Δύο νεαροί γύπες έπεσαν μέσα σε λίγες ημέρες σε Ηράκλειο και Μοίρες

05.35

Δύο ακόμη νεαρά Όρνια ήρθαν για περίθαλψη στους εθελοντές του Ε.Κ.Π.Α.Ζ. (Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων) στην Κρήτη μέσα σε πέντε μέρες.

ΓΥΠΑΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟ 1Το Σάββατο 26/9 ειδοποιηθήκαμε ταυτόχρονα σχεδόν από έναν ιδιώτη, τον κο Μανώλη Μπαντουράκη και την Πυροσβεστική για έναν Γύπα που έπεσε σε μια γειτονιά στo Κορακοβούνι (κυριολεκτικά προσγειώθηκε πάνω στο μηχανάκι που οδηγούσε). Το πουλί έπιασε ένας γείτονας, ο κος Μιχάλης Κυριακίδης και εθελοντές του ΕΚΠΑΖ πήγαν και το παρέλαβαν. Ο Γύπας ήταν υποσιτισμένος και σε κατάσταση σοκ. Πήρε τις Πρώτες Βοήθειες, συνήλθε πολύ γρήγορα και άμεσα μεταφέρθηκε στο ΕΚΠΑΖ στην Αίγινα όπου θα μείνει για να δυναμώσει και θα επιστρέψει το ερχόμενο Καλοκαίρι για να απελευθερωθεί.

Χθες Τετάρτη 30/9, άλλος ένας νεαρός Γύπας προσγειώθηκε σε μια πολυκατοικία στις Μοίρες και στην συνέχεια έπεσε στην κοντινή παιδική χαρά. Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι κάτοικοι των Μοιρών, ειδοποίησαν τις Δασικές Αρχές Ηρακλείου και δύο Δασοφύλακες, ο κος Γιάννης Κεφαλογιάννης και Γιώργος Τρευλάκης μετέβησαν στις Μοίρες, έπιασαν το ζώο και το έφεραν στο Ηράκλειο όπου και το παραλάβαμε. Και αυτό το μικρό ήταν υποσιτισμένο και ταλαιπωρημένο από την περιπέτεια που πέρασε. Να σημειώσουμε ότι είναι ο 3ος νεαρός Γύπας που παίρνουμε μέσα στον Σεπτέμβρη ( και δύο ακόμη βρέθηκαν νεκροί το Σάββατο, ο ένας νεαρός βρέθηκε νεκρός στην Χερσόνησο και ο άλλος πέθανε από ηλεκτροπληξία την ίδια μέρα). Φυσικά αυτά τα συχνά περιστατικά Γυπών που πεινασμένοι φεύγουν από τα βουνά, κατεβαίνουν χαμηλά και καταλήγουν να πέφτουν μέσα στις πόλεις μας προβληματίζουν και θέτουν άμεσα και πιεστικά το θέμα της πραγματικής και ουσιαστικής λειτουργίας ταϊστρών, που θα βοηθήσουν στην επιβίωση αυτών των πλασμάτων που είναι σε έλλειψη στην περισσότερη Ελλάδα και στην Κρήτη έχει πέσει το βάρος να περιφρουρήσει τον καλό πληθυσμό που έχει ακόμη.

Θέλουμε για μια ακόμη φορά να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους τους εμπλεκόμενους, την Διεύθυνση Δασών Ηρακλείου, την Πυροσβεστική Ηρακλείου, όλους τους ιδιώτες που βοήθησαν με την καρδιά τους και τις MINOAN LINES για την πολύτιμη βοήθειά τους στην μεταφορά των ζώων.

Σημ. : Το ΕΚΠΑΖ ο παλαιότερος και μεγαλύτερος φορέας περίθαλψης αγρίων ζώων στη χώρα, με μόνιμη άδεια από το Κράτος. Λειτουργεί πανελλαδικά και ανελλιπώς για 33 χρόνια με έδρα στην Αίγινα και με εθελοντές σε ολόκληρη την Ελλάδα.