Δεύτερο κρούσμα Εμπολα στο Τέξας

15.12

Δεύτερο περιστατικό μετάδοσης του ιού Έμπολα σε αμερικανικό έδαφος: Μετά τη νοσοκόμα που νοσηλεύεται σε καραντίνα δεύτερο μέλος του προσωπικού φροντίδας του Λιβεριανού ασθενή Τόμας Έρικ Ντάνκαν βρέθηκε θετικός στον ιό -γεγονός το οποίο εντείνει τις αμφιβολίες για το κατά πόσο το Πρεσβυτεριανό νοσοκομείο του Τέξας είναι ικανό να διαχειριστεί τα κρούσματα Έμπολα και να προστατεύσει το προσωπικό του.Μέχρι στιγμής υπάρχουν στα ιατρικά χρονικά μόνο τρία περιστατικά μετάδοσης του Έμπολα εκτός Αφρικής -δύο στις Ηνωμένες Πολιτείες και ένα στην Ισπανία.Το μέλος του ιατρικού προσωπικού στην πολιτεία του Τέξας εμφάνισε χθες, Τρίτη, πυρετό και τέθηκε άμεσα σε απομόνωση, σύμφωνα με τη Δεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της πολιτείας του Τέξας. Τα στοιχεία του δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.Οι πρακαταρκτικές εξετάσεις που έδειξαν ότι ο ασθενής είναι θετικός στον ιό θα πραγματοποιήθηκαν στο κρατικό εργαστήριο του Όστιν και επίκειται δεύτερος έλεγχος, τον οποίο θα διενεργήσει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών στην Ατλάντα, μεταδίδει το CNN.Μαζί με τον Λιβεριανό Τόμας Έρικ Ντάνκαν, ο οποίος έχει καταλήξει, πρόκειται για τον τρίτο ασθενή στις ΗΠΑ. Οι υπηρεσίας υγείας του Τέξας έχουν λάβει από τον τελευταίο ασθενή αναφορά για τις κινήσεις και τις επαφές του και τα πρόσωπα αυτά έχουν επίσης τεθεί υπό παρακολούθηση.Η Διεύθυνση Υγειονομικών Υπηρεσιών της Πολιτείας του Τέξας συνεχίζει να παρακολουθεί τα πρόσωπα που ήλθαν σε επαφή με τους δύο πρώτους ασθενείς που διαγνώσθηκαν στην πολιτεία: τον Λιβεριανό υπήκοο που απεβίωσε και μία νοσοκόμα που περιλαμβάνεται στο προσωπικό που τον φρόντισε στο Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο.Η επιδημία Έμπολα που γονατίζει τη δυτική Αφρική έχει κοστίσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε 4.447 ανθρώπους, βάσει των τελευταίων στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).«Οι οδηγίες άλλαζαν συνεχώς, δεν υπήρχε πρωτόκολλο» καταγγέλλει το προσωπικόΑνησυχητικές καταγγελίες έρχονται την ίδια στιγμή από το συνδικάτο των νοσηλευτών σχετικά με το Πρεσβυτεριανό Νοσοκομείο. Αναφέρουν πως «οι κατευθυντήριες οδηγίες άλλαζαν διαρκώς» και δεν είχε δοθεί στο προσωπικό πρωτόκολλα σχετκά με τη φροντίδα των ασθενών.Αυτή είναι -η βασιζόμενη σε μαρτυρίες μελών του προσωπικού του νοσοκομείου- απάντηση του συνδικάτου στον διευθυντή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή παραβίαση των διαδικασιών για να εξηγήσει την προσβολή της αμερικανίδας νοσοκόμας από τον Έμπολα.

 

«Το CDC δηλώνει ότι τα πρωτόκολλα δεν ακολουθήθηκαν, αλλά οι νοσηλευτές λένε ότι δεν υπήρχε πρωτόκολλο [για να παραβιασθεί]» δήλωσε η προέδρος του Εθνικού Συνδικάτου Νοσοκόμων Ρόουζαν ΝτεΜόρο.

Ούτε όταν εισήχθη στο τμήμα των Επειγόντων Περιστατικών, ούτε μετά την εισαγωγή του στη συνέχεια στο νοσοκομείο, το νοσηλευτικό προσωπικό είχε στη διάθεσή του οδηγίες για την φροντίδα του Λιβεριανού ασθενή, που πέθανε την περασμένη εβδομάδα, προσέθεσε η Ρόουζαν ΝτεΜόρο.

Την στιγμή που ο ασθενής υπέφερε από εμετούς και διάρροια, καμία οδηγία δεν είχε δοθεί από το νοσοκομείο για τον τρόπο χειρισμού των υψηλής μολυσματικότητας υλικών, πέραν της οδηγίας για την άμεση απομάκρυνση των λερωμένων πετσετών, καταγγέλλει η πρόεδρος του συνδικάτου.

Επίσης, τα δείγματα που προέρχονταν από τον ασθενή και αναλύθηκαν στο εργαστήριο του νοσοκομείου δεν έτυχαν ειδικής μεταχείρισης, σύμφωνα με την Ντέμπορα Μπέργκερ, αντιπρόεδρο του συνδικάτου.

Τα δείγματα αυτά «δεν σφραγίσθηκαν κατά κάποιον ειδικό τρόπο, ούτε διακινήθηκαν χέρι με χέρι», αλλά μέσω του συστήματος πνευματικών σωλήνων του νοσοκομείου, που πλέον κινδυνεύει να είναι ολόκληρο μολυσμένο», κατήγγειλε η αντιπρόεδρος.

Κατά την ίδια στις νοσοκόμες είχαν πει να καλύψουν με τσιρότο τα σημεία του λαιμού τους που έμεναν εκτεθειμένα. Ένοιωθαν απροετοίμαστες και χωρίς υποστήριξη.

Τα μέλη του προσωπικού που κατέθεσαν τις μαρτυρίες τους στο συνδικάτο δεν κατονομάζονται για να μην διωχθούν.

tovima.gr