Νέα υποκλοπή συνομιλίας κλονίζει την κυβέρνηση Ερντογάν

09.53

Ακόμη ένα πλήγμα δέχεται η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας καθώς σε νέα τηλεφωνική συνδιάλεξη που αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο επιφανής επιχειρηματίας εξηγεί σε έμπιστό του ότι ο πρώην υπουργός Οικονομίας Ζαφέρ Τσαγλαγιάν διαμαρτυρήθηκε επειδή δεν έλαβε τα 10 εκατ. ευρώ που του είχε υποσχεθεί ο επιχειρηματίας, σε αντάλλαγμα για την ανάθεση στον όμιλό του μιας κρατικής σύμβασης.

Στην τηλεφωνική συνδιάλεξη ακούγεται ο φερόμενος ως ο επιχειρηματίας Ρεζά Ζαράμπ να δηλώνει έκπληκτος επειδή ο πρώην υπουργός Τσαγλαγιάν δεν έλαβε την προμήθεια, λέγοντας ότι πρέπει να έχει γίνει «κάποιο λάθος». Ο Τσαγλαγιάν και άλλοι τρεις υπουργοί έχασαν τις θέσεις τους στην κυβέρνηση του Ερντογάν μετά την έναρξη αστυνομικής έρευνας την 17η Δεκεμβρίου για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, στις οποίες εμπλέκονται επίσης ο γιος του υπουργού και δεκάδες ακόμη πρόσωπα προσκείμενα στο κυβερνών κόμμα.
 
Ο Ζαράμπ συνελήφθη και αυτός και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες πριν απελευθερωθεί, την περασμένη εβδομάδα, μαζί με τους υπόλοιπους υπόπτους. Σύμφωνα με στοιχεία της τουρκικής αστυνομίας ο Τσαγλαγιάν φέρεται να είχε λάβει πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ ως προμήθειες από τον Ζαράμπ.
Η δημοσίευση αυτής της νέας καταγραφής σημειώνεται καθώς ο Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στην κυβέρνηση από το 2002, έχει απειλήσει να απαγορεύσει ιστοτόπους όπως το YouTube και το Facebook μετά τις δημοτικές εκλογές της 30ής Μαρτίου.
 
Εδώ και δυο εβδομάδες, μέσω του YouTube αναρτώνται υποκλαπείσες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, περιλαμβανομένων και συνδιαλέξεων του επικεφαλής της κυβέρνησης — σε δύο από αυτές ο Ερντογάν φέρεται να λέει στον γιο του Μπιλάλ πώς να κρύψει μεγάλα χρηματικά ποσά και ότι τα χρήματα που προσέφερε ως δωροδοκία ένας επιχειρηματικός όμιλος δεν επαρκούν. Πάντως ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει τέτοια απαγόρευση.
 
Ο Ερντογάν κατηγορεί τους πρώην συμμάχους του, το θρησκευτικό τάγμα Χιζμέτ του Φετουλάχ Γκιουλέν, ότι ενορχήστρωσε τις έρευνες οι οποίες στρέφονται εναντίον των συνεργατών του και του ιδίου με σκοπό να τον ανατρέψουν, ενόψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και των προεδρικών εκλογών του Αυγούστου.

enet.gr