Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης: Σώστε όσους πλέουν N.A. της Ασίας

09.52
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης απηύθυνε έκκληση προς τις κυβερνήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ασίας να αναζητήσουν και να συνδράμουν τους χιλιάδες των μεταναστών που βρίσκονται παγιδευμένοι σε σκάφη στη θάλασσα και η ζωή τους βρίσκεται σε κίνδυνο. 
 
Την Τρίτη, η Ινδονησία ανακοίνωσε ότι οδήγησε εκτός των χωρικών της υδάτων βάρκα με 400 άτομα, από τα χωρικά ύδατα, με τις ινδονησιακές αρχές να λένε πως «δεν είναι δικό μας πρόβλημα».
 
Οι διεθνείς οργανώσεις εκφράζουν φόβους ότι περισσότεροι από 8.000 μετανάστες από το Μπανγκλαντές και τη Μιανμάρ, ανάμεσά τους και πολλά μέλη της κοινότητας των Ροχίνγκια, βρίσκονται στη θάλασσα με τις προμήθειες σε τρόφιμα και νερό να εξαντλούνται.
 
«Είναι αναγκαία μία τοπική επιχείρηση. Δεν έχουμε τις δυνατότητες να τους αναζητήσουμε, αλλά οι κυβερνήσεις έχουν, έχουν πλοία και δορυφόρους» δήλωσε εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. «Εάν δεν βρεθούν αυτοί οι άνθρωποι, θα περιέλθουν σε πολύ κακή κατάσταση ή θα πεθάνουν» είπε.
 
Η έκκληση απευθύνεται καθώς το πολεμικό ναυτικό της Ινοδνησίας ανακοίνωσε την Τρίτη πως οδήγησε πλοίο που μετέφερε εκατοντάδες ανθρώπους εκτός των χωρικών υδάτων της χώρας , μία ημέρα αφού το σκάφος είχε προσεγγίσει τις ινδονησιακές ακτές, θεωρώντας ότι το γεγονός «δεν αποτελεί πρόβλημα της Ινδονησίας».
 
«Οι διακινητές κρατούν αιχμαλώτους στη θάλασσα διότι φοβούνται να τους αποβιβάσουν. Φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει ανθρώπους στη θάλασσα, εδώ και εβδομάδες ή και μήνες» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Βίβιαν Ταν, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες στη Μπανγκόκ.
 
«Σύμφωνα με τους επιζώντες, υπήρχαν πολύ λίγα τρόφιμα και νερό κατά την αναχώρηση. Και βρίσκονται στη θάλασσα εδώ και εβδομάδες ή και μήνες. Φοβόμαστε ότι είναι σε σοβαρή κατάσταση», πρόσθεσε. λέγοντας ότι μάλλον αργοπεθαίνουν στη θάλασσα.
 
Από την Κυριακή, 2.000 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλοί Ροχίνγκια, έχουν φθάσει στις ακτές της Μαλαισίας και της Ινδονησίας.
 
Στην Ινδονησία, περί τους 600 πρόσφυγες που έφθασαν με το πρώτο σκάφος την Κυριακή αποβιβάσθηκαν στην επαρχία Ατσεχ, στο βόρειο τμήμα της Σουμάτρας.
 
Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι προσπαθούνν να φθάσουν στη νότια Ταϊλάνδη, τη Μαλαισία, την Ινδονησία για να ξεφύγουν από τη φτώχεια στο Μπανγκλαντές και, στην περίπτωση των Ροχίνγκια, τους διωγμούς στη Βιρμανία.
 
Ομως, σύμφωνα με τις οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των προσφύγων, η νέα πολιτική καταστολής που εφαρμόζεται από την Μπανγκόκ είναι πιθανόν να έχει καταστροφικά αποτελέσματα: πρόσφυγες παγιδευμένοι σε σκάφη ή εγκαταλελειμμένοι στη θάλασσα από τους διακινητές.
 
 
 
tovima.gr