Διεθνής Τύπος: Μοιραία εβδομάδα για την Ελλάδα

12.48
Αυτή είναι η πιο κρίσιμη εβδομάδα για την Αθήνα μετά το νέο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων την Κυριακή την βράδυ στις Βρυξέλλες εκτιμά ο διεθνής Τύπος.
 
Η Ελλάδα μπροστά σε μια μοιραία εβδομάδα, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος του Bloomberg. Το ευρώ υποχώρησε καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες διακόπηκαν μετά από 45 λεπτά με το χάσμα μεταξύ των προτάσεων της Ελλάδας και των απαιτήσεων των πιστωτών να παραμένει αγεφύρωτο, σχολιάζει το πρακτορείο.
 
Η έμφαση μετατοπίζεται τώρα στο Eurogroup της 18ης Ιουνίου στο Λουξεμβούργο όπου οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης θα έρθουν αντιμέτωποι με το δίλημμα λύση ή ρήξη, θα κληθούν δηλαδή, ουσιαστικά, να αποφασίσουν εάν η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει ή εάν θα παραμείνει μέλος της ζώνης του ευρώ.
 
Ωστόσο το δημοσίευμα του πρακτορείου σημειώνει πως μια αποτυχία δεν σημαίνει απαραίτητα το «τέλος του δρόμου για την Ελλάδα».
 
Τον Ιούλιο, μήνα, θα πρέπει να αποπληρώσει 3,5 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ. Η κυβέρνηση λέει ότι έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο και η οικονομία μπορεί να επιβιώσει. Αλλά οι επόμενοι μήνες είναι γεμάτοι αποπληρωμές δόσεων.
 
Η σύνοδος της Πέμπτης αποτελεί σημείο-κλειδί για λύση, με αδιανόητο κόστος για την Ελλάδα αλλά και την Ευρωζώνη αν τα σπάσουν στις συνομιλίες καταλήγει το Bloomberg.
 
Η τελευταία προσπάθεια της Ελλάδας να συνάψει συμφωνία με του πιστωτές κατέρρευσε, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της ηλεκτρονικής έκδοσης του βρετανικού Guardian. Η έξοδος από την ζώνη του ευρώ είναι ένα βήμα πιο κοντά καθώς οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι απέρριψαν εκ νέου τις προτάσεις τους Αλέξη Τσίπρα ως  ελλιπείς, με τις διαπραγματεύσεις να διαρκούν λιγότερο από μία ώρα.
 
Παράλληλα η βρετανική εφημερίδα αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί σε ένα σκίτσο: Το περιπολικό της ΕΕ με οδηγό τον Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, συνοδηγό την Ανγκελα Μέρκελ και έναν βλοσυρό αστυνομικό σπρώχνει προς το grexit το σαραβαλάκι της Ελλάδας με οδηγό τον Αλέξη Τσίπρα.
 
Οι φόβοι για χρεοκοπία αυξάνονται καθώς οι ελληνικές συνομιλίες με τους δανειστές κατέρρευσαν, είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times, ενώ σημειώνει πως οι Ελληνες δεν δείχνουν πρόθυμοι να προσαρμοστούν.
 
Η κατάρρευση αυτή είναι το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο πλευρών παραμένουν πολύ σημαντικές για να γεφυρωθούν, ενώ αυξάνονται οι πιθανότητες η Αθήνα να μην μπορέσει να εξασφαλίσει τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται για να αποφύγει την χρεοκοπία και να πληρώσει τις οφειλές ύψους 1,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ στο τέλος του Ιουνίου, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ.
 
Παράλληλα ο αρθρογράφος εκτιμά πως αυξάνονται πολύ οι πιθανότητες επιβολής ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, όπως στην Κύπρο το 2013, που θα σημαίνει και ότι οι δανειστές καταφεύγουν στην λύση «take it or leave it», ενώ αναφέρει πως πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση έγιναν στην ΕΚΤ και κατά την συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, όταν ο ELA για τις ελληνικές τράπεζες αυξήθηκε τελικά κατά 2,3 δισ. ευρώ.
 
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος ανέφερε πως μπορεί ακόμα να υπάρξει συμβιβασμός, αν οι Έλληνες επιστρέψουν στην Αθήνα και πουν «πρέπει να κάνουμε κάτι», αλλά κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο.
 
«Η θέληση των Ελλήνων να προσαρμοστούν δεν είναι ευδιάκριτη», λέει ο αξιωματούχος και συμπληρώνει: «Νομίζω ότι δεν θέλουν λύση».
 
Παράλληλα, σε άρθρο γνώμης στους Financial Times ο Wolfgang Münchau εξηγεί γιατί η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να χάσει από ένα «όχι» στους δανειστές.
 
Ο αρθρογράφος ξεκινά από το δεδομένο πως ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει να αντιμετωπίσει εκλογές μέχρι τον Ιανουάριο του 2019, άρα, όποια πορεία και αν διαλέξει τώρα, θα αποδώσει καρπούς μέσα σε τρία χρόνια. Ή αποδέχεται την τελική προσφορά των πιστωτών ή αποχωρεί από τη ζώνη του ευρώ. Εάν αποδεχτεί την προσφορά, θα πρέπει να συμφωνήσει σε μια δημοσιονομική προσαρμογή 1,7% του ΑΕΠ σε διάστημα 6 μηνών.
 
«Το συμπέρασμά μου είναι πως η αποδοχή των προγραμμάτων της τρόικα σημαίνει διπλή αυτοκτονία – για την ελληνική οικονομία και την πολιτική σταδιοδρομία του Έλληνα πρωθυπουργού» γράφει. Κατόπιν, εξετάζει το αντίθετο σενάριο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και εξηγεί πως ότι αυτό θα είχε καλύτερο αποτέλεσμα για τρεις λόγους:
 
Το πιο σημαντικό αποτέλεσμα θα ήταν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ξεφορτωθεί τις τρελές δημοσιονομικές προσαρμογές
Ο δεύτερος λόγος είναι η μείωση του ρίσκου. Μετά το Grexit, κανείς δεν θα φοβάται τον κίνδυνο μετατροπή νομίσματος.
Ο τρίτος λόγος είναι ο αντίκτυπος στην θέση της οικονομίας της στο εξωτερικό.
Από τις τρεις επιπτώσεις, η πρώτη είναι η πιο σημαντική βραχυπρόθεσμα, ενώ η δεύτερη και η τρίτη θα κυριαρχήσουν μακροπρόθεσμα.
 
Υποστηρίζει, δε, πως αν ο Αλέξης Τσίπρας συμφωνήσει σε κάτι τέτοιο, θα υπάρξει πλήγμα του επιπέδου του ΑΕΠ της χ'ωρας της τάξης του 12,6% σε διάστημα τεσσάρων ετών. Ο λόγος του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ θα αρχίσει να προσεγγίζει το 200%.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι βρετανικοί Times εκτιμούν ότι μεγαλώνει ο κίνδυνος χρεοκοπίας καθώς οι συνομιλίες το βράδυ της Κυριακής διακόπηκαν χωρίς αποτέλεσμα.
 
Οι συναντήσεις που παρουσιάστηκαν ως «τελευταία ευκαιρία» ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, στις Βρυξέλλες, τελικά, δεν οδήγησαν στη συμφωνία, αναφέρει η Le Monde και επισημαίνει την κρισιμότητα της τρέχουσας εβδομάδας για το ελληνικό ζήτημα.
 
«Παρά την κάποια πρόοδο, εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των προτάσεων των Ελλήνων και των τριών θεσμικών οργάνων, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Επιτροπής. Ωστόσο το ενδεχόμενο μιας ελληνικής χρεοκοπίας είναι πιθανό. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν το Eurogroup της 18ης Ιουνίου», αναφέρουν εκπρόσωποι της Κομισιόν, σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα.
 
Αντίστροφη μέτρηση για την χρεοκοπία είναι ο τίτλος της γαλλικής Les Echos, η οποία εκτιμά ότι η Αθήνα είναι όλο και πιο κοντά στη στάση πληρωμών μετά μάλιστα τις άκαρπες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το βράδυ της Κυριακής. Ταυτόχρονα η εφημερίδα επισημαίνει ότι εκτός από τον χρόνο, τελειώνει και υπομονή των ευρωπαίων, ενώ υπογραμμίζει ότι η ελληνική χρεοκοπία είναι πλέον στο τραπέζι.
 
Η φερεγγυότητα των ελληνικών τραπεζών μπορεί να αλλάξει εάν η χώρα καταστεί αφερέγγυα δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της ευρωπαϊκής αρχής εξυγίανσης των τραπεζών στη γερμανική Handelsblatt.
 
«Η ΕΚΤ έχει εκτιμήσει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, αλλά αυτό θα μπορούσε να αλλάξει αν η κατάσταση καταστεί αφερέγγυα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
 
Η νέα ευρωπαϊκή αρχή θα αναλάβει σύντομα την ευθύνη για την επίβλεψη του κλεισίματος των προβληματικών τραπεζών στη ζώνη του ευρώ.
 
Ο Αλέξης Τσίπρας στοχεύει σε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ σημειώνει η Bild.
 
Newsroom ΔΟΛ