“Διάλογοι και Σιωπές” στην Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

16.28

 
Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015, 20.30. Ο Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος, στο πλαίσιο της σειράς διαλέξεων
Διάλογοι και Σιωπές”, συνομιλεί με την εικαστικό Λυδία Δαμπασίνα
και παρουσιάζει το έργο της.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ
ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ”
 
      Λυδία  Δαμπασίνα

Η Λυδία Δαμπασίνα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1951. Δεκαπέντε χρονών πήγε στη Λυών όπου τελείωσε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γκρενόμπλ και ψυχοπαθολογία και παιδαγωγική στα πανεπιστήμια Παρίσι V και Γκρενόμπλ. Εργάστηκε ως ερευνήτρια στην ψυχιατρική επιδημιολογία και υπήρξε καλλιτεχνική διευθύντρια στην παραγωγή ταινιών. Από το 1976 χρησιμοποιεί τη ζωγραφική, τη φωτογραφία, τις εγκαταστάσεις, το λόγο και τις βιντεοπροβολές. Από το 2004 ξεκίνησε μια σειρά από σκηνοθετημένες φωτογραφίες όπου η εικόνα συνυπάρχει με το κείμενο που προέρχεται από τον ημερήσιο ελληνικό και ξένο τύπο, ως επί το πλείστον.

Η τελευταία της δουλειά “Party’s over – Starts over” («Το γλέντι τελείωσε – το γλέντι ξαναρχίζει») πραγματεύεται την κρίση χρέους. Η επικαιρότητα αποκτά ιδιότητες οντολογικής φιλοσοφίας και προβάλλει υπαρξιακά ερωτήματα.

Η Λυδία Δαμπασίνα έχει στο ενεργητικό της πάνω από 14 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό με πιο πρόσφατη το 2012 στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη. Έχει επίσης συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις.
 
 
 
      Κωνσταντίνος  Β.  Πρώιμος
 
  Ο Δρ. Κωνσταντίνος Β. Πρώιμος έλαβε το διδακτορικό του από τη Νέα Σχολή Κοινωνικής Έρευνας της Νέας Υόρκης το 2001 μετά από σπουδές στην κοινωνιολογία, στην ιστορία της τέχνης και στη φιλοσοφία, στην Αθήνα, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη. Από το 1998 ζει μόνιμα στα Χανιά όπου διδάσκει στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και εργάζεται ως ανεξάρτητος κριτικός τέχνης και επιμελητής εκθέσεων.