Διεθνής Κατακραυγή: Με ποσοστό 88,7% επανεξελέγη πρόεδρος ο Μπασάρ Αλ Ασαντ

10.39

Με ποσοστό 88,7% των ψήφων επανεξελέγη στην προεδρία της Συρίας ο Μπασάρ Αλ Ασαντ, εν μέσω της διεθνούς κατακραυγής για τη διεξαγωγή των εκλογών, σε μια χώρα που βρίσκεται στη δίνη του εμφυλίου πολέμου.

Ο Άσαντ εξασφάλισε μια τρίτη θητεία στην προεδρία στις αμφιλεγόμενες αυτές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από την κυβέρνησή του. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι, ο Χάσαν αλ Νούρι και ο Μάχερ αλ Χάτζαρ, εξασφάλισαν αντίστοιχα 4,3% και 3,2% των ψήφων, σύμφωνα με τον πρόεδρο του συριακού κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τις εκλογικές αρχές της χώρας, το ποσοστό συμμετοχής στις προεδρικές εκλογές ανήλθε σε 73,42%.

Στα 15,8 εκατομμύρια των καταγεγραμμένων ψηφοφόρων, τα 11,6 εκατομμύρια μετείχαν στις προεδρικές εκλογές, διευκρίνισε αξιωματούχος της εκλογικής επιτροπής. Τα άκυρα ψηφοδέλτια ανήλθαν σε 442.108, δηλαδή σε ποσοστό 3,8%, πρόσθεσε ο ίδιος.

Οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει "ντροπή" και η συριακή αντιπολίτευση "φάρσα" τις προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Συρία, ενώ το ΝΑΤΟ έχει βεβαιώσει ότι τα αποτελέσματά τους δεν θα αναγνωριστούν.

Από τη Βηρυτό όπου πραγματοποιούσε σήμερα επίσημη επίσκεψη, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι χαρακτήρισε τις προεδρικές εκλογές «ένα τεράστιο μηδενικό». «Είναι ανούσιες γιατί δεν μπορείς να διοργανώσεις εκλογές όταν εκατομμύρια πολίτες σου δεν έχουν καν τη δυνατότητα να ψηφίσουν, δεν έχουν την ικανότητα να αμφισβητήσουν τις εκλογές και δεν έχουν επιλογή», είπε.

Κάλεσε επίσης τη Ρωσία, το Ιράν και το λιβανέζικό σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, που έχουν συνταχθεί στο πλευρό της κυβέρνησης του Ασαντ, να εργαστούν ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.

Η ΕΕ κάλεσε τις συριακές αρχές να αρχίσουν "πραγματικές πολιτικές διαπραγματεύσεις" για να βρεθεί μια λύση στην σύγκρουση. Η ΕΕ θεωρεί ότι οι εκλογές είναι "παράνομες και υπονομεύουν τις πολιτικές προσπάθειες για να βρεθεί μια λύση σε αυτήν την τρομερή σύγκρουση", όπως επισήμανε η επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Κάθριν Άστον.

Η ΕΕ είχε στηρίξει τις προσπάθειες του μεσολαβητή του ΟΗΕ Λάχνταρ Μπραχίμι για την διεξαγωγή στις αρχές του έτους στην Γενεύη των πρώτων άμεσων συνομιλιών μεταξύ των συριακών αρχών και της αντιπολίτευσης. Η διαδικασία αυτή εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδιέξοδο, το οποίο και ώθησε τον Μπραχίμι να εγκαταλείψει την θέση του στα μέσα του Μαΐου.

Το 2007, το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα που είχε ξαναφέρει τον Άσαντ στην εξουσία, στην οποία βρίσκεται από το 2000, είχε φτάσει το 95,86%.

Την ίδια στιγμή πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πυροβολισμούς από αυτόματα όπλα που ερρίφθησαν σε ένδειξη χαράς στην Δαμασκό πριν ακόμη ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Σε ανακοίνωσή του ο Άσαντ είχε ζητήσει αποχή από τέτοιου είδους εκδηλώσεις χαράς. "Η έκφραση της χαράς και του ενθουσιασμού μας που απορρέει από το εθνικό μας αίσθημα δεν αιτιολογεί τους πυροβολισμούς στον αέρα που απειλούν την ζωή πολιτών", είχε υπογραμμίσει σε ανακοίνωσή του, το περιεχόμενο της οποίας μεταδόθηκε από την δημόσια τηλεόραση της χώρας αυτής, στην οποία περισσότεροι από 162.000 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εδώ και τρία χρόνια.

ethnos.gr