Διασωθείς του Sewol: Μετανιώνω που έτρεξα να σωθώ και άφησα μαθητές στην τύχη τους

09.46

Τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν στο μοιραίο φέρι Sewol με φοιτητές που βυθίστηκε την περασμένη εβδομάδα στη θάλασσα της Νότιας Κορέας, περιέγραψε ένας εκ των διασωθέντων, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο βρετανικό δίκτυο BBC.

Οπως είπε πήρε ο ίδιος την απόφαση να σώσει τον εαυτό του την ώρα που το πλοίο πήρε κλίση και το νερό παρέσυρε τους μαθητές που προσπαθούσε να σώσει.

Ο οδηγός λεωφορείου Εουν σου Τσόι είπε στο BBC: Προσπαθούσαμε να τους τραβήξουμε, αλλά ήταν πολύ δύσκολο. Τότε αποφασίσαμε να σκαρφαλώσουμε προς τα πάνω, αλλά τώρα το μετανιώνω.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών φτάνει τα 150, ωστόσο οι δύτες συνεχίζουν τις έρευνες στο βυθισμένο κουφάρι του Sewol. Αλλοι 152 επιβάτες αγνοούνται.

Ο Τσόι έκανε εκατοντάδες φορές το συγκεκριμένο ταξίδι. Την ώρα του ατυχήματος έπαιρνε πρωινό και ανέβαινε στο κατάστρωμα για να καπνίσει.

«Εντελώς ξαφνικά το πλοίο άρχισε να τρέμει και να βυθίζεται. Τα κοντέινερ άρχισαν να πέφτουν στη θάλασσα και συνειδητοποίησα ότι θα ανατραπεί. Κρεμόμουν στην κουπαστή. Προσπάθησα να σώσω κάποιους από τους μαθητές στην καφετέρια. Σέρνονταν στα γόνατά τους κοντά στο ταμείο», ανέφερε ο Τσόι.

«Προσπαθούσαμε να τους τραβήξουμε με μία πυροσβεστική αντλία, αλλά ήταν δύσκολο να τους σώσουμε. Τότε αποφασίσαμε να ανέβουμε προς τα πάνω (και να σωθούμε), αλλά τώρα το μετανιώνω», πρόσθεσε.

Ο φίλος του κατάφερε να τραβήξει σε ασφαλές σημείο ένα εξάχρονο κοριτσάκι που περνούσε με τους γονείς της και άλλους επιβάτες χέρι χέρι. «Οι γονείς και οι επιβάτες, που δεν επέζησαν τελικά, ήταν οι πιο γενναίοι άνθρωποι όλων», σημείωσε.

Ολοι όσους είδε να βοηθούν το κορίτσι παρασύρθηκαν από τα νερά, συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, δόθηκε εντολή στους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους και τις καμπίνες τους, εν μέσω σύγχυσης στη γέφυρα για το αν θα έπρεπε να διατάξουν την εγκατάλειψη του φέρι.

Το πλήρωμα του πλοίου κατηγορείται ότι απέτυχε να εκκενώσει, ενώ ο πλοίαρχος και κάποια από τα μέλη αντιμετωπίζουν κατηγορίες για πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια.

Συνολικά 174 επιβάτες σώθηκαν από το ναυαγισμένο Sewol, το οποίο ανετράπη εν πλω από το Ιντσεόν στα βορειοδυτικά, προς το νησία Ζεζού στα νότια.

Εκ των 476 επιβαατών, περίπου 339 ήταν μαθητές και δάσκαλοι που πραγματοποιούσαν σχολική εκδρομή. Πολλοί παγιδεύτηκαν μέσα στο πλοίο, όταν αυτό πήρε κλίση και δύο ώρες μετά βυθίστηκε.

Αν και οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων έχουν εξανεμιστεί, την Τρίτη επιστρατεύτηκε υποβρύχιο ρομπότ προκειμένου να συνδράμοι στις έρευνες, οι οποίες συνεχίζονται.

Οσο για τα αίτια της τραγωδίας, η έρευνα εστιάζεται στο αν το πλοίο πήρε απότομη στροφή, πριν αρχίσει να παίρνει κλίση και αν η έγκαιρη εκκένωσή του θα είχε σώσει ζωές. Ο καπετάνιος Λι Τζουν Σέοκ δεν βρισκόταν στη γέφυρα την ώρα που ανετράπη το φέρι και στο πηδάλιο βρισκόταν μία υπαξιωματικός, η οποία δεν είχε εμεπιρία, λένε οι επιθεωρητές.

Ν.Δ. – ethnos.gr