Ε. Γιδαράκος: Δυστυχώς προσπάθησαν να αμφισβητήσουν το Πολυτεχνείο Κρήτης για το Sea Diamond

09.48

Την ανέλκυση του ναυαγίου του ?Sea Diamond? λόγω της πρόκλησης ρύπανσης στη θαλάσσια περιοχή της Σαντορίνης ζητά ο Αρειος Πάγος, δικαιώνοντας παράλληλα τη μελέτη του Εργαστηρίου Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης με επικεφαλής τον καθηγητή Ευάγγελο Γιδαράκο, που διενεργήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων.

Tο ναυάγιο του ?Sea Diamond? σημειώθηκε στις 5 Απριλίου του 2007, όταν το ομώνυμο κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας ?Louis Hellenic Cruises? προσέκρουσε σε ξέρα στον όρμο των Φηρών της Σαντορίνης και στη συνέχεια καταποντίστηκε στον όρμο του Αθηνιού, 10 χιλιόμετρα πιο μακριά από το σημείο της πρόσκρουσης.

Εκτοτε, ξεκίνησε μία μεγάλη συζήτηση για την ανέλκυση του ναυαγίου υπό τον φόβο ρύπανσης. Πραγματοποιήθηκαν μελέτες από Πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, αλλά και απ? το ΕΛΚΕΘΕ, ενώ τον Φεβρουάριο του 2011 ο Ευάγγελος Γιδαράκος και το Εργαστήριο Διαχείρισης Τοξικών και Επικίνδυνων Αποβλήτων του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, παρέδωσε τη δική του έρευνα στην τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων, η οποία την είχε ζητήσει.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ?Ναυτεμπορικής?, από τον Αρειο Πάγο επικυρώθηκαν οι ποινές που είχαν επιβληθεί στον πλοίαρχο και στον εκπρόσωπο της ναυτιλιακής εταιρείας για το ναυάγιο. Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την αναίρεση του πλοιάρχου και του εκπροσώπου της εταιρείας, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση έχει πλήρη, ειδική, εμπεριστατωμένη και σαφή αιτιολογία όπως απαιτεί τα Σύνταγμα. Αντίθετα, έκανε δεκτή την αίτηση αναίρεσης του ανθυποπλοιάρχου και έπαυσε οριστικά τη σε βάρος του ποινική δίωξη, με το σκεπτικό ότι εφόσον βρισκόταν στη γέφυρα ο πλοίαρχος την ευθύνη  την είχε αυτός και όχι ο ανθυποπλοίαρχος.

Το δυάρεστο κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσης σύμφωνα με τον κ. Γιδαράκο ήταν ότι συνάδελφοι του, από άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, προσπαθούσαν να αποδείξουν ότι η έρευνα της ομάδας του, από το 2009, δεν ήταν εμπεριστατωμένη.

Παραθέτουμε το χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εκπομπή Καλημέρα στις 7, όπου ο κ. Γιδαράκος σημειώνει ότι: τα ευρήματα της έρευνας ήταν για κάποιους δυσάρεστα και προσπάθησαν να πλήξουν την εγκυρότητα της, ίσως για να γλυτώσουν το κόστος της ανέλκυσης.

 

με πληροφορίες από haniotika-nea