Διεθνή ΜΜΕ: Ο ευρω-πανικός, η συνθηκολόγηση και το «δόλωμα» στον Βαρουφάκη

15.08
Στο «ελληνικό δράμα» που επαναλαμβάνεται και στον πανικό που θα προκαλούσε μια έξοδος από το ευρώ, στον χρόνο που εξαντλείται επικίνδυνα, καθιστώντας όλο και πιο δύσκολη μια συμφωνία, στην ανάγκη συνθηκολόγησης και στα «δολώματα» των δανειστών, αναφέρονται δημοσιεύματα του ξένου τύπου, με αφορμή στο σημερινό Eurogroup στη Ρίγα της Λετονίας.
 
«Οι υπουργοί της ευρωζώνης στις ιδιωτικές τους συζητήσεις λένε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για μια συμφωνία Ελλάδας-δανειστών, αλλά το σημείο στο οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει είτε να συνθηκολογήσει ή να εγκαταλείψει το ευρώ, πλησιάζει ολοένα και περισσότερο», γράφει ο Guardian, προσθέτοντας ότι εν τέλει ίσως υπάρξει ένας…άτσαλος συμβιβασμός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη, αλλά οι πιθανότητες λιγοστεύουν με κάθε εβδομάδα που περνά και η κρίση αναμένεται να ξεσπάσει σύντομα.
 
Ο Guardian αναφέρεται στο διαφορετικό χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου εργάζεται ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης – οι εταίροι θέλουν συμφωνία μέχρι τον Μάιο, ενώ ο ίδιος επιμένει ότι έχει περιθώριο μέχρι τον Ιούνιο- σημειώνει το δημοσίευμα και συμπληρώνει ότι ο Ιούνιος είναι σημαντικός καθώς τότε ολοκληρώνεται το υπάρχον πρόγραμμα και η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα εξασφαλίσει νέα συμφωνία χωρίς εσφαλμένους στόχους λιτότητας και συνεχείς ελέγχους από τους θεσμούς.
 
Παράλληλα γίνεται αναφορά στην τακτική Τσίπρα που έχει επικεντρωθεί στην προσέγγιση της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ «η οποία ως γνωστόν είναι περισσότερο συμβιβαστική και ενδιαφέρεται πιο πολύ για την (πολιτική) της κληρονομιά, απ' ότι ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιδιώκει μια μεγάλη πολιτική συμφωνία που θα υποχρεώσει τους αξιωματούχους να παραδεχθούν ότι οι προηγούμενες διασώσεις ήταν ελαττωματικές. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ΔΝΤ και Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκαναν λάθος υπολογισμό όταν υποχρέωσαν την Ελλάδα να μπει σε δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης το 2012…Το χρέος πήγε από το 140% του ΑΕΠ στο 180%. Ωστόσο ο κακός υπολογισμός που προκαλεί τώρα δυσαρέσκεια είναι η αποτυχία του Βαρουφάκη να δώσει ένα συγκεκριμένο πλάνο μεταρρυθμίσεων για το συνταξιοδοτικό, το σύστημα υγείας, το φορολογικό και τις δημόσιες υπηρεσίες», αναφέρει το δημοσίευμα και καταλήγει:
 
«Στις ιδιωτικές τους συναντήσεις οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, εκ των οποίων οι περισσότεροι εκπροσωπούν κεντροδεξιές κυβερνήσεις, έχουν αποδεχθεί πως ο Βαρουφάκης θα τραβήξει στα άκρα το θέμα του χρέους. Πολλοί στοιχηματίζουν πως το Grexit είναι επικείμενο. Ωστόσο, έχει γίνει κατανοητό ότι…σενιάρουν την προσφορά τους, περιορίζοντας τις απαιτήσεις για λιτότητα και χαλαρώνοντας (τους όρους) αποπληρωμής του χρέους. Πρόκειται για δόλωμα και ο Βαρουφάκης μπορεί να τσιμπήσει».
 
Για μια χώρα παγιδευμένη στη «δημοσιονομική μέγκενη» κάνει λόγο το Bloomberg, αναφερόμενο στον ευρω-πανικό που θα προκαλούνταν αν η χώρα χρεοκοπούσε και αναγκαζόνταν μεταξύ άλλων να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, με αποτέλεσμα μια έξοδος από το ευρώ να είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε το Bloomberg η πλειονότητα των οικονομολόγων απαντά ότι μια χρεοκοπία δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έξοδο από το ευρώ.
Το σενάριο αυτό της παραμονής στο ευρώ παρά την μη επίτευξη συμφωνίας για την χρηματοδότηση(πιθανότητες 30%), αναλύει και η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, αναφέροντας ότι πρόκειται για πρωτοφανή κατάσταση και άρα μη προβλέψιμη. «Μια μερική διαγραφή του χρέους θα έδινε περιθώρια κινήσεων στους Έλληνες. Η χώρα θα διατηρούσε επίσης τα πλεονεκτήματα που συνεπάγεται η ένταξη στην ΕΕ και το ευρώ. Είναι το ιδανικό σενάριο για την Ελλάδα» λέει στην Figaro, ο Christopher Dembik, οικονομολόγος της Saxo Bank. 
 
Παράλληλα, ο Economist με το γνωστό φλεγματικό χιούμορ των Βρετανών, χρησιμοποιεί έναν ακόμη νέο όρο, το «Gredge» (Greece+edge-''Ελλάδα+ άκρη'') για την κρίση και το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων:
 
«Εν τέλει, κάθε μακράς διάρκειας δράμα, από το “Downton Abbey” μέχρι το “Dr Who”, (δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές) μοιάζει τυποποιημένο. Το ίδιο συμβαίνει και με την εποποιία του ελληνικού χρέους. Για πέντε χρόνια ακολουθεί ένα γνώριμο σενάριο απλήρωτων χρεών, ακυρωθεισών μεταρρυθμίσεων και συμβιβασμών στο παρά πέντε που επέτρεψαν κουτσά-στραβά την παραμονή της χώρας στο ευρώ…Αν δεν συνθηκολογήσει ξαφνικά ο ΣΥΡΙΖΑ- και το Eurogroup ητς 24ης Απριλίου είναι μια από τις τελευταίες ευκαιρίες να το κάνει- η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τους πιστωτές της. Αν συμβεί αυτό, η έξοδός της από το ευρώ θα είναι ένα βήμα μακριά…».
 
 
ethnos.gr