Νέα φρίκη των τζιχαντιστών

10.25

κηνές βγαλμένες μέσα από τις πιο σκοτεινές σελίδες του… Μεσαίωνα ξαναζεί η πολύπαθη Μέση Ανατολή, με τους προελαύνοντες τζιχαντιστές να πραγματοποιούν πλέον ακόμη και δημόσιες σταυρώσεις στις περιοχές που ελέγχουν σε Συρία και Ιράκ.

Το περασμένο Σάββατο οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους σε Ιράκ και Λεβάντε (ΙΚΙΛ) εκτέλεσαν στη Συρία οχτώ αντάρτες με την κατηγορία πως ήταν… πολύ μετριοπαθείς και εν συνεχεία σταύρωσαν τις σορούς τους.

«Το ISIS εκτέλεσε οκτώ αντάρτες στο Ντέιρ Χάφερ, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας του Χαλεπιού. Στη συνέχεια τους σταύρωσε στην κεντρική πλατεία του χωριού όπου τα πτώματά τους πρόκειται να παραμείνουν εκτεθειμένα για τρεις ημέρες», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σύμφωνα με το οποίο από τις αρχές του χρόνου έχουν χάσει τη ζωή τους στη Συρία περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους μαχητές.

Υπενθυμίζεται πως οι αντάρτες του ΙΚΙΛ βρίσκονται σε πόλεμο όχι μόνο με τις επίσημες κυβερνήσεις σε Δαμασκό και Βαγδάτη αλλά με άλλες αντάρτικες ομάδες που επίσης διεκδικούν μερίδιο της εξουσίας στην περιοχή. Η δύναμη του ΙΚΙΛ πάντως φέρεται να έχει ενισχυθεί σημαντικά, ειδικά μετά τις τελευταίες νίκες του στο Ιράκ (όπου πλέον ελέγχει περί τις 20 πόλεις) και την πρόσφατη σύμπραξη με τους 15.000 αντάρτες του Μετώπου αλ Νούσρα, το οποίο επίσης δραστηριοποιείται στη Συρία ως παράρτημα της Αλ Κάιντα.

Οι μαχητές του ΙΚΙΛ υπολογίζεται πως πλέον ανέρχονται σε περίπου 30.000. Οι φήμες μάλιστα τους θέλουν να λειτουργούν ως επιχείρηση με σκληρή ιεραρχία, γραφειοκρατικές εσωτερικές λειτουργίες και αυστηρή δομή και να κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια από διάφορες σκοτεινές δραστηριότητες (λαθρεμπόριο πετρελαίου, εκβιασμοί, λεηλασίες κ.ά.). Οι αναλυτές μάλιστα υποστηρίζουν πως είναι η πρώτη φορά έπειτα από περίπου 150 χρόνια που στην περιοχή κάνει την εμφάνισή της μια τόσο ισχυρή μη-κρατική ομάδα τζιχαντιστών.

Γνωστοί για τη βιαιότητά τους και τις θηριώδεις μεσαιωνικές τους μεθόδους, ο μαχητές του ΙΚΙΛ, στις τάξεις των οποίων πολεμούν και πολλοί Δυτικοί, ελέγχουν ήδη μεγάλο κομμάτι της περιοχής εκατέρωθεν των συνόρων Ιράκ-Συρίας, όπου άλλωστε θέλουν να δημιουργήσουν το δικό τους ανεξάρτητο σουνιτικό χαλιφάτο. Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιούν δημόσιες σταυρώσεις και… αποκεφαλισμούς.

Φωτογραφίες-σοκ
Το έχουν ξανακάνει στην πόλη αλ-Μπαμ κοντά στα σύνορα με την Τουρκία καθώς και στην πόλη Ράκα της βόρειας Συρίας, όπου λέγεται πως βρίσκεται και το αρχηγείο της οργάνωσης. Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν μάλιστα στη δημοσιότητα και δορυφορικές φωτογραφίες από μαζικές εκτελέσεις στην πόλη Τικρίτ, τη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσεΐν στο βόρειο Ιράκ. Ο οργάνωση Human Rights Watch καταγγέλλει πως το διάστημα μεταξύ 11 και 14 Ιουνίου οι τζιχαντιστές εκτέλεσαν 160 με 190 ανθρώπους στο Τικρίτ.

Συγκεκριμένα, το Τικρίτ έγινε τις τελευταίες ημέρες πεδίο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ των τζιχαντιστών που το ελέγχουν από τις 11 Ιουνίου και των κυβερνητικών δυνάμεων που δίνουν μάχη για την ανακατάληψή του με τανκ και ελικόπτερα.

Στις μάχες εναντίον των εξτρεμιστών αναμένεται πάντως να πάρουν μέρος μέσα στις επόμενες «τρεις με τέσσερις ημέρες» και τα μεταχειρισμένα μαχητικά αεροσκάφη που πήρε η κυβέρνηση της Βαγδάτης από τη Ρωσία.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά στα πεδία των μαχών, πίσω στη Βαγδάτη οι πολιτικές δυνάμεις (σιίτες, σουνίτες και Κούρδοι) προσπαθούν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τη σύνθεση του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, με την ελπίδα πως μια πολιτική λύση θα μπορούσε να οδηγήσει σε νίκες ενάντια στους τζιχαντιστές. Για αύριο είναι προγραμματισμένη άλλωστε και συνεδρίαση του νέου ιρακινού κοινοβουλίου που προέκυψε από τις εκλογές της 30ής Απριλίου.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ – ethnos.gr