Δεν ήξεραν καν ποιος έπρεπε να παραλάβει την 11χρονη από το αεροδρόμιο Χανίων- Τι απαντά η Fraport Greece για την ασυνόδευτη ανήλικη

15.21

Είναι γεγονός ότι η αύξηση των διαζυγίων τα τελευταία χρόνια, ή η μετανάστευση για λόγους εργασίας έχει οδηγήσει και σε αύξηση των ταξιδιών των ασυνόδευτων παιδιών για να συναντήσουν τον γονέα τους που μπορεί να μένει μακριά τους ή τους συγγενείς τους. Μια 11χρονη χτες επιβιβάστηκε σε αεροσκάφος Νορβηγικού αερομεταφορέα με προορισμό το Δασκαλογιάννης των Χανίων για να περάσει τις διακοπές της. Η 11χρονη ταξίδευε ασυνόδευτη και όπως προβλέπει το πρωτόκολλο κάποιο μέλος του αεροσκάφους ή επίγειας εταιρείας με την οποία συνεργάζεται θα πρέπει να παραδώσει την ανήλικη στο άτομο που θα την υποδεχτεί τα στοιχεία του οποίου αναγράφονται στα ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία φέρει πάνω του το παιδί. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη και χτες το βράδυ όταν προσγειώθηκε το αεροπλάνο, η 11χρονη ξέφυγε της προσοχής των αεροσυνοδών και κατευθύνθηκε μόνη της προς την έξοδο μαζί με τους υπόλοιπους επιβάτες. Έκπληκτη η γιαγιά της που την περίμενε διαπίστωσε ότι μαζί με την εγγονή της δεν ήταν κανείς.

Το πλήρωμα του αεροσκάφους ενημέρωσε τις αρχές του αεροδρομίου και από κοινού έψαχναν για ώρες την 11χρονη, μέχρι να ολοκληρώσουν την έρευνα τους για να βρουν και τη γιαγιά για να δουν αν την παρέλαβε τελικά, αφού η αεροπορική εταιρεία δεν είχε το όνομα του παραλήπτη, δηλαδή της γιαγιάς.

Η Fraport Greece εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία :

Σχετικά με το συμβάν που έλαβε χώρα χθες το βράδυ 21/6/2022 στο αεροδρόμιο Χανίων «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», και μας γνωστοποιήθηκε στις 23:43, αναφορικά με το ασυνόδευτο παιδί που διέφυγε της προσοχής του πληρώματος καμπίνας της αεροπορικής εταιρίας και αποβιβάστηκε από το αεροσκάφος χωρίς να ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο φορέας διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου, αφού ειδοποιήθηκε, ενήργησε άμεσα, γνωστοποιώντας το περιστατικό τόσο στις Αστυνομικές Αρχές, όσο και στην Αεροπορική Αρχή. Θα θέλαμε ακόμα να διευκρινίσουμε, ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία (παιδιά που ταξιδεύουν μόνα) παρέχεται με την αποκλειστική ευθύνη του αερομεταφορέα ή/και του φορέα παροχής υπηρεσιών επίγειας εξυπηρέτησης, χωρίς την εμπλοκή του φορέα διαχείρισης και λειτουργίας του αεροδρομίου. Σε κάθε περίπτωση, το προσωπικό μας έχει λάβει την απαραίτητη εκπαίδευση για την αναγνώριση, τη σωστή διαχείριση και ανταπόκριση έκτακτων περιστατικών, καθώς και να συνεργάζεται αποτελεσματικά με τις αρμόδιες αρχές.

Οι αρχές του αεροδρομίου ενημέρωσαν τον Εισαγγελέα ως όφειλαν για το περιστατικό ενώ και η γιαγιά της 11χρονης σύμφωνα με τις πληροφορίες θα κινηθεί νομικά εναντίον της εταιρείας καθώς θα μπορούσε να είχε συμβεί το οτιδήποτε στην ανήλικη θέτοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια της και τη σωματική της ακεραιότητα.

Η επόμενη πτήση της συγκεκριμένης εταιρείας αναχώρησε με μιάμιση ώρα καθυστέρηση λόγω του περιστατικού.