Η Διεθνής Αμνηστία βλέπει απαγωγές και βασανιστήρια στην Ουκρανία

12.20
Κίεβο

Κυρίως τους φιλορώσους ενόπλους, και για λιγότερες περιπτώσεις τις ουκρανικές δυνάμεις, κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία για εκατοντάδες απαγωγές και βασανισμούς στην ανατολική Ουκρανία, βλέποντας όλο και περισσότερα στοιχεία από τη δική της έρευνα στις εν λόγω περιοχές. Την ίδια στιγμή, οι συγκρούσεις γύρω από το Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ συνεχίζονται και ι το Κίεβο επιχειρεί να εκδιώξει τους φιλορώσους από τα δύο «προπύργιά» τους.
 

Η οργάνωση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των απαγωγών, όπως αναφέρει η διεθνής οργάνωσητης προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως τα στοιχεία από την Ουκρανία μέσω του υπουργείου Εσωτερικών δείχνουν ότι υπήρξαν περίπου 500 απαγωγές μεταξύ του Απριλίου και του Ιουνίου του τρέχοντος έτους ενώ η αποστολή επιτήρησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα των Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία ανέφερε 222 περιπτώσεις στο ίδιο χρονικό διάστημα.

«Το μεγαλύτερο μέρος των απαγωγών γίνονται από ένοπλες ομάδες αυτονομιστών, με τα θύματα συχνά να υπόκεινται σε ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια», δήλωσε ο Ντένις Κριβόσεφ, αναπληρωτής διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία. «Υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι ένας μικρότερος αριθμός απαγωγών γίνονται από ομάδες που πρόσκεινται στο Κίεβο», πρόσθεσε.

Ερευνητική ομάδα της Διεθνούς Αμνηστίας που πήγε στο Κίεβο και την νοτιοανατολική Ουκρανία μίλησε με ομάδες αυτοβοήθειας και έχει μια λίστα με περισσότερους από 100 πολίτες που είχαν απαχθεί και στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις υπάρχουν καταγγελίες για βασανιστήρια.

Η Διεθνής Αμνηστία ανέφερε επίσης ότι η πλειοψηφία των απαγωγών έγιναν στην περιοχή του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ και είχαν κίνητρο πολιτικούς λόγους, αν και μερικές απαγωγές είχαν στόχο να ενσπείρουν τον φόβο στον τοπικό πληθυσμό και κάποιες έγιναν για να αποκομίσουν οι δράστες λύτρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters