Δημιουργία νέου Τομέα ΕΚΑΒ Αποκορώνου-Σφακίων

11.47

Σε κοινή ανακοίνωση τους οι Δήμαρχοι Αποκόρωνα και Σφακίων επισημαίνουν:

?Οι δήμοι Αποκορώνου και Σφακίων βρίσκονται στην εξαιρετικά ευχάριστη θέση να ενημερώσουν ότι θεσμοθετήθηκε ο μεγάλος στόχος της ίδρυσης νέου μόνιμου Τομέα ΕΚΑΒ, ο οποίος θα στεγάζεται στο πρώην δημαρχείο Γεωργιουπόλεως στον Καβρό.

Με την 28/18-4-2016 απόφασή του το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ αποδέχεται την  1090/12-04-16 εισήγηση του Διευθυντή του Παραρτήματος Ε.Κ.Α.Β. Ηρακλείου Κρήτης και εγκρίνει την ίδρυση νέου Τομέα ΕΚΑΒ για τις ανάγκες των δήμων Αποκορώνου και Σφακίων.

Όπως αναφέρει η εισήγηση:

«Μετά από σχετικό αίτημα των Δήμων Αποκορώνου και Σφακίων, αιτούμαστε τη δημιουργία ενός νέου Τομέα ΕΚΑΒ μεταξύ των  δύο όμορων Δήμων, που προβλέπεται ότι θα συμβάλλει στην πιο άμεση αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών της ευρύτερης περιοχής.

Ο νέος Τομέας ΕΚΑΒ θα καλύπτει επαρκώς τον βόρειο οδικό άξονα μεταξύ Ρεθύμνου και Χανίων, όπου κατά τα τελευταία χρόνια παρατηρείται ραγδαία τουριστική ανάπτυξη και ως εκ τούτου οι ανάγκες διακομιδής των περιστατικών είναι αυξημένες. Επίσης, ο νέος Τομέας θα εξυπηρετεί και τον κάθετο οδικό άξονα προς τα Σφακιά, που αποτελεί μη προσβάσιμη σε υγειονομικό σχηματισμό.

Κατόπιν των ανωτέρω και λαμβάνοντας υπ? όψιν τη διάθεση του Δημάρχου Αποκορώνου να διαθέσει το χώρο στέγασης του νέου Τομέα, παρακαλούμε για τη λήψη σχετικής απόφασης για τη δημιουργία του νέου Τομέα, με την παράλληλη στελέχωση με Διασώστες-Πληρώματα Ασθενοφόρου αλλά και ασθενοφόρων οχημάτων. Η δημιουργία του νέου Τομέα ΕΚΑΒ θα συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη παροχή προνοσοκομειακής φροντίδας και θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των πολιτών.»

Πρόκειται για την ικανοποίηση ενός κυρίαρχου αιτήματος της κοινωνίας των δύο δήμων, καθώς και των επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Η έδρα του νέου μόνιμου σταθμού ΕΚΑΒ είναι η πλέον ενδεδειγμένη, καθώς διαθέτει εξαιρετικά γεωγραφικά, πληθυσμιακά και κτιριακά πλεονεκτήματα, καθώς η θέση βρίσκεται στα σύνορα των νομών Χανίων και Ρεθύμνου και γεφυρώνει τους δύο υφιστάμενους σταθμούς και την μεγάλη μεταξύ τους απόσταση.

Το διαθέσιμο κτίριο για στέγαση του νέου Τομέα ΕΚΑΒ είναι πάνω στον ΒΟΑΚ, ενδιάμεσα του πλέον πεπαλαιωμένου και επικίνδυνου τμήματός του (Χανιά ? Ρέθυμνο) και σε ελάχιστη απόσταση από τους βασικούς συνδετήριους επαρχιακούς δρόμους προς Σφακιά και προς Επισκοπή. Άρα ο προτεινόμενος Τομέας θα καλύπτει και θα περιορίζει δραστικά τους χρόνους επέμβασης στις περιοχές των δήμων Αποκορώνου και Σφακίων, αλλά ενδεχομένως και στις δυτικότερες περιοχές του νομού Ρεθύμνου.

Πρέπει να τονιστεί το μεγάλο πλήθος περιστατικών (πνιγμοί, τροχαία ατυχήματα κ.α) σε όλη την έκταση των δύο δήμων  και ιδιαίτερα στην τουριστική – παραλιακή ζώνη.

Όπως προκύπτει και από την εισήγηση, ένας επιπλέον λόγος  που οδήγησε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και το Δ.Σ. του ΕΚΑΒ σε αυτή την απόφαση,  είναι το πολύ σημαντικό κτιριακό πλεονέκτημα για τον νέο Τομέα ΕΚΑΒ στον Καβρό, καθώς το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αποκορώνου προχώρησε στην λήψη της 237/2014 απόφασης του, σύμφωνα με την οποία  παραχωρεί το απαιτούμενο τμήμα του νεοανεγερθέντος δημοτικού κτιρίου, για τριάντα (30) χρόνια στην 7η ΥΠΕ Κρήτης, η οποία το αποδέχθηκε μετά από αυτοψία και θετική αξιολόγησή του.

Είναι προφανής και καθοριστική η παρουσία και συμβολή του Χανιώτη και Σφακιανού Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Παύλου Πολάκη, ο οποίος γνωρίζοντας καλύτερα από τον καθένα τις ανάγκες της περιοχής, πραγματοποίησε από την ανάληψη των καθηκόντων του όλες εκείνες τις απαιτούμενες ενέργειες για την ίδρυση αυτής της σημαντικής νέας υποδομής υγείας στον δυτικό νομό Χανίων.

Εκφράζουμε λοιπόν τις θερμότερες ευχαριστίες μας σε όσους με τις ενέργειές τους που οδήγησαν σε αυτό το ευτυχές αποτέλεσμα. Ιδιαιτέρως ευχαριστούμε τον συντοπίτη μας Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ. Παύλο Πολάκη, καθώς επίσης και την ηγεσία και τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ.