Δήμος Χανίων: Κοστίζουν οι ναυαγοσώστες για δύο επιπλέον μήνες – Σε 1,5 μήνα στις παραλίες

16.11

Μέσα Απριλίου και ήδη καταγράφεται ο πρώτος πνιγμός τουρίστα σε παραλία των Χανίων. Την Κυριακή το μεσημέρι οι διακοπές για έναν 68χρονο Δανό τελείωσαν με κόστος την ίδια του τη ζωή αφού ανασύρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του από την παραλία της Αγίας Μαρίνας.

 

Είναι γεγονός ότι με την έναρξη της τουριστικής περιόδου νωρίτερα και με την ολοκλήρωση της αργότερα, δεν έχουν αλλάξει και πολλά στις κρατικές υπηρεσίες προς τους επισκέπτες. Δηλαδή το προεδρικό διάταγμα παραμένει στο να υποχρεώνει τους Δήμους να στελεχώνουν με ναυαγοσώστες τις παραλίες από 1 Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου.

Το κόστος ναυαγοσωστικής κάλυψης για τον Δήμο Χανίων είναι 700.000€ και οι δύο μήνες παράτασης μεταφράζονται σε αύξηση του κόστους το οποίο γενικά οι περισσότεροι Δήμοι στη χώρα αδυνατούν να καλύψουν.

Θα ήταν προτιμότερο υπογραμμίζει ο κ. Αλόγλου περισσότερες παραλίες να είχαν ναυαγοσώστη αν το κόστος λειτουργίας του πύργου ήταν μικρότερο από το να υπάρχει σχεδόν σε κάθε πύργο βάρκα, φουσκωτό ή τζετ σκι που έχει αποδειχτεί πως πρόκειται για εξοπλισμό που χρησιμοποιείται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Η επιτροπή πολυσύχναστων παραλιών η οποία απαρτίζεται από τον Δήμο, το Λιμεναρχείο και την 7η ΥΠΕ αποφασίζει το που θα τοποθετήσει πύργο βάσει του αριθμού των λουόμενων ανά τετραγωνικό μέτρο. Έτσι υπάρχουν παραλίες που τα ρεύματα στη θάλασσα είναι επικίνδυνα αλλά ο αριθμός δεν δικαιολογεί ναυαγοσώστη και άλλες που είναι σε κόλπους και ακίνδυνες αλλά βάση αριθμού πρέπει να υπάρχει ναυαγοσώστης.

Στο Ρέθυμνο παρολίγον να σημειωθεί τραγωδία όταν ένα 6χρονο κοριτσάκι παρασύρθηκε από τα ρεύματα της θάλασσας. Ο πατέρας του βούτηξε για να το σώσει ενώ ακολούθησαν και ο υποδιοικητής του ΤΑΕ Ρεθύμνου και ένας στρατιωτικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ο πατέρας έφτασε στην κόρη του αλλά δε μπορούσε να τη βγάλει έξω καθώς τον παρέσερναν τα ρεύματα και με πολύ μεγάλη προσπάθεια οι δύο άντρες κατάφεραν να τους βγάλουν στη στεριά. Ο πατέρας ευχαρίστησε θερμά τους δύο άντρες για την αυταπάρνηση που επέδειξαν για να τους σώσουν.