Ε. Λέκκας: Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να μην ξαναδούμε φυσική καταστροφή – Είμαστε όλοι υπεύθυνοι

16.32

Αν δεν είναι έγκλημα είναι σίγουρα ατόπημα τονίζει ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας της χώρας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Διαχείρισης Καταστροφών, Καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας.

Για το αποτέλεσμα των φυσικών καταστροφών σε οικισμούς είμαστε υπεύθυνοι όλοι λέει μιλώντας στην Νέα Τηλεόραση, από το Κράτος που δε φρόντισε για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη δικαιοσύνη μέχρι και τον πολίτη.

Επιστήμονες του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ δημοσίευσαν στο Newsletter του μεταπτυχιακού προγράμματος για τις Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων τα αποτελέσματα από τις καταστροφές της 15ης Οκτωβρίου σε Αγία Πελαγία και Σητεία. Δυστυχώς το Κράτος επικροτεί την παρανομία σημειώνει ο κ. Λέκκας.

Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δε μπορούμε να κάνουμε τίποτα από τους χτισμένους οικισμούς σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων αφού θα πρέπει να γκρεμιστούν εκατοντάδες ή και χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα.

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς μετά από όλα αυτά αν υπάρχει κάποια ουσιαστική πρόληψη αφού τα αποτελέσματα δείχνουν ότι λόγω της ανεξέλεγκτης δόμησης σε κάθε φυσική καταστροφή θα κινδυνεύουν άνθρωποι και περιουσίες. Μπορεί να γίνει κάτι;

Η κατάληψη των διαδρομών του νερού προς τη θάλασσα από τους ανθρώπους καταγράφεται βάση της έρευνας τα τελευταία 60 χρόνια.