Η διατροφή που θα σας βοηθήσει να τα εκατοστήσετε

09.49

Τα ταξίδια αποδεδειγμένα συμβάλουν στο ευ ζην, προσφέρουν ευημερία και ανοίγουν τους ορίζοντες. Τώρα όμως αποδεικνύεται πως συμβάλουν και στην μακροζωία.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι γίνεται 80 και εξομολογείταιΕίναι κοινό μυστικό πως το φαγητό βοηθά στην αύξηση του προσδόκιμου ζωή όμως τώρα οι ειδικοί προτείνουν να τρώτε κατά την διάρκεια των ταξιδιών σας και να υιοθετείται τα όσα κάνουν κατοίκους πέντε περιοχών ανά τον κόσμο να «καβατζάρουν» τα εκατό.

Οι απαντήσεις για το πως αυτοί οι άνθρωποι καταφέρνουν να σφύζουν από ζωή ακόμη και στα βαθιά γεράματα, όμως έχει σίγουρα να κάνει με το φαγητό τους.

Ο Ντέιβιντ Κατζ, πρόεδρος του Αμερικάνικου Κολεγίου Ζωής και Ιατρικής, τονίζει πως «υπάρχουν πέντε κουλτούρες ανά τον κόσμο με το μεγαλύτερο ποσοστό εκατόχρονων». «Δείχνουν τον δρόμο».

Τα σημεία κλειδιά της υγείας και ευφορίας είναι η Ικαρία στην Ελλάδα, η Οκινάουα στην Ιαπωνία, η Ογλιάστρα στην Σαρδηνία, η Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια και η Νικόγια Πενίνσουλα στην Κόστα Ρίκα.

«Ζουν πολύ, ευημερούν και φεύγουν ήρεμα, αυτό είναι ότι καλύτερο υπάρχει», λέει ο Κατζ.

Ο απόλυτος οδηγός διατροφής που θα βοηθήσει όσους θέλουν να ζήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο είναι πλέον στην διάθεση του κοινού.

«Το κυριότερο είναι όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα φαγητά», λέει ο Κατζ και συνεχίζει: «Σήμερα η δίαιτά μας είναι αλλοιωμένη από την φυσικά διατροφή».

Η όρεξη για επεξεργασμένο φαγητό οδηγεί σε καρκίνο, παχυσαρκία και ασθένειες όπως ο διαβήτης, άρα είναι καιρός για μια στροφή.

Η Οκινάουα αποτελεί πρότυπο μακροζωίας. Οι κάτοικοι ζουν κοντά στη θάλασσα, τρώνε φρέσκο ψάρι και χαμογελούν καθώς ανεβαίνουν σε βουνά.

«Η διατροφή στην Οκινάουα περιλαμβάνει πολλά λαχανικά, ρύζι και ψάρια», ενημερώνει η Άλις Άμερμαν, καθηγήτρια υγιεινής διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας.

Η κουζίνα τους έχει βάση το «πράσινο» και έχουν πιάτα πλούσια σε πρωτεΐνες και λίγα λιπαρά. Το μυστικό είναι η ισορροπία υλικών.

Στην Νικόγια Πενίνσουλα της Κόστα Ρίκα οι κάτοικοι επιλέγουν τα όσπρια και τοπικά εδέσματα όπως οι γλυκοπατάτες.

Τρώνε μικρές μερίδες κρέατος, το οποίο τους δίνει την ενέργεια να ανταποκριθούν στην καθημερινότητα τους. «Δεν έχει να κάνει μόνο με την μακροζωία αλλά και την επιβίωση» λέει ο Κατζ.

Οι άνθρωποι σε αυτή την περιοχή είναι διπλά πιθανό να ζήσουν μέχρι τα 90 τους.

«Δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά και η η ποσότητα», λέει η Λου Κι, καθηγήτρια διατροφής στον Χάρβαρντ.

Στη Σαρδηνία και την Ικαρία οι κάτοικοι ασχολούνται με αγροτικές εργασίες και φτιάχνουν το δικό τους φαγητό.

Αυτό κρατά το φαγητό παραδοσιακό και εξασφαλίζει ότι είναι πιο φρέσκο. Ακόμη και αυτοί τρώνε λίγο κρέας καθώς είναι πολύ πιο ακριβό να σφάξουν ζώα.

«Οι Μεσογειακές δίαιτες, επονομαζόμενες και υγιείς, είναι πλούσιες σε ψάρια, λαχανικά, και ολικής αλέσεως προϊόντα, αλλά με πολύ λίγο αλκοόλ».

Στην Ικαρία οι κάτοικοι ζουν οχτώ χρόνια περισσότερα από τους Αμερικανούς και βιώνουν 20% λιγότερες πιθανότητες να πάθουν καρκίνο.

Στην ίδια την Αμερική υπάρχει η Λόμα Λίντα στην οποία οι κάτοικοι είναι ξεπερνούν σε ζωή όλη την ήπειρο σχεδόν κατά μια δεκαετία.

Σύμφωνα με τη μελέτη του Blue Zones η κοινότητα αποτελείται από μια χριστιανική ομάδα με αυστηρούς κανονισμούς σε σχέση με την διατροφή.

«Έχουν παραδοσιακά μια δίαιτα με χαμηλά λιπαρά και λαχανικά». Η δίαιτα του χαρακτηρίζεται ως βιβλική. Τρώνε καρπούς, φρούτα, λαχανικά και πίνουν μόνο νερό.