Δεν πουλιέται το γάλα… Τι λένε οι κτηνοτρόφοι για το βοήθημα των 933 ευρώ

14.15

Πριν από τα Χριστούγεννα  θα δοθούν στους κτηνοτρόφους τα χρήματα των ενισχύσεων de minimis 42 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσαν από κοινού χτες Τρίτη, κατά την παρουσία τους στα Καλάβρυτα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης. Ο κάθε παραγωγός κατά μέσο όρο θα πάρει κάτι λιγότερο από 1.000 ευρώ αρκεί να έχουν πουλήσει γάλα. Αυτό είναι το πρόβλημα υπογραμμίζει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων, αφού πέρυσι και φέτος το γάλα τους έμεινε απούλητο.
 
45.000 κτηνοτρόφοι θα πάρουν 42.000.000 ευρώ όπως ανακοίνωσαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, από τα Καλάβρυτα. Δηλαδή ο κάθε κτηνοτρόφος θα πάρει περίπου 933 ευρώ ως επιδότηση για την κρίση στο αιγοπρόβειο γάλα. Επιλέξιμοι είναι οι αιγοπροβατοτρόφοι όλων των περιοχών, με 20 ζώα και άνω, εφόσον έχουν παραδώσει γάλα. Το θέμα σύμφωνα με τον πρόεδρο του κτηνοτροφικού συλλόγου Χανίων είναι ότι αρκετοί παραγωγοί δεν πούλησαν ούτε πέρυσι αλλά ούτε και φέτος το γάλα τους γιατί δεν υπήρχε ενδιαφέρον από τους εμπόρους.

 Η πληρωμή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα πραγματοποιηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα, καθώς ήδη έχει υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον κ. Αραχωβίτη και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.Αυτό που ζητούν όμως οι κτηνοτρόφοι είναι αντί αυτού του εφάπαξ ποσού να μην περικόπτονται οι εξισωτικές αποζημιώσεις και να μην τους επιβάλλονται εξαντλητικοί φόροι γιατί τα 933 ευρώ, το κράτος τα παίρνει πίσω και με το παραπάνω.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς όλες τις γαλακτοβιομηχανίες, λέγοντας: «Έμεινα εντυπωσιασμένος από το εργοστάσιο του Συνεταιρισμού. Μου έκανε όμως και κάτι άλλο εντύπωση. Ρώτησα ποια είναι η τιμή που δίνετε στους κτηνοτρόφους και μου είπατε 1,072 ευρώ ανά κιλό για το πρόβειο γάλα, την ίδια στιγμή που άλλες βιομηχανίες δίνουν 0,75 και λένε ότι δε βγαίνουν, ενώ εσείς, ως Συνεταιρισμός, βγάζετε και κέρδος 2 εκατ. ευρώ. Όλοι πρέπει να προβληματιστούν, διότι κάποια συμφέροντα στον τόπο μας λειτούργησαν ως καρτέλ, στριμώχνοντας τον αδύναμο κρίκο της παραγωγής, τους ανθρώπους του μόχθου, που πρέπει να σηκωθούν 5 το πρωί, βρέξει-χιονίσει, χειμώνα-καλοκαίρι. Βούλησή μας είναι να μην το επιτρέψουμε. Για να μπορέσουμε να το πετύχουμε αυτό, χρειαζόμαστε τη δική σας συνεργασία».
 
 
Η ενίσχυση δίνεται για τα θηλυκά αιγοπρόβατα άνω του 1 έτους, με τους κτηνοτρόφους πανελλαδικά να σημειώνουν ότι αν μπει ως προϋπόθεση το τιμολόγιο από πιστοποιημένο τυροκομείο, ενδέχεται κάποιοι να μείνουν εκτός.