Δυο σενάρια για το νέο καθεστώς ΦΠΑ στο Brussels Group

08.38
Κοντά σε συμφωνία για το νέο καθεστώς ΦΠΑ στην Ελλάδα βρίσκονται κυβέρνηση και θεσμοί, με το Brussels Group να έχει καταλήξει σε δύο βασικά σενάρια.
 
Το πρώτο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 16% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή, ίσως 6,5% -8%, μόνον για τα φάρμακα, τα βιβλία και τα βασικά είδη διατροφής.
 
Το δεύτερο σενάριο προβλέπει την επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% σε όλη την Ελλάδα και διατήρηση ενός μειωμένου συντελεστή 13% για τα τρόφιμα και υπερμειωμένου συντελεστή 6,5% για τα φάρμακα και τα βιβλία.
 
Πάντως και τα δύο σενάρια θα οδηγήσουν σε αύξηση του κόστους ενέργειας ( ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο), αύξηση τους κόστους στην εστίαση (εστιατόρια καφενεία, ζαχαροπλαστεία)  και σε αύξηση του μεταφορικού κόστους (εισιτήρια μέσων μαζική μεταφοράς, κόμιστρα ταξί), καθώς ο ΦΠΑ από 13% σήμερα θα αυξηθεί στο 16% ή στο 18%.
 
Θετικά θα επιδράσει η μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 16% ή στο 18%  στις τιμές των καυσίμων, των τηλεπικοινωνιών, στην κτηματαγορά, στα αλκοολούχα ποτά, στις ηλεκτρονικές συσκευές, στα είδη ένδυσης – υπόδησης και ευρύτερα στην παροχή υπηρεσιών, καθώς σήμερα αυτά τα προϊόντα και οι υπηρεσίες βαρύνονται με συντελεστή 23%.
 
Στόχος είναι τα έσοδα από τον ΦΠΑ να αυξηθούν από το επίπεδο των 13 δισ. ευρώ σήμερα στο επίπεδο των 16 δισ. ευρώ το 2016.
Σημειώνεται πως η μεταρρύθμιση του ΦΠΑ με εξορθολογισμό των συντελεστών και απλούστευση της διαδικασίας είσπραξής του αποτελεί διορθωτικό ορόσημο της πέμπτης αξιολόγησης της τρόικας.
 
Συγκεκριμένα, το Μνημόνιο στην επικαιροποίηση του Απριλίου 2014 ανέφερε πως η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρούσε σε μια περιεκτική μεταρρύθμιση του ΦΠΑ σε συνεργασία με την τρόικα, δίδοντας βάρος α) στην πολιτική του ΦΠΑ, β) στην επιβολή του, γ) στα διοικητικά βάρη και δ) στο σύστημα επιστροφής ΦΠΑ.
 
Θανάσης Κουκάκης
 
 
Newsroom ΔΟΛ