Δύο χρόνια έχουν λήξει οι συμβάσεις στις ψυχιατρικές δομές – Στον “αέρα” 30 ασθενείς

16.37

30 ψυχικά πάσχοντες κινδυνεύουν να μείνουν στον δρόμο. Δύο χρόνια τώρα οι ιδιοκτήτες δύο δομών φιλοξενίας σε Καλαμάκι και Κουνουπιδιανά στα Χανιά θέλουν να φύγουν οι ασθενείς, για να εκμεταλλευτούν τουριστικά τα ακίνητα. Το πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό το διάστημα δε μπορούν να βρεθούν κατάλληλοι χώροι για να μεταφερθούν οι ψυχικά πάσχοντες.

Ο σύλλογος εργαζομένων προτείνει μεταξύ άλλων να ανοίξουν ξανά τα λειτουργικά κτήρια για τους ψυχικά πάσχοντες του πρώην Θεραπευτηρίου, με ανοιχτές όμως τις πόρτες σε μια άλλη φιλοσοφία, αφού δεν υπάρχει ιδιώτης που να διαθέτει για την φιλοξενία τους ακίνητο στα Χανιά, καθώς θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές.

Ανά πάσα στιγμή οι ιδιοκτήτες μπορούν να κάνουν αγωγή για να αποχωρήσουν οι ψυχικά πάσχοντες από τα ακίνητα τους.

Να σημειωθεί ότι εκτός από τις δύο δομές, συνολικά 88 ασθενείς μένουν σε χώρους με 24ωρη παρακολούθηση, περίπου 180 ασθενείς μένουν στα σπίτια τους. 2.500 με 3.000 υπολογίζονται οι ασθενείς που παρακολουθούνται από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Χανίων με το προσωπικό να είναι ελάχιστο.

Να θυμίσουμε ότι όταν λειτουργούσε το Ψυχιατρείο είχε 600 τρόφιμους. Η έλλειψη προσωπικού είναι τεράστια αφού τον ρόλο του ελέγχου των 180 πασχόντων έχει αναλάβει ένας νοσηλευτής όπου μία φορά στις 15 μέρες βλέπει  το αν παίρνουν τα φάρμακα τους, καθώς γιατροί και κοινωνικοί λειτουργοί κάνουν και γραφειοκρατική δουλειά με αποτέλεσμα να επαφίονται πολλές φορές στην υπευθυνότητα και του ψυχικά πάσχοντα.