Διοικητή στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου, ζητούν οι εργαζόμενοι

06.55

Επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ξανθό, η  οποία κοινοποιείται και στην Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, στέλνουν σήμερα οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου του Αγίου Νικολάου για το θέμα της διοίκησης του Νοσοκομείου. Οι εργαζόμενοι ζητούν να τοποθετηθεί άμεσα διοικητής στο Νοσοκομείο καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα για τα οποία κανείς δεν αναλαμβάνει την ευθύνη για να τα λύσει.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση τους:

“Η κριτική που ασκείται στην κυβέρνηση για την πρωτόγνωρη απόφαση της να αφήσει τόσους μήνες τα Νοσοκομεία της χώρας χωρίς διοικητές μέχρι να επιλεγούν οι επόμενοι, δεν είχε ως αντικείμενο της ότι δεν θα διοικηθούν τα Νοσοκομεία, αλλά με ποιο τρόπο, αφού με τις τροπολογίες που έχουν ψηφιστεί πρόσφατα οι μισές αρμοδιότητες προσωρινής διοίκησης δίνονται στον διευθυντή της ιατρικής υπηρεσίες και οι υπόλοιπες στο Διοικητικό Συμβούλιο στο οποίο προΐσταται ο διευθυντής της Διοικητικής Υπηρεσίας και δεν μετέχει ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας (τουλάχιστον στο δικό μας) .

Αυτό το αλλοπρόσαλλο καθεστώς δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, παρεξηγήσεις και αντιπαραθέσεις, ενώ επηρεάζεται η λειτουργία του Νοσοκομείου.

Πρέπει λοιπόν να αντιληφθούμε ότι με αυτό το προσωρινό στρεβλό καθεστώς δεν μπορεί να ασκηθεί σοβαρή και αποτελεσματική διοίκηση στο Νοσοκομείο, με τον αναπληρωτή διοικητή ? διευθυντή ιατρικής; υπηρεσίας από τη μια να έχει κάποιες αρμοδιότητες, και από την άλλη το Διοικητικό Συμβούλιο να έχει τις πιο κρίσιμες αρμοδιότητες χωρίς να μετέχει σε αυτό ο αναπληρωτής διοικητής! Πρόκειται για μια στρεβλή κατάσταση η οποία πρέπει να τελειώνει το συντομότερο δυνατόν.

Δυστυχώς η κυβέρνηση προσανατολίζεται να συνεχίσει το παλαιό μοντέλο διοίκησης των Νοσοκομείων με το διορισμό νέων διοικητών με το παλιό αδιαφανές σύστημα επιλογής, και δεν φαίνεται διατιθεμένη να υλοποιήσει τις δικές της προεκλογικές υποσχέσεις (που αποτελούν σε μεγάλο βαθμό και θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος της υγείας) για ένα διαφορετικό μοντέλο διοίκησης με περισσότερες αρμοδιότητες στην εσωτερική υπαλληλική ιεραρχία και διοικητικά συμβούλια με συμμετοχή κοινωνικών φορέων και αυξημένη εκπροσώπηση ιατρών και εργαζομένων.

Σε κάθε περίπτωση όμως ζητούμε οι όποιες αποφάσεις σχετικά με τον ορισμό διοικητή στο Νοσοκομείο μας να ληφθούν με διαφάνεια και αξιοκρατία το συντομότερο δυνατόν, ώστε να τερματιστεί άμεσα αυτή η πρωτόγνωρη και στρεβλή κατάσταση διοίκησης του Νοσοκομείου μας”.