Δέσμευση των λογαριασμών του κληροδότη Γ. Τσικόγια από το ΣΔΟΕ!

12.45

ΕΡΕΥΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΙΩΞΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΠΙΘΑΝΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ
– Προβληματισμός για την απρόσμενη εξέλιξη στην υπόθεση της κληρονομιάς προς τη Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου
ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ

Της Αγγελικής Καλλέργη

Μία απρόσμενη εξέλιξη προκύπτει στην υπόθεση της κληρονομιάς του Γεωργίου Τσικόγια προς την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες η Περιφερειακή Διεύθυνση Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος στην Κρήτη με χθεσινό έγγραφό της ζητά τη δέσμευση των χρηματικών ποσών που υπάρχουν στους τραπεζικούς λογαριασμούς του αποθανόντος, καθώς και των περιουσιακών του στοιχείων, προκειμένου να γίνει διερεύνηση σε μία προσπάθεια λήψης μέτρων για τη διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου.

Το ΣΔΟΕ Κρήτης, πιθανότατα μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης για το κληροδότημα του εκλιπόντος Γ. Τσικόγια προς την Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και για το ύψος των καταθέσεων και των ακίνητων που περιέρχονται με τη διαθήκη του στην εκκλησία, έκρινε πως πρέπει να ερευνήσει πως αποκτήθηκαν τα χρήματα αυτά.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο έγγραφο αναφέρεται ότι προκύπτουν «αποδείξεις και βάσιμες ενδείξεις ότι έχει διαπραχθεί μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή, γιατί δεν έχουν δηλωθεί εισοδήματα από κινητές αξίες και έχουν αποκτηθεί εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπερβαίνουν κατά πολύ τα δηλωθέντα». Από τη δέσμευση εξαιρούνται χρηματικά ποσά μισθών, συντάξεων και επιδομάτων, καθώς και περιουσία που προήλθε από κληρονομιά ή γονική παροχή.

Το έγγραφο έχει αποσταλεί σε όλες τις τράπεζες της Ελλάδας, στην εταιρεία του χρηματιστηρίου και την Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία (Δ.Ο.Υ.) Ρεθύμνου, με το ΣΔΟΕ Κρήτης να ζητά να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και να ενημερωθεί για το ύψος των δεσμευομένων ποσών αλλά και τον αριθμό των θυρίδων, αν υπάρχουν. Επιπλέον, το έγγραφο θα κοινοποιηθεί και στον αρμόδιο εισαγγελέα.

Ο εκλιπών Γιώργος Τσικόγιας, ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν από δύο μήνες περίπου, σε δύο χειρόγραφες διαθήκες του από το 2011 και το 2012 είχε αποφασίσει να αφήσει σχεδόν το σύνολο της περιουσίας του στην Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκαναν την Τετάρτη ο Μητροπολίτης, κ.κ. Ευγένιος και ο νομικός σύμβουλος της Ι.Μ.Ρ.Α., Νίκος Κοτζαμπασάκης, από την μέχρι στιγμής έρευνα προκύπτει ότι ο εκλιπών διέθετε καταθέσεις ύψους 5,9 εκ. ευρώ, καθώς και ακίνητα (τρία καταστήματα, ένα σπίτι και ένα οικόπεδο), τα οποία περιέρχονται στην τοπική εκκλησία.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα και με την επιθυμία του δωρητή, μέρος των χρημάτων η Μητρόπολη έχει σκοπό να τα διαθέσει για την ανακατασκευή του κτηρίου στον Τίμιο Σταυρό για να στεγάσει τις ανάγκες άπορων, άστεγων και ατόμων με αναπηρία.

ΔΙΕΡΡΗΞΑΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΚΛΙΠΟΝΤΑ

Μπροστά σε μία δυσάρεστη έκπληξη βρέθηκαν το πρωί της περασμένης Τρίτης ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος και οι συνεργάτες του, όταν πήγαν στο σπίτι του κληροδότη για να πάρουν κάποια έγγραφα, που χρειάζονταν σχετικά με το ίδρυμα του Τιμίου Σταυρού.

Εκεί διαπίστωσαν ότι άγνωστοι είχαν διαρρήξει το σπίτι και είχαν φροντίσει να το αδειάσουν από ό,τι έκριναν πολύτιμο, δηλαδή ηλεκτρικές συσκευές και έργα τέχνης, όπως πίνακες.

Το σπίτι ήταν άνω κάτω και άμεσα εκλήθη η αστυνομία, που έκανε τη σχετική έρευνα και περισυνέλεξε στοιχεία με στόχο τον εντοπισμό των δραστών.
Εκτιμάται ότι η ενέργεια των αγνώστων, που προφανώς εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έχει φύγει από τη ζωή, σημειώθηκε τις τελευταίες ημέρες και αυτό γιατί οι άνθρωποι της Μητρόπολης είχαν πάει στο σπίτι όταν ο Γ. Τσικόγιας απεβίωσε για να πάρουν διάφορα έγγραφα και απαραίτητα αντικείμενα για τις ανάγκες της κηδείας και τότε όλα βρίσκονταν στη θέση τους.

Πηγή:www.goodnet.gr