Δίαιτα Paleo: Ποιους κινδύνους κρύβει

17.58

Η λεγόμενη Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleo), γνωστή και ως «δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων», περιλαμβάνει μικρή κατανάλωση υδατανθράκων και αυξημένη πρόσληψη λιπαρών.

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δίαιτας, επιτρέπεται να τρώει κανείς μόνο αγνά προϊόντα, δηλαδή τροφές που δεν έχουν υποστεί σχεδόν καθόλου επεξεργασία, όπως το κρέας, τα ψάρια και τα θαλασσινά, τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά, το αβγό, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί και τα υγιεινά έλαια. Η δίαιτα Paleo απαγορεύει τη ζάχαρη (λευκή κρυσταλλική), το αλάτι, τα ραφιναρισμένα έλαια, το πρόχειρο φαγητό αλλά και τις πατάτες.

Η Παλαιολιθική Δίαιτα υπόσχεται απώλεια βάρους και ταυτόχρονα βελτίωση της υγείας, συγκεκριμένα μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας, του διαβήτη τύπου 2 κ.α.

Μια νέα μελέτη που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nutrition & Diabetes έρχεται, ωστόσο, να υποδείξει ότι το συγκεκριμένο διατροφικό πλάνο κρύβει κινδύνους.

Οι ερευνητές σχεδίασαν ένα απλό πείραμα που περιελάμβανε πειραματόζωα (ποντίκια). Σε ομάδα υπέρβαρων ποντικιών, τα οποία εκδήλωναν συμπτώματα προδιαβήτη, χορηγήθηκε διατροφή με λίγους υδατάνθρακες και πολλά λιπαρά. Σε μια άλλη ομάδα ποντικιών, με τα ίδια ακριβώς προβλήματα, οι ερευνητές συνέχισαν να χορηγούν τη συνήθη διατροφή τους. Στην πρώτη ομάδα, δηλαδή την ομάδα της Παλαιολιθικής Δίαιτας, η πρόσληψη λιπαρών αυξήθηκε από 3% σε 60%, ενώ η πρόσληψη υδατανθράκων μειώθηκε σε 20%.

Μετά από οκτώ εβδομάδες, τα ποντίκια που ακολουθούσαν τη δίαιτα Paleo όχι μόνο πήραν βάρος (+15% επί του σωματικού βάρους τους), αλλά παράλληλα επιδεινώθηκαν οι δείκτες ανοχής στη γλυκόζη και αυξήθηκαν τα επίπεδα ινσουλίνης στον οργανισμό τους.

Κατ? αναλογία, η αύξηση που παρατηρήθηκε στα ποντίκια σημαίνει ότι ένας άνθρωπος που ζυγίζει 100 κιλά πήρε σε διάστημα δύο μηνών 15 κιλά, επισημαίνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Σοφ Ανδρικόπουλος.

Βάσει των παραπάνω αποτελεσμάτων, τα οποία πιθανότατα επεκτείνονται και στον άνθρωπο, ο Ανδρικόπουλος και οι συνεργάτες του δεν συνιστούν την Παλαιολιθική Δίαιτα σε όποιον ενδιαφέρεται να χάσει περιττά κιλά και παράλληλα να εξασφαλίσει καλή υγεία και κυρίως στα υπέρβαρα άτομα που διάγουν καθιστικό βίο, καθώς οι δύο αυτές παράμετροι τους προδιαθέτουν απέναντι στο διαβήτη. Αντιθέτως, προτείνουν ανεπιφύλακτα τη μεσογειακή διατροφή, καθώς έχει αποδεδειγμένα οφέλη στην πρόληψη του διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίαιτα Paleo βρισκόταν στη λίστα με τις πιο επικίνδυνες δίαιτες για το 2014, σύμφωνα με το Βρετανικό Σύλλογο Διαιτολογίας (BDA).

onmed.gr