Δείτε πως να διατηρήσετε τις αρθρώσεις σας υγιείς.

16.32
 
Ο πόνος στις αρθρώσεις είναι βασανιστικός και απασχολεί πολλούς ανθρώπους. Ο πόνος μπορεί να μειώσει την ποιότητα της ζωής, αφού εμποδίζει από τις καθημερινές εργασίες και πολλές φορές στερεί ακόμα και τον ύπνο και την ξεκούραση. Κάποιες μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής θα σας βοηθήσουν να προστατέψετε τις αρθρώσεις σας και να κρατήσετε τον πόνο μακριά.
Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις υγιείς αρθρώσεις.
 
Η κίνηση βοηθάει στην πρόληψη του πόνου των αρθρώσεων. Κρατήστε τις αρθρώσεις υγιείς με την κίνηση, καθώς όσο περισσότερο τις χρησιμοποιείτε τόσο μικρότερη ακαμψία θα έχετε. Έτσι είτε αν διαβάζετε, δουλεύετε ή βλέπετε τηλεόραση αλλάζετε θέσεις συχνά. Κάντε τακτικά διαλείμματα από το γραφείο ή την καρέκλα σας ανασηκωθείτε, τεντωθείτε, περπατήστε. 
 
Προστατέψτε τις αρθρώσεις σας από τραυματισμούς. Οι τραυματισμοί μπορεί να βλάψουν τις αρθρώσεις σας. Έτσι, η προστασία τους καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής σας είναι σημαντική. Να φοράτε προστατευτικό εξοπλισμό στους αγκώνες και στις επιγονατίδες όταν συμμετέχετε σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου για τραυματισμό. 
 
Υγιές Βάρος για υγιείς αρθρώσεις. Σας πονάνε οι αρθρώσεις; Χάστε μόνο μερικά κιλά και θα ανακουφιστείτε αρκετά από τον πόνο, καθώς θα μειώσετε πολύ το φορτίο που δέχονται οι αρθρώσεις. Τα επιπλέον κιλά προσθέτουν βάρος στις αρθρώσεις αυξάνοντας τον κίνδυνο βλάβης του χόνδρου. Κάθε κιλό που χάνετε αφαιρεί πείπου τέσσερα κιλά πίεσης από τα γόνατα.
 
Άσκηση για Αρθρώσεις. Ποια άσκηση είναι η κατάλληλη για τις αρθρώσεις σας; Για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας, οι καλύτερες επιλογές είναι το περπάτημα, η ποδηλασία και το κολύμπι. 
 
Πιείτε γάλα για δυνατά κόκαλα. Το ασβέστιο και η βιταμίνη D βοηθάνε στο να κρατήσουν τα κόκαλα δυνατά. Τα ισχυρά οστά μπορεί να σας κρατήσουν στα πόδια σας και να προλάβουν τις πτώσεις που μπορεί να βλάψουν τις αρθρώσεις σας. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου, αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές όπως τα πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, π.χ. μπρόκολο και λάχανο. Αν δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο μέσω της διατροφής, ρωτήστε το γιατρό σας σχετικά με τα συμπληρώματα διατροφής.
Χριστίνα Ι. Μπουντούρη
Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Email: cbountouri@gmail.com
www.bountouri.gr