το αίτημά του για παραίτηση του Λεούνγκ.