Δύσκολες ώρες για την Αννα Συνοδινού

10.11

Τη δική της μάχη δίνει η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας, η Aννα Συνοδινού, εδώ και μία εβδομάδα. Η 87χρονη πρωταγωνίστρια νοσηλεύεται διασωληνωμένη στο νοσοκομείο «Σωτηρία» με σοβαρά προβλήματα υγείας, χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον.

Τα λιγοστά άτομα που βρίσκονται στο πλευρό της υποστηρίζουν ότι, για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση της υγείας της, απαιτούνται μεγάλα έξοδα, τα οποία δεν μπορούν να πληρωθούν με τη σύνταξή της. Τονίζουν, παράλληλα ότι υπάρχει και ένα χρέος της στην Εφορία, ύψους 11.000 ευρώ, το οποίο, αν δεν πληρωθεί άμεσα, κινδυνεύει να βγει στο σφυρί το σπίτι της στο Παγκράτι.

Σημειώνουμε ότι, μόλις ενημερώθηκε για την κατάσταση της κυρίας Αννας Συνοδινού ο υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστας Τασούλας, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως «οτιδήποτε χρειασθεί η μεγάλη μας καλλιτέχνις, πέραν των νοσηλίων, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υγείας της, θα καλυφθεί από το ελληνικό Δημόσιο».

Την περασμένη Τετάρτη, η ηθοποιός μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην πνευμονολογική μονάδα του νοσοκομείου, όπου οι γιατροί τής χορήγησαν την κατάλληλη αγωγή, για να αντιμετωπίσουν τον υψηλό πυρετό, τη δύσπνοια, καθώς και άλλα χρόνια προβλήματα της υγείας της που την ταλαιπωρούν.

Οικονομικά προβλήματα
Σύμφωνα με το ζευγάρι που εδώ και 40 χρόνια βρίσκεται στο πλευρό της και την εξυπηρετεί στις δουλειές του σπιτιού της -και όχι μόνο-, την κ. Δώρα και τον κ. Χρήστο, «αδυνατούμε να τα βγάλουμε πέρα από οικονομικής πλευράς». Τους τελευταίους μήνες η υγεία της σημαντικής τραγωδού επιδεινώθηκε. Τον Απρίλιο είχε νοσηλευτεί γιατί δεν μπορούσε να φάει και οι γιατροί διέγνωσαν δυσοστομία, με αποτέλεσμα να χειρουργηθεί κι έκτοτε να τρέφεται με σωληνάκι. Παράλληλα, ο σακχαρώδης διαβήτης που την ταλαιπωρούσε για χρόνια σε συνδυασμό με τον πυρετό που ανέβασε επιβάρυναν την υγεία της.

Μεγάλο ενδιαφέρον για την υγεία της κυρίας Αννας Συνοδινού έχει δείξει και η ανιψιά της, Νόρα, που κατοικεί μόνιμα στο Λονδίνο (η Αννα Συνοδινού έχει ακόμα δύο ανίψια, τον Γιάννη που ζει στην Κύπρο και την Ευδοκία). Επίσης, από την πρώτη στιγμή της νοσηλείας της βρίσκεται στο πλευρό της ο Κώστας Βενετσάνος, γραμματέας του ΤΑΣΕΗ (Ταμείο Αλληλοβοήθειας Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών).

Αναφορικά με τη νοσηλεία της κ. Αννας Συνοδινού ο Κώστας Τασούλας, δήλωσε: «Η κ. Αννα Συνοδινού νοσηλεύεται στην Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου "Σωτηρία". Η ίδια είναι ασφαλισμένη στον ΟΠΑΔ και δεν τίθεται θέμα νοσηλίων, όπως με ενημέρωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, ο οποίος, και ως γιατρός, μου είπε πως τυγχάνει της καλύτερης δυνατής ιατρικής φροντίδας. (…). Για το θέμα ενημέρωσα τον κ. πρωθυπουργό, ο οποίος από την πρώτη στιγμή ζήτησε να αντιμετωπισθεί κάθε οικονομική ανάγκη από το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού».

Η Αννα Συνοδινού γεννήθηκε στο Λουτράκι στις 21 Νοεμβρίου του 1927 και σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου, πρώην Βασιλικού. Οι μεγαλύτερες θεατρικές παρουσίες της είναι στις τραγωδίες «Αντιγόνη», «Ηλέκτρα», «Ανδρομάχη», «Ιφιγένεια» καθώς και στη «Λυσιστράτη». Επίσης έχει παίξει και σε πλήθος θεατρικών έργων, κυρίως του Σαίξπηρ, καθώς και πολλών Ελλήνων θεατρικών συγγραφέων.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ
akarali@pegasus.gr